Cyfrowa Multimedia w Olsztynie:
W dniu wczorajszym zainstalowano mi tą usługę i oto moje odczucia:
W Olsztynie podłączeniem ( zainstalowaniem) dekodera zajmuje się zewnetrzna firma i to jest ciekawe, panowie rozpakowali dekoder pokrosowali kabelki i powiedzieli PA PA. Wszystko podłączone ale nic nie działa zostawili mnie bez sygnału, tylko z fizycznym podłączeniem. Stwierdzili że tylko to należy do ich obowiazków. OK zadzwoniłem na infolinie multimedii i zgłosiłem problem,że byli podłączyli i poszli a sygnału jak nie ma tak nie ma.
Okazało sie że dekoder musi sie zalogować do sieci i u mnie trwało to 4 h. Po zalogowaniu wszystko ruszyło, i sie zaczęło: ustawiłem wszystko jak nalezy sygnał puszczony po HDMI wysokiej klasy i co ....No porażka, okazało sie że cyfrowa telewizja multimedii działa źle żeby nie powiedzieć trgicznie, sygnał analogowy który mam w kablu dużo lepiej radzi sobie z obrazem niż sygnał cyfrowy.
Jedynym plusem jest to że, umowa podpisana na 6 m-c za 1 pln m-c z możliwością rezygnacji ( już nie chce tej cyfrowej jakości)
I tak jako ciekawostke: na pilocie jest przycisk GUIDE jak sie naciśnie zapala sie lista programów i okienko podglądu coś jakby PIP i uwierzcie obraz w tym okienku jest przepiękny

myslałem ze taki właśnie będzie obraz cyfrowy za taki obraz sporo bym dopłacił....
A teraz na jakim telewizorze to oglądałem i jakie były ustawienia w dekoderze:
Telewizor SHARP 46XD1E ustawienia HDMI :typ sygnału YCbCr 4:4:4 , matryca kolorów ITU601, zakres dynamiki uwydatniony, dzwiek cyfrowy
Dekoder MMP 5800C:
ustawienie rozdzielczości 1920x1080i ( nawet jak zmieniłem na 720p nie zmieniło to jakosci obrazu a bynamniej ja tego nie dostrzegłem).
Ustawienie obrazu:
Tryb wyświetlania : 1080i
Tryb HDTV: HDMI
Zmiana formatu obrazu: Bez zmiany
Proporcje ekranu TV 4:3 ( jak ustawiam 16:9 to ekran rozbi sie własnie jak 4:3 ciekawe
Diagnostyka:
Siła sygnału od 37 do 40 dB zmienia sie
jakośc sygnału określona graficznie jako linnia jest fuul
Jeśli zrobiłem coś nie tak w ustawieniach albo jesli ktoś ma pomysł jak zrobić aby obraz zasłużył na miano cyfrowego będę dozgonnie wdzięczny
Pozdrawiam
Artur