TV lcd? 37 cali, jaki?

arcymag

New member
wielkość pokoju ? 3x5
preferowana marka? do tej pory Panasonic mnie nie zawiódł ale jestem otwarty

preferowana wielkość ekranu?
37" 3m od ściany do ściany także oglądanie nawet z 2m więc 37" to chyba max
jaki sygnał ? kablówka, z opcja cyfrową

jaka odległość od ekranu ?
ok 2,5m
jakie urządzenia do podłączenia?
kino domowe dvd, odtwarzacz z USB, ogladam głównie divx z pendrivea
jaka klasa cenowa?
okolice 2600zł
więcej oglądasz w dzień czy w nocy?
raczej wieczorem
jakie masz nasłonecznienie pokoju ?
od południa cień + rolety ale mam alergię na jakiekolwiek odbicia na ekranie także oglądam w totalnym zaciemnieniu rolety + koce na drzwiach
ile osób zasiada przed telewizorem?
1-3
Jaki masz ulubiony program?
wszsystko po trochu
jaki masz telewizor?
Panasonic 29" crt 100hz
Ma stać czy wisieć?
raczej wisieć
Co Cię wkurza w telewizorach? wszelakie reflexy na ekranie, czarne przerwy przy przerzucaniu kanałów

Czego oczekujesz od telewizora ?
dobrej jakości, żywotności, bezawaryjności
Full Hd czy HD ready ? raczej full HD (choc nie koniecznie)
Czy masz swoich faworytów? Samsung LE37B650 choć wyczytałem w jednym z komentarzy na ceneo że matryca odbija pokój ale z tego co wiem lcd nie odbija i nie wiem czy to jakaś matryca nowego typu czy koleś nie wiedział co pisze

Czytałem trochę, wszędzie przeważają opinie że plazma była by lepsza do słabego sygnału, jednak zdania na temat żywotności, zużycia energii, wypalania stałych elementów ekranu nadal są podzielone, a to duże minusy telewizora. Przymierzam sie do zmiany tv juz drugi rok, jak kupowałem całkiem niedawno bo ok 5 lat temu CRT panasonica sprawa była prosta jak jest dobry to jest dobry do wszystkiego, a teraz wychodzi na to że pasuje mieć co najmniej trzy tv, jeden do kablówki, drugi do xboxa, a trzeci do DVD, dlatego parę razy dawałem sobie spokój z wymianą tv ale teraz już chyba pora. Poradźcie mi coś w miarę universalnego z przyzwoitym obrazem z kablówki i żeby divxy też trzymały fason. Pozdrawiam.

digitalus

Banned
witam
mam, polecam jeszcze raz polecam plazme 37x10y, jakosc obrazu z telewizji kablowej bardzo dobra.mam mozliwosc podlaczenia tego telewizora do trzech platform satelitarnych c+,telewizja n, cyfrowy polsat. jakosc kanalow sd i hd bardzo dobra. matryce plazmy odbijaja swiatlo ale przeciez telewizory crt tez maja podobne odbicia i wszyscy kupowali crt. nie jest to wielka wada.niektore lcd maja fatalne kąty boczne tzn jesli ogladamy telewizje z boku to prawie nic nie widac.
kliknij tutaj i przeczytaj
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=45412
divx trzyma fason nawet na gorszej plazmie niz panasonic
zrodlem sygnalu bylo dvd manta,(nizej zdjecie). teraz mam dvd pioneer, jest jeszcze lepsza jakosc obrazu

Attachments

• divx.jpg
    divx.jpg
    14,9 KB · Wyś: 420
Ostatnia edycja:

arcymag

New member
Biorę pod uwagę powyższą propozycję, jednak odbijający światło ekran pozostaje sporą przeszkodą. Czy mógłby sie wypowiedzieć ktoś na temat etgo czy samsung LE37B650 faktycznie odbija światło? Może jeszcze jakieś propozycje?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Samsung ma błyszczącą matrycę. Plazma Panasonica ma też błyszczącą.
Samsung odtwarza filmy z pendriva - Panasonic nie.
Divxa - płynniej odtwarza Panasonic.
Refleksy świetlne będą i tu i tu.
Jeśli chcesz bez refleksów - to JVC 37DV1.

digitalus

Banned
divx na lcd to dno .plazma ma zdecydowanie lepsza jakosc obrazu plikow divx. moze ktos wkelic zdjecie lcd na ktorym bedzie lepsza czern i jakosc obrazu pliku divx. moje zdjecie jest wyzej. uwazam ze lcd to pomylka chyba ze ktos lubi rozmyty obraz i zanik szczegolow.
druga sprawa to oszukiwanie klientow w sklepach bo najczesciej zrodlem sygnalu jest blu-ray czyli doskonale zrodlo sygnalu, takiego sygnalu nie ma i nie bedzie w zadnej telewizji kablowej albo z najlepszego tunera satelitarnego. dlatego duzo osob wybiera wlasnie lcd bo w sklepie jakosc obrazu jest wzorowa. niestety w domu nie bedzie takiej jakosci obrazu chyba ze ktos bedzie korzystal tylko z blu-ray.
plazma zdecydowanie lepiej radzi sobie z sygnalem o niskiej rozdzielczosci czyli wszystkie najczesciej ogladane kanaly w polsce tzn tvn, polsat, tvp i inne.
benchmark. pl ocenia jakosc wyswietlanych plikow divx w telewizorach lcd na 1.
plazma ma 3 punkty na 5 mozliwych .
5 punktow maja telewizory CRT , czyli kineskopowe.
taka jest prawda o telewizorach
na tym zdjeciu widac ze plazma ma bardzo dobra jakosc obrazu sd, zblizona do telewizora crt, w sklepie zrobia wszystko aby bylo inaczej czyli gorzej
http://www.jakitelewizor.pl/img/xsize0/tx42x10_06.jpg
polecam tez plazme LG np 42PQ3000 lub 6000

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
dno - to określenie nie uprawnione.
Plazma 37" Panasonica nie jest Full hd.
To już sięgaj po 42 S 10 Panasonica.

O tych divxach - to jakieś bzdury. Te zdjęcie to manipulacja i brak umiejętności.
Testuję telewizory ze słabych nagrań i takich bzdur bałbym się pisać jak na portalu co go zacytowałeś.

W Twojej klasie sprawdź Toshibę 37 RV 555 , Sharp 37 DH 65, panasonica 37G10

digitalus

Banned
moje zdjecie to nie jest manipulacja chyba ze masz na mysli zdjecie ze strony jaki telewizor.
uwazam ze taka jakosc obrazu tvp ktora jest na zdjeciu na stronie jaki telewizor jest mozliwa z tunera satelitarnego. na pewno nie mozna uzyskac takiej jakosci obrazu tvp z platformy cyfrowy polsat bo na pewno bedzie rozmycie obrazu. sprawdzalem . zgadzam sie w 100% jesli Kiki masz na mysli platforme cyfrowy polsat. w tym przypadku nie jest to wina telewizora tylko jakosci przekazu sygnalu tvp z cyfrowego polsatu. zdecydowanie lepsza jakosc obrazu tvp jest z c+ lub tnk.
mozna to sprawdzic jesli mamy dwa tunery tnk i polsat.
uruchamiamy np tuner ferguson 7600 z karta tnk. tuner podlaczony do telewizora przez wyjscie component , sprawdzamy kanaly tvp, jakosc obrazu bedzie zdecydowanie lepsza niz w cyfrowym polsacie.
mozna sie o tym przekonac , wystarczy kupic karte tnk za 50 zl i np fergusona 7600 za okolo 200 zl

Ostatnia edycja:

arcymag

New member
kiki napisał:
W Twojej klasie sprawdź Toshibę 37 RV 555 , Sharp 37 DH 65, panasonica 37G10
Sprawdziłem te modele i tak w Toshibie
-brak mpeg4- do czego to służy? nie wiem czy mi to potrzebne?
-brak skalowania obrazu - z tego co kumam trzeba ręcznie ustawiać format do poszczególnych kanałów, z deka kicha ale nie wiem czy pozostałe też tak nie mają?

w Sharpie:
z opinii które wyczytałem chyba najlepszy z tych modeli minusami są problemy z uznawaniem gwarancji na terenie Polski tv kupionych po najniższych cenach ale to można ustyalić przy zakupie. Druga sprawa to że w trybie standby ciagnie 27w nie wiem czy to norma w tv lcd ale koszmarnie dużo?

O Panasonicu nie można znaleźć zbyt wielu opinii jedyny minus jaki znalazłem to brak USB.

W moim mieście nie ma żadnego z tych modeli także nie mam możliwości rzucenia na nie okiem ale ogólnie wszystkie są do przyjęcia, zdaję sobie sprawę że każdy tv będzie miał jakieś minusy. Widziałem za to samsunga le37b651 podpiętego do sygnału analowego rozdzielonego na 20 odbiorników i wyglądało to przyzwoicie, ładny design i kupa bajerów sprawia że byłbym w stanie zaakceptować lustrzana matrycę.

Jak wg Ciebie KIKI ma się ten samsung do modeli które zaproponowałeś? Może fakt że zdzierżę błyszczacą matrycę otwiera furtkę dla jakichś innych lepszych modeli? Sorry że tak wybrzydzam ale do świąt muszę się na coś zdecydować a nie mam się kogo poradzić. Jak zapytałem gościa w sklepie żeby mi coś powiedział nt. tego samsunga to schylił się do tabliczki z opisem i zaczął recytować. Ręce opadają. Opinie innych userów również mile widziane.

Do góry