TV Full LED 32"/37" min. 100 Hz - istnieje?

Arrakirn

New member
Dzień dobry wszystkim,

zakładam temat, bo po przeczytaniu licznych wątków na tym i innych forach wydawało mi się, że znalazłem idealny przepis na dobry TV:

• LCD (ze względu na małe rozmiary - 32"-37" - plazmę odrzuciłem z miejsca)
  • podświetlanie Full LED (najlepiej z local dimming)
  • min. 100 Hz (ale "prawdziwych", nie "cyfrowych")
Zacząłem więc poszukiwania modelu, który spełniałby te - w sumie niewygórowane - wymagania, a tu... kapa: nic takiego nie udało mi się znaleźć. Najbliższy był Philips 32PFL9705H/12, ale on ma tylko 60 Hz.
Czy ktoś z Was orientuje się, czy taki sprzęt w ogóle istnieje? A jeśli nie, to w co lepiej zainwestować: w lepsze podświetlanie LED czy odświeżanie?
Z góry dzięki za pomoc.

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Bardzo trudno dostępna seria 9 philipsa ma modele 32 i 37" z full led. Ale w tym roku większość producentów w wysokich seriach ma na tyle równe podświetlenie matrycy, że według mnie wystarczy zwykły LED, z dobrym wyposażeniem :

Philips 32" 6007
Sony 32" HX750
Toshiba 32" TL933

Arrakirn

New member
Z modeli które podałeś zastanawiałbym się nad pierwszymi dwoma (mam do wydania 3000 zł z "hakiem"). Wyposażenie nie gra u mnie takiej roli, jak jakość obrazu (czyt. wierne odwzorowanie bez "upiększaczy") - TV będzie służył głównie pod filmy BD.
Z serii 9 Philipsa jest właśnie ten model, co podałem - ale on jest 60 Hz (faktycznie kiepsko dostępny z tego, co widzę).
W ogóle to się zastanawiam, jak to do licha z tym odświeżaniem jest: niby modele 100/200 Hz powinny mieć możliwość przyjęcia sygnału 1080p/100 lub 1080p/200, a tymczasem w specyfikacji jest max. 1080p/60 - niezależnie, czy mówimy o modelu 60 Hz, 100 Hz czy 200 Hz... o_0

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
A ten Philips nie był 100hz podbite do 200 przypadkiem?

A co do przyjmowania sygnału - kto według Ciebie nadaje sygnał więcej niż 60hz? Do potem dopiero telewizor poprzez tworzenie klatek pośrednich tworzy to "prawdziwe" 100hz.

Jeśli chcesz jak najlepszy - to rzeczywiście, tylko Sony lub Philips. Ew. model Sonego hx755 - bo masz od razu dvb-s. Bo inne firmy produkują maks średnią klasę przy tej wielkości.

Arrakirn

New member
A ten Philips nie był 100hz podbite do 200 przypadkiem?
A wiesz, że chyba masz rację? W dodatku informacje z manula przeczą tym, które są na stronie: nie dość, że to jest TV 100 Hz, to jeszcze ma Edge LED... -_-

A co do przyjmowania sygnału - kto według Ciebie nadaje sygnał więcej niż 60hz?
Np. PC.

Do potem dopiero telewizor poprzez tworzenie klatek pośrednich tworzy to "prawdziwe" 100hz.
No właśnie ja bym nie chciał, żeby to było "prawdziwe", tylko _prawdziwe_ - czyli bez sztucznego podbijania klatek. Po prostu jeśli źródło daje 100 Hz, to wtedy żadne klatki pośrednie nie są tworzone. A ze specyfikacji wynika, że źródło może być max. 60 Hz

Jeśli chcesz jak najlepszy - to rzeczywiście, tylko Sony lub Philips. Ew. model Sonego hx755 - bo masz od razu dvb-s. Bo inne firmy produkują maks średnią klasę przy tej wielkości.
Dobrze wiedzieć. Póki co będę zgłębiał temat, bo zakup nie jest pilny (prawdopodobnie 1Q2013 dopiero) - chyba, że przyspieszą wyłączanie nadajników analogowych.

Do góry