zapała 71 napisał:TV jest Full HD, puszczając sygnał NG HD pomimo ustawienia pełne skalowanie pojawiają się czarne pasy na górze i dole ekranu. Czy obraz nie powinien wpasować się idealnie w ekran?
cola79 napisał:Ja po kablu HDMI nie mam w ogóle sygnału, ani dzwięku ani obrazu, coś tam tylko co jakiś czas mignie, jakby próbował znaleźć sygnał. Dopiero jak przestaiwe w dekoderze na tryb DVI to mam obraz ale bez dzwięku, a nie widzi mie się kupować następnego kabla
Soft aktualny.
@edit; No to się dowiedziałem, albo po prostu chcieli mnie zbyć, że mój TV nie jest kompaybilny z dekoderem, i przy najbliższej zmianie softu jest szansa że już będzie. Jakoś ciężko mi w to uwierzyć. A na tą chwilę mam sobie kupić kabelek do głosu. Brawo MM.
Mój TV to Panasonic TX-32LX70P, miał ktoś jeszcze takie problemy z tym TV?
cola79 napisał:Kupiłem kabelek 2x RCA (cinch) podłączma do dekodera L, P, do telewizora jedyne gdzie mogę podłaczyć to wejście audio przy wejścia component, jednak wybierając w TV żeby sygnał szedł po HDMI mam obraz, a jak wybieram w TV wejście component mam dzwięk. Czy jest w ogóle możliwość żeby telewizor odbierał obraz po HDMI a jednocześnie dźwiek po component. Czy jest w technicznie możliwe?
Czyli dźwięk pięciokanałowy nie jest podawany przez hdmi? Myślałem, że będę mógł podłączyć dekeoder od TV przez hdmi i z tamtąd dźwięk posłać kablem coaxialnym na kino.neox napisał:Pamietajcie ze wlaczajac tryb Dolby Digital (jesli nie macie podlaczonego kabla optycznego) blokujecie sobie dzwiek na w/w kanalach, na tych ktore nadaja w DD. Dekoder puszcza wtedy dzwiek na tych kanalach tylko i wylacznie przez wyjscie optyczne!
tscheslav napisał:Czyli dźwięk pięciokanałowy nie jest podawany przez hdmi? Myślałem, że będę mógł podłączyć dekeoder od TV przez hdmi i z tamtąd dźwięk posłać kablem coaxialnym na kino.
zapała 71 napisał:Faktycznie, po zmianie ustawień na 16:9 obraz NGHD idelanie skaluje się do wymiarów ekranu. Dzięki za pomoc.
Czy ktoś ma podłączoną nagrywarke pod cyfrówke multimediów? Czy jest to możliwe? Jak z nagrywaniem itp. Próbuję i nic nie mogę zrobić. Zaczyna mnie to irytować szczególnie że w weekend gra liga a ja nic nie mogę nagrać. Jakaś paranoja
No to ładnie koleja rzecz przemawiająca za odpuszczeniem sobie cyfrowej MM, niestety w kinie nie mam wejścia optycznego tylko elelktryczne. Dzięki za odpowiedź.neox napisał:Dzwiek DD wlaczony w dekoderze idzie tylko i wylacznie przez wyjscie optyczne (jesli ktos nie ma kabla optycznego wpietego to wlasnie na kanalach TV, NG HD i chyba MTV Base nie bedzie wogole dzwieku, bo idzie on wtedy tylko po opticalu). Kino domowe podlaczasz wtedy kablem optycznym i masz dzwiek DD na tych kanalach, ktore aktualnie go nadaja.
tscheslav napisał:No to ładnie koleja rzecz przemawiająca za odpuszczeniem sobie cyfrowej MM, niestety w kinie nie mam wejścia optycznego tylko elelktryczne. Dzięki za odpowiedź.
Rewelacja!neox napisał:Dzwiek DD wlaczony w dekoderze idzie tylko i wylacznie przez wyjscie optyczne (jesli ktos nie ma kabla optycznego wpietego to wlasnie na kanalach TV, NG HD i chyba MTV Base nie bedzie wogole dzwieku, bo idzie on wtedy tylko po opticalu).
No tak, taki byłby z tego wniosek. No, ale na szczęście to bzdura. HDMI obsługuje dźwięk cyfrowy.tscheslav napisał:Czyli dźwięk pięciokanałowy nie jest podawany przez hdmi?
Dokładnie taka konfiguracja funkcjonuje u mnie i co zdziwi niektórych - działa. Głównie właśnie z konieczności, bo kino domowe ma wejście coaxialne, a telewizor tylko wyjście - też na szczęscie coaxialne. No właśnie i to działa. Dodatkowo jest lepsza synchronizacja obrazu z dzwiękiem niż bezpośrednio (bezpośrednio łączyłem cinche audio).tscheslav napisał:Myślałem, że będę mógł podłączyć dekeoder od TV przez hdmi i z tamtąd dźwięk posłać kablem coaxialnym na kino.
To ja wiem i nawet 7.1 daje rade (o ile pamietam od wersji 1.3)stogdy napisał:HDMI obsługuje dźwięk cyfrowy.
Czyli rozumiem ze masz dekoder - kabel hdmi - TV LCD - kabel coaxialny - kino domowe i przy takim podlaczeniu ustawiajac Dolby Digital na TAK w dekoderze odbierasz pelne 5.1 np. na NG HD? Twoj ampli czy tam to co masz w kinie domowym wykrywa DD?? Nie to zebym nie wierzyl, bo jak pisalem wyzej to ze HDMI przesyla dzwiek to ja wiem ale myslalem ze dekoder DD puszczal tylko przez opticalastogdy napisał:Dokładnie taka konfiguracja funkcjonuje u mnie i co zdziwi niektórych - działa. Głównie właśnie z konieczności, bo kino domowe ma wejście coaxialne, a telewizor tylko wyjście - też na szczęscie coaxialne. No właśnie i to działa. Dodatkowo jest lepsza synchronizacja obrazu z dzwiękiem niż bezpośrednio (bezpośrednio łączyłem cinche audio).
Oczywiście dźwięk jest i w telewizorze i w kinie domowym.
Inna sprawa, że w MM raz jest dźwięk 5.1, a raz go nie ma. I wszelkie awarie weekendowe usuwane są dopiero w poniedziałek.
Dokładnie tak jest.neox napisał:Czyli rozumiem ze masz dekoder - kabel hdmi - TV LCD - kabel coaxialny - kino domowe i przy takim podlaczeniu ustawiajac Dolby Digital na TAK w dekoderze odbierasz pelne 5.1 np. na NG HD? Twoj ampli czy tam to co masz w kinie domowym wykrywa DD??