u mnie, na LCD Philips 5421 wszystko działa, jest dżwięk po HDMI ale... jest pewien "vist". Otóż jeżeli w ustawieniach N-Boxa (telewizor) wybierze się "Dolby Digital" to w TV będą same trzaski. Telewizory, z reguły, nie dekodują DD. Należy wybrać w ustawieniach "Telewizor "NIE" przy opcji DD. Oczywiście nie będziemy wtedy mieli DD w programach (nielicznych) które są nadawane z DD. Pierszy film z DD na N-BOX który udało mi się zaobserwować to "Odwróceni" w HD na VOD. Można wyeliminować trzaski przytrzymując klawisz RES, wtedy przez HDMI nie jest wysyłane Audio. Oczywiście TOSLINK pracuje. N-BOX via Toslink podłączamy do wejścia optycznego we wzmacniaczu audio gdzie jest prawidłowo zdekodowany i mamy DD 5.1
ale... tylko wtedy gdy w opcji "telewizor" w setup zmienimy ustawienia DD na "TAK"... .Jest to ewidentne niedopracowanie N-Boxa
. Ja radzę sobie w ten sposób, że " na codzień" nie uruchamiam "kina". Jeżeli chce lepszego dźwięku to przestawiam DD w Setup N-BOX na tak (ca 4 sekundy), wyłączam fonię w TV (1 sekunda), "odpalam" mojego PIONIERA (ca 3 sekundy) i, po ca 10s, mam DD 5.1 (jeżeli jest nadawany) lub, po prostu, lepszą fonię z mojego "sprzęcicha"
( PIONIER VSX 916 Głośniki Harman-Kardon 5.1).