TV LCD 55 cali / 5 tys pln / uniwersalny

Marta84

New member
Nie każdy chce pilnować wypalania powidoków.

Przez 7 lat nie pilnowałam w plazmie panasonika, wiec dalej tez nie zamierzam :)

TV uzywam na codzien i zadnych powidokow nie ma.

Za to obraz bajka ! Naprawde ten telewizor oferuje genialną jakość obrazu. Po profesjonalnej kalibracji jest jeszcze lepiej (biel prawie doskonała) choc moj mąż twierdzi ze nie widzi różnicy :twisted:
Moze tylko ja sie tak bardzo wkreciłam w ocenianie obrazu na roznych TV, ze dla mnie roznica jest oczywista...

Filmy i seriale wieczorem to po prostu ideał (no moze ideal by był 4k i hdr ale nie mam takich źródeł).
Telewizja tez super, idealnie wspołpracuje z NC+.
Średni jest smart, niby szybko działa ale jakis taki mi niepasujacy ten webos.
Uzywam wiec dalej genialnego WeTeka z Kodi.

Syn gra na Ps4 bez problemu, wiec wejsciowy lag akceptowalny. Bardzo fajnie wygladaja gry, ktore dzieja sie w nocy...nie znam tytułow, bo nie gram ;)

WuMike

New member
Bez reklam
Nigdy nie miałem problemów z powidokami również, aczkolwiek używam plazmy świadomie, nie zostawiam jej przez długie godziny na kanałach informacyjnych oraz praktycznie codziennie robię "czyszczenie" matrycy, puszczając szum analogowy przez kilka minut.

OLED ma swoje kapitalne zalety i dwie wady - cena oraz średnia rozdzielczość w ruchu, poprzez brak systemu BFI.

Pomimo techniki sample & hold i braku BFI kupiłbym go, gdyby tegoroczne modele B6 lub C6 w rozmiarze 65 cali kosztowały 11-12 tysięcy zł.

Marta84

New member
Nadal nie mam zadnych powidokow na moim OLED.
To chyba jakis mit z tymi powidokami rozpowszechniany przez tych producentow TV, ktorzy OLED nie oferuja.
Telewizor eksploatowany normalnie czyli dekoder NC+, PS4 i filmy/seriale z Weeteka.

I jeszcze fakty i mity ktore znalazlam w sieci (nie moge wkleic linku, bo silnik forum usuwa - nie wiem dlaczego...)

„OLEDowe” fakty i mity
Oledy mają problemy z odwzorowaniem ruchu – mit –

nie wiem właściwie kto wymyślił to zdanie, jednak rozeszło się po portalach internetowych w trybie natychmiastowym. Wyświetlacze OLED reprodukują ruch równie dobrze co 120Hz ekrany LCD. Warto zwrócić tu uwagę na to, że nie istnieją 60Hz matryce OLED. Wszystkie telewizory organiczne należą do segmentu premium i nie mają żadnych problemów z wyświetlaniem płynnego i wyraźnego ruchu (chyba, że na siłę wprowadzimy ustawienia powodujące problemy).

Oled jest niedopracowaną jeszcze technologią i lepiej wstrzymać się z zakupem – mit –

obecnie na rynku mamy już czwartą generację ekranów organicznych (trzecią matryc UHD), których żywotność określona jest oficjalnie na 100 000 godzin. To znacznie więcej niż żyją teoretycznie wyświetlacze LCD! Nawet pierwsza generacja matryc nie miała z resztą jakiegoś specjalnego problemu z trwałością. Znam wiele osób używających model LG EA980V już od kilku lat (w tym Gmeru). A co z wyświetlaczami w markecie na których da się zauważyć martwe piksele? Nic. Nie twierdzę przecież, że każda matryca OLED jest idealna. W LCD od lat przecież widujemy także martwe piksele. Wystarczy kupić wyświetlacz z wysyłką – zawsze będzie prawo zwrotu jeśli będzie taki problem.

Oled się wypala – częściowy mit –

owszem, na matrycy OLED da się pozostawić powidok, jednak nie jest on trwały. Zniknie po jakimś czasie. Poza tym dosyć trudno w ogóle tego dokonać. Trzeba by przez dłuższy czas wyświetlać statyczny obraz, co się raczej nie zdarza o ile nie używamy TV jako monitora do komputera. Osoby oglądające głównie telewizję i filmy raczej nigdy nie napotkają powidoku, takiego jak np. w plazmach. 4-ta generacja matryc OLED wyposażona jest także w system czyszczący ekran i wyrównujący piksele.

Ostatnia edycja:
Do góry