TV LCD 55 cali / 5 tys pln / uniwersalny

Marta84

New member
Cześć wszystkim !
Odwiedziłam sklepy i mam metlik w głowie :( Sprzedawcy troche chyba mną manipulują i poprosze was o pomoc :)
Liczę na wasze doświadczenie

TV na 7-8 lat (plazmę mam już 8 lat)
Ładny obraz wieczorem
Android mi się podoba - fajnie to działa

1.Wielkosc pomieszczenia: 35m^2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - 2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? – 3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - 1 na wprost, 2 po bokach
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? – mam rolety
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Plazma PV80 Panasonika 42 cale ReadyHD
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Chcę żeby nie było gorzej od starej plazmy - ładnie mi sie na niej ogląda (tylko jest mała). Bardzo bym chciała system Android
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Satelita NC+
10.Jakie urządzenia ? , Konsola do gier PlayStation
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - 4
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? – Filmy i Seriale z NetFlix i VOD, Sport (siatkówka i piłka nożna)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? – Tak, YouTube
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie ? 30% to gry
16.Preferencje co do marki ? niewazna
17.Preferencje co do wielkości ? 55
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? ze zamiast białego jest żóltawy i zamiast czarnego szary
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 90% wieczorem
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5k pln
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie uzywam 3D

Nie ma dla mnie znaczenia czy FullHD czy 4K - teraz mam to niskie HD i jakos mi nie przeszkadza :)
Nie mam dostepu do filmów w 4K - ale chyba netflix miał to wprowadzić...

Ostatnia edycja:

rafcio76r

New member
Bez reklam
Sony 55X8505C / X8507C dostępny w Media Markt w cenie 4999 zł. Jest to TV 4k z matrycą VA 120Hz i aktywnym 3D. Oferuje dobrą czerń, szeroką paletę kolorów, wsparcie dla HDR-a. Do tego android dzięki któremu możesz zainstalować wiele przydatnych aplikacji np. Kodi - kombajn multimedialny.
Przy oglądaniu pod ostrymi kątami warto sprawdzić Sony na matrycy IPS - model 55XD8505C. Często bywają na ten ostatni model promocje w dobrych cenach z 5-letnią gwarancją producenta w sklepie matrixmedia.pl. Obecnie jej nie ma, ale zapewne wkrótce się pojawi.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z bardzo dobrych nowych masz z 4K, 100Hz, HDR, VP9 - Philips 55PUS7101 .
Inne modele nowe innych firm też są dostępne ale kosztują 1,5-2 tyś zł drożej.
Wszystkie są dostępne, jak będziesz niebieski to z kalibracją gratis.

Marta84

New member
Wybrałam się do sklepu aby zobaczyć Sony i Philipsa.
Android w Sony sie zawiesił 2 razy jak mi sprzedawca pokazywał funkcje i jak sie instaluje aplikacje. Skreślam go z listy.

Fajny jest 55PUS7101 - lepiej wszystko działało i obraz w zasadzie taki sam - tylko nie mogłam sprawdzic jak by wyglądał w zaciemnionym pokoju.
Sprzedawca zaproponował 5,3 tys zł, pomarudziłam to pokazał mi jeszcze PHILIPS 55PUS6561 za 4 tys zł.
W zasadzie nie widziałam różnicy pomiedzy tymi modelami (obraz, android), co najlepsze sprzedawca wiedział tylko że ten 7101 to "wyższy" model i nie potrafił uzasadnić dlaczego mam kupić ten droższy.

Czy ktoś mógłby mi tak w skrócie powiedzieć dlaczego 7101 jest lepszy od 6561 ?
No bo jak mam miec w kieszeni 1300 zł to wolę je mieć niz nie mieć :)

ewaldus

New member
Dziwne, bo u mnie od kilku miesięcy Sony zawiesił się może raz. Pewnie ten w sklepie miał stare oprogramowanie lub nieumiejętna obsługa.

Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka

Marta84

New member
Z tego porownania wynika ze roznią sie wymiarami i mocą dzwięku.
Jasnosc ta sama, systemy te same. No jeszcze minalnie zuzyciem energii.

W takim razie kupie ten tanszy 6561.
Bardzo dziwna polityka cenowa firmy Philips...

Marta84

New member
Chciałam wam napisać jak wygląda sprawa z PHILIPS 55PUS6561.
W poniedziałek go dostałam i z okazji urlopu spedziłam z nim 3 dni.
Wszystko działa prawidłowo - tzn android jak w komórce prawie - nic sie nie zacina. Filmy i seriale z napisami bez problemów.
Ambilight to super doznania, nawet na szarej ścianie jaką mamy za TV.

Natomiast wieczorem nie da sie oglądać. To znaczy czarny jest szarawy - w porownaniu do naszej starej plazmy PV80, to jest gorzej o jakieś 2 klasy. Naprawde nie spodziewałam sie tak słabego obrazu przy cenie prawie 4 tys pln.
Wczoraj jeszcze kolega kombinował z kalibracją - niby troche lepiej (jakby naturalniejsze kolory ale na tę słabą czerń nic nie pomógł)
W dzień jest ok, ale wieczorem przy zaciemnieniu pokoju nieakceptowalnie.
Nauczka dla mnie mnie aby sprawdzac TV w ciemnym pomieszczeniu, a nie w jasnym sklepie...
Telewizor dzis odsyłamy i szukam dalej.

Na pewno nie zrezygnuje z Androida (i raczej nie z ambilight) ale coś mi sie wydaje, że bez 6-7 tys w kieszeni nie kupie nic co bedzie tak dobre w kwesti jakosci obrazu jak stara plazma :(

rafcio76r

New member
Bez reklam
Niestety czerń w tegorocznych Philipsach na IPS jest bardzo słaba, co widać już w warunkach sklepowych. W porównaniu do innego IPS-a Sony XD8505, to niebo a ziemia, oczywiście na korzyść Soniaka.
Nie radzę zatem kupować TV w ciemno, tylko przed zakupem przetestować dany model w sklepie stacjonarnym, żeby nie być później rozczarowanym.

Marta84

New member
Niestety czerń w tegorocznych Philipsach na IPS jest bardzo słaba, co widać już w warunkach sklepowych. W porównaniu do innego IPS-a Sony XD8505, to niebo a ziemia, oczywiście na korzyść Soniaka.
Nie radzę zatem kupować TV w ciemno, tylko przed zakupem przetestować dany model w sklepie stacjonarnym, żeby nie być później rozczarowanym.

Ale ja testowalam w sklepie Sony i Philpsa zreszta tez.

Sony to porazka :( Android zawiesił sie 2 razy jak sprzedawca prezentował. Nawet nie zdazyłam swojego pandrive podlaczyc. Co mi po lepszym obrazie jak TV bedzie sie non stop zawieszał.

zgred72

Member
Niestety ale miałem podobnie po zmianie plazmy Panasonica 42 cale na Samsung UE55JU6740. Mimo że w dzień obraz rewelacja, to wieczorem "clouds" i szarości.
Pomogła kalibracja i zabawa z balansem bieli.
Można jako tako dostroić ;)
Pozdrawiam.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale z 3850 zł nic lepszego nie kupisz.
Musisz mieś 6-6,5 tyś zł jak uzbierasz to daj znać, Bo to prawie dwa telewizory Philipsa kupisz za ta kasę.
A kalibrację masz zrobioną ?

Marta84

New member
Kolega kalibracje robił tzn. siedział z 2 godziny i ustawiał ale przyrzadow do tego zadnych nie miał. Niby sie zna , przynajmniej lepiej niz my.

6,5 tys pln na razie nie mam, zreszta nie wiem czy chcialabym tyle na TV wydac. Raczej nie.
Zdziwiłam sie ze telewizory tak zdrozaly. Moja plazma kosztowala niecale 3 tys i wyswietla lepiej niz dzieisjsze modele. Nie rozumiem tego. Zero postepu :(

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie znam kalibracji bez przyrządów.
A Jeśli chcesz dozbierać to kierunek masz pokazany. Jeśli nie masz kasy to model jak podałem.

zgred72

Member
Kolega kalibracje robił tzn. siedział z 2 godziny i ustawiał ale przyrzadow do tego zadnych nie miał. Niby sie zna , przynajmniej lepiej niz my.

6,5 tys pln na razie nie mam, zreszta nie wiem czy chcialabym tyle na TV wydac. Raczej nie.
Zdziwiłam sie ze telewizory tak zdrozaly. Moja plazma kosztowala niecale 3 tys i wyswietla lepiej niz dzieisjsze modele. Nie rozumiem tego. Zero postepu :(

Plazma a Lcd, to dwa zupełnie różne światy.
Jak kupowałem tego Lcd`ka i mówiłem panu w sklepie ,że miałem plazmę, to pan mi odpowiedział - "przyzwyczai się pan" :)

Marta84

New member
Nie znam kalibracji bez przyrządów.
A Jeśli chcesz dozbierać to kierunek masz pokazany. Jeśli nie masz kasy to model jak podałem.

Dziekuje kiki za pomoc, problemem jest po prostu moj budzet (5tys pln), ktory w realacji do wymagan jest po prostu za mały. A ponizej 55 cali nie zejde bo jaki to sens jak mam 42 cale...
Dzis zobacze sobie w sklepie Philipsa PUS8601, choc cenowo to nie moja półka....

Marta84

New member
Zdecydowałam, że poczekam az sie pojawi Ambilight + Android + Matryca VA.

Czyli czekam na testy 55PUS7601 - liczę, że bedzie podobnie do modelu 65 calowego.

Do góry