TV Full HD do 2000

Verdi

New member
Witam!
Jestem nowy na forum i chciałbym Was prosić o jakies porady, pomoc i wskazowki odnosnie kupna nowego telewizora.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30-35m2

2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-4m

3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? różnie, na codzien ogladam sam, ale dość często wpadaja znajomi na mecz, filmik czy jakas gierke

4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? przewaznie na wprost

5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisiec, chcialbym zamontowac na scianie

6.Jak słońce świeci w pokoju ? niby tak, ale jest dosc slabe. poza tym mam rolety wiec to nie jest duzy problem

7.Jaki masz obecnie telewizor ? w tej chwili wlasnie nie mam telewizora

8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? full hd/hd ready/wejscia hdmi (bardzo czesto bedzie sluzyl jako monitor)/bezproblemowy odczyt filmow z usb

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? na razie zwykla cyfrowa telewiza, ale wkrotce dekoder cyfry +

10.Jakie urządzenia ? komputer, laptop, odtwarzacze muzyki

11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3-4h

12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie wiem czy do konca rozumiem pytanie ale wydaje mi sie ze blyszczaca (lubie zywe kolory i wysoki kontrast)

13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? przede wszystkim mecze piłki nożnej, poza tym filmy, od czasu do czasu jakies programy w stylu National Geographic

14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? niekoniecznie (ale jesli jest mozliwosc to jasne ze nie pogardze

15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? TAK, zamierzam. jako monitor tv mysle ze bedzie sluzyc dosc czesto.

16.Preferencje co do marki ? byle nie philips. moze byc np samsung, lg
17.Preferencje co do wielkości ? minimalnie 42' [myslalem o 46 albo nawet 50 ale nie wiem czy uda sie znalezc cos w granicach 2 tyś]

18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? słabe, mało żywe wytłumione kolory; srebrna ramka

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami (ciemnosc albo slabe swiatlo lampki po przeciwleglej stronie pokoju)

20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? chcialbym sie zmiescic w 2000, ale jesli uznacie ze naprawde warto to wygospodaruje jeszcze te 100, max 200

21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? NIE, nie potzebuje 3d

22. Preferowana technologia Swoja droga sam nie jestem pewien czy lepsza bylaby dla mnie plazma czy LCD.

23. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 40%TV 30% gry 30%filmy z usb/komputera

24. czy będziesz korzystać z widgetów? niekoniecznie

25. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? niekoniecznie, chociaz nie pogardzilbym

26. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? niekoniecznie

27. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? fajnie by bylo

28. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? USB - pendrive, HDMI – Dekodery i Laptop

Z góry bardzo Wam dziekuje za kazda uwage i wskazowke. Pomozcie mi bo szczerze mowiac slabo obecnie orientuje sie na rynku tv. Dodam jeszcze że NIE JESTEM jakims fanatykiem sprzetu w zwiazku z czym nie mam gornolotnych wymagan przez co pewnie i tak nie bylbym w stanie dostrzec jakich minimalnych roznic czy niuansow jesli chodzi o obraz i dzwiek.

POZDRAWIAM :cool:

Ostatnia edycja:

Verdi

New member
Kiki dzięki wielkie za odpowiedz.
Przejrzałem te telewizory i wydaje mi sie ze te 40' sa do mojego duzego pokoju na kilkumetrowa sciane zwyczajnie za małe. Myslalem o 42 minimum. Z tym philipsem juz lepiej z tym ze widze ze najtanszy jaki znalazlem jest za 2300zł. Poza tym nie potrzebuje bajerow typu 3d a pewnie to tez podbija cenę.

Nie byloby mozliwosci wybrac czegoś nieco wiekszego i tanszego, nawet delikatnie kosztem bajerow + ew. jakosci czy wydajnosci?

KolejowyGłos

New member
Wygląda mi to na 42-46 ze wskazaniem na ten drugi. Znajomy ma pół metra dalej od ekranu niż Ty, a narzeka, że 50tka jest mu za mała, mimo, że w pierwszym tygodniu była ogromna :)
Niestety trzeba pójść na jakiś kompromis bo będzie problem z budżetem.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oczywiście że za mały ale masz problem kasy.
Możesz brać nawet 60"

Verdi

New member
Tak jak mowilem, jestem raczej malo obeznany w kwestii sprzetu, poza tym nie gram nalogowo tylko raczej niedzielny gracz. Jedyne czego wymagam to spora matryca, full hd i czytanie popularnych formatow filmow (avi, mkv) z usb. Telewizory takie jak na przyklad te nie sprawdza sie: ??

LG 42LK430 42" - Telewizory LCD - LG 42LK430 42" od 1533.89zł
LG 47LK530 47" - Telewizory LCD - LG 47LK530 47" od 2032.00zł
Panasonic TX-P42G20E -od 1999zł
LG 42LK530 42" od 1689.00zł
Samsung LE46D550 46" od 2249.00zł
TV LCD PHILIPS 42PFL4606H/58 od 1800

?

Wydajac stosunkowo wiecej przykladowo na tego philipsa nie przecze ze swietnego philipsa ktorego mi poleciles pewnie i tak nie wykorzystam pelni jego mozliwosci i nie docenie roznicy i wszystkich walorow.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Decyzja należy do Ciebie.
Rozumiem że zakup na lata. Więc dobrze to przemyśl jak masz się męczyć każdego dnia- to wtedy kasa naprawdę się nie liczy.
Ja zostałbym przy Philipsie.

Do góry