TV do salonu, prośba o pomoc w wyborze

mack

New member
Witam,
proszę o pomoc w wyborze telewizora. Na chwile obecna posiadam Sharpa 37xd1 i generlanie jestem z niego zadowolony tyle, ze po zmianie mieszkania troche maly sie zrobil :(
Obecnie parametry wyglądają mnie wiecej tak:

1. Odległość od ekranu: 3,5m ( z kanapy z której tv oglądanych jest 80% czasu) do ok 5,5m ( z jadalni 10% czasu ogladania)
2. Jak słońce świeci w pokoju? Przeszklona ściana od strony północno-wschodniej (prostopadle do tv)
3. Jak duży jest pokój: 40 m2
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: sharp 37xd1e
6. Jakie programy najczęściej : filmy, sport, do tego czasami gry z ps3, dodatkowo bajki -dzieci
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: rano ( tylko serwisy info), późne popołudnie i wieczorem (najczęściej)
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: salon lekko doswietlany (doswietlane LEDami ściany i sufit )
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: na dzień dzisiejszy mam matową i jest ok, ale błyszcząca też jest akceptowalna
12. Preferowana marka: cieżko powiedzieć
13. Czego nie lubisz w telewizorach:
14. Jakie urządzenia będą podłączone: UPC Mediabox Hd, HK AVR255, HK BDT20, PS3, Apple TV, czasami komputer
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 65% TV,15% DVD, 10%konsola, 10% ATV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: głównie na wprost
17. Czy ważne jest wifi : raczej tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Fajnie gdyby były ale bez nich tez przeżyjex
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : nie obowiązkowe ale miłe widziane
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : niekoniecznie
22. Ma mieć 3D: tak
23. Ma mieć slot na karty SD: obojętnie
24. Ma mieć tuner DVB-S: bez znaczenia
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: Większość na hdmi i dźwięk pewnie na optycznym
26. Jaki masz sygnał: cyfrowy UPC
27. Ile programów HD: ok10
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: do 6h, w weekendy czasami nawe tcaly dzień
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: bez znaczenia
31. Na czym najbardziej Ci zależy: płynny i ostry obraz (wysokie odświeżanie ),
32. Ile osób ogląda: 2-4 osoby
33. Jaka klasa cenowa: optymalnie do 6 tys zł ( może trochę wiecej jeśli byłoby warto dołożyć)
34. Rozmiar: 46-55"

narazie, po lekturze kilku wątków na forum skłaniełem się ku sharpowi Le830 w wersji 46 lub 52, ale ostatnio zacząłem się zastanawiać nad nowymi modelami Lg ( LM670 lub 760) albo samsungami (seria es6800, 7000 albo 8000 chociaż ten ostatni trochę cenowo pojechany jest), może polecicie coś ciekwaszego co mi utknęło.

Z góry dziękuje za pomoc.

kjarzyna

New member
Bez reklam
Jeśli ważne dla Ciebie jest 3D jak zaznaczyłeś w ankiecie to szedłbym raczej ku technologii pasywnej
LG (lub nowy model Panasonica lub Philipsa z Easy3D, ewentualnie niektóre Toski)
Poza tym ten nowy design LG.....bajka

mack

New member
Dzięki. A co myślicie o wielkości, czy w przypadku kiedy większość czasu oglądać będę tv z odległości ok3,5m 52 nie będzie za duży i meczach dla oczu ( trochę się tego obawiam - szczególnie w przypadku dzieciaków) i dodatkowe pytanie - widziałem gdzieś ostatnio chyba jakiś nowy model sharpa le840 tyle ze 60 calowy- czy różni się jakoś znacząco od 830 i czy orientujecie się czy będzie w mniejszych rozmiarach?
LG rzeczywiście rozpatrywalem głownie ze względu na fajny wygląd i pasywne 3d (jakoś wydaje miś ie ze bardziej przyjazne np dla dzieci w przypadku bajek) ale czytałem rożne opinie jeżeli chodzi o wyświetlanie noralnych programów w sd - powiem szczerze ze trochę się tego obawiam bo jednak większość kanałów nadal nie nadaje w hd :(

PawelW84

New member
Ponieważ mamy praktycznie te same preferencje i wstepne wybory chciałbym podłączyć się do wątku

1. Odległość od ekranu: 4,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Okno balkonowe z prawej strony TV od południa
3. Jak duży jest pokój: około 40 m2
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: SAMSUNG LE37A
6. Jakie programy najczęściej : filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: późne popołudnie i wieczorem (najczęściej)
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: salon lekko doswietlany (doswietlane LEDami ściany i sufit )
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: Matowa ( chyba bardziej wskazana przy oknie )
12. Preferowana marka: BRAK
13. Czego nie lubisz w telewizorach:BRAK
14. Jakie urządzenia będą podłączone: DEKODER N, KOMPUTER PO hdmi, Kino domowe Technics
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% TV,10% DVD, 10%komputer
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
17. Czy ważne jest wifi : nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : nie
22. Ma mieć 3D: raczej nie chociaż nigdy nie miałem więc trudno powiedziec
23. Ma mieć slot na karty SD: obojętnie
24. Ma mieć tuner DVB-S: bez znaczenia
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: Większość na hdmi i dźwięk pewnie na optycznym
26. Jaki masz sygnał: Telewizja N
27. Ile programów HD: Kolo 15
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: do 6h, w weekendy czasami nawet caly dzień
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: full HD
30. Dvb-t: bez znaczenia
31. Na czym najbardziej Ci zależy: płynny i ostry obraz
32. Ile osób ogląda: 2
33. Jaka klasa cenowa: 4500-5500 zł max
34. Rozmiar: 47-50"

Zauważyłem że sporo osób poleca tu SHARP-a LC-52Le830E i w zasadzie jestem ku niemu skłonny ale zastanawima się czy nie jest on dla mnie zbyt wybajerzony i czy poprostu nie wywale troszke pieniedzy w funkcje z ktorych nie bede korzystał. Do tej pory nie miałem wogóle kontaktu z technologią 3D więc nie wiem na ile jest mi to potrzebne. Puki co nie mam Bluray wiec bedzie to chyba nie wykorzystane no chyba ze konwersja 2D-3D. Rozumiem ze do tego należy dokupić od razu okulary 3D ??
Patrzac po aukcjach to ten LCD mozna miec za okolo 5500zł Jak kształtują się ceny za porównywalny LCD tylko bez 3D ??
Znalazlem Sharp LC52LE822E Nie wiem tylko czy mozna to jeszcze gdzies kupic bo w necie cisza Jak wyglada jego porownanie do LE 830 ??

Ostatnia edycja:

scorpio

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak jak piszesz nowy model sharpa LE840 niebardzo wiadomo coś w jego temacie bo to nowość,ale jeżeli LE830 polecany myślę że i ten będzie O.K.
I 60cali wskazane , z czasem wszystko maleje.....

keszelski

New member
A co myślicie o wielkości, czy w przypadku kiedy większość czasu oglądać będę tv z odległości ok3,5m 52 nie będzie za duży i meczach dla oczu ( trochę się tego obawiam - szczególnie w przypadku dzieciaków)

ja oglądam 46 (LE830) z odległości 2,7 - 3 m (zwykle 2,7) i wrażenia przy oglądaniu piłki, tenisa, siatkówki mam rewelacyjne (pomimo, że na razie tylko naziemne dvb-t). I już wiem, że gdyby było jeszcze parę cali więcej, to by było jeszcze lepiej. Zwłaszcza, że przecież kiedyś będzie jeszcze HD.

zwierzak11

New member
dla 3d to dla twojej odległości min. 52"- ja tą wielkość oglądam z 4,2m i jest za mała do 3d- jak siądę na 3,3 m wtedy efekty są już dobre

Do góry