TV do salonu, FHD, ~50", max 2500zł

zdan

New member
Cześć,

Drodzy forumowicze, proszę o pomoc w wyborze TV. Nie uważam, telewizora za rzecz niezdbędną do szczęścia, więc chciałbym wydać na niego jak najmniej, najlepiej okolicę 2000zł, maksymalny budżet określam na 2500zł. TV będzie użytkowane głównie do oglądania seriali i filmów w 720/1080p (DLNA lub noszone na pendrive) lub netflixa, czasami również do oglądania TV naziemnej, serwowanej przez UPC w pakiecie z internetem. Zdarzą się również filmy sportowe, więc fajnie by było, gdyby obraz był w miarę płynny. Nie obraziłbym się również za wyjścia audio cinch, żeby móc podłączyć TV do obecnego wzmaniacza Pioneera.
Rozważam również wybór TV bez wbudowanego smarta i kupna android boxa - co będzie lepszym wyborem?
Zależy mi również na jak najmniejszej awaryjności - nie mam najmniejszej chęci na zabawy w odsyłanie sprzętu na gwarancję.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?: 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?: około 3-3.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?: 1-2 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?: na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?: stać, może kiedyś zostanie powieszony
6. Jak słońce świeci w pokoju?: z prawej strony, z tyłu
7. Jaki masz obecnie telewizor?: brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?: FHD, płynny smart lub brak i zakup android boxa,
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?: TV naziemna, filmy/seriale 720/1080p
10. Jakie urządzenia?: wzmacniacz
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?: ~3
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program?: nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?: filmy, seriale, zdarzą się filmy z szybkim sportem
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?: nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?: nie
16. Preferencje co do marki?: brak, ma dobrze i długo działać
17. Preferencje co do wielkości?: okolice 50"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?: powolny soft, smużenie, awaryjność
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?: wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?: 2500zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu?: +/- 5 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych?: mam w planie korzystać z netflixa i YT, może coś więcej i częściej - nie miałem wcześniej smarta, więc nie wiem

Patrząc po sklepach, widziałem w tych pieniądzach różne modele Samsunga, Philipsa, Panasonica czy też Sony.

Pięknie proszę o poradę :)

zdan

New member
Coś więcej napiszesz? Dlaczego akurat te, a czemu nie Samsung, Panasonic albo Sony?
TCLe/Thomsony wciskasz każdemu, w każdym kolejnym temacie - czy poza tym, że nimi handlujesz, jest jakiś argument, który za nimi stoi? Nie widzę ich również nigdzie w internecie, a już na pewno nie do 2500zł.

Tak, Twój test P60 czytałem.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie wiem co oznacza słowo wciskasz???
Oferta zawsze dotyczy klasy cenowej i jakości :
http://www.hdtv.com.pl/forum/tcl/13...go-jeszcze-nie-bylo-w-tej-klasie-cenowej.html
Tu jest test i opinie.
http://www.hdtv.com.pl/forum/1380310-post275.html
Opinii takich jest dużo.

Sony - proszę bardzo 49EX8005 za 4550 zł - ale to chyba nie Twoja Liga
Panasonic i Samsung też nie .

Philips 49 PFS 5302 - fullhd za 2199 zł
TCL 49P60 - 4K, za 2350 zł
Tomson 49 UC64 za 2450 zł
Philips 49PUH 6101 za 1999 zł

Co do TCLa - to pokaż jaki inny model w tej klasie cenowej ma :
- Kontrast 7900:1
https://www.youtube.com/watch?v=JdmY6D4taqU
- 3000 Aplikacji
- referencyjne skale szarości
- Android 6,0 z zapasem pamięci
- MxPlayer
- 4K
- HDR
- VP9
- szczotkowane aluminium
- przy tych warunkach jeszcze płynność:
https://www.youtube.com/watch?v=FkWqdskVSm4

Czy są inne - oczywiście, że są ale nie w tej klasie cenowej.

Ostatnia edycja:

FoX88

New member
Jak jest ten kontrast mierzony? Natywnie ten TCL ma 7900:1?

Przecież tyle nie ma żaden TV z LCD LED, nawet FALDy: ZD9, KS9500 (9800) czy np. bardzo wysoka półka KS9000, Sony XE93.

XE93 czyli wysoka półka Sony:
Sony X930E Review (XBR55X930E, XBR65X930E)

Native Contrast
: 5744 : 1
Contrast with local dimming
: 6564 : 1

ZD9 (czyli TV FALD za 20.000 zł):
Sony Z9D Review (XBR100Z9D, XBR65Z9D, XBR75Z9D)

Native Contrast
: 4322 : 1
Contrast with local dimming
: 7976 : 1

zdan

New member
W Euro polecono mi odpuszczenie sobie wszelakich Samsungów ze względu na awaryjność (rozklejanie się, kurz, podświetlenie, co potwierdzają wpisy na forum), LG i Philipsa ze względu na matrycę IPS zamiast VA, Thomsony/TCL/Sharp ze względu na słaby obraz i dołożenie do Sony KDL-WE660 (2799zł).
Rzekomo są najmniej awaryjne, najlepszy obraz i upłynnianie w tej klasie cenowej. Jest sens do niego dokładać?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Odrzuciłeś przecież matryce IPS - a Sony 49WE660 jest na matrycy IPS.
W tej klasie modele Sony są zlecane więc awaryjność zależy od fabryki wykonawcy.

zdan

New member
Faktycznie siedzi tam IPS. Albo coś źle zrozumiałem, albo zostałem wprowadzony w błąd. W każdym razie, porównując LG do Sony, miałem nieodparte wrażenie, że LG gorzej świeci.

Poszperałem jeszcze po sklepach i forach i znalazłem takie możliwości, myślę, że chciałbym wybrać między którymś z tych:

Panasonic TX-49DSU501 2300zł
Panasonic TX-50DS630E 2800zł
Sony KDL-49WD755 2500zł
Sony KDL-49WD757 2600zł

Między Panasami różnica w cenie duża, ale też chyba duża różnica w możliwościach.
Jeśli Sony, to warto dołożyć 100zł do lepszego upłynniacza? To chyba jedyna różnica.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wszystko zależy w jakim trybie chodziły modele - stąd mogą się brać nawet bardzo duże różnice.
Między Sony różnic nie ma - tylko na poziomie marketingowym.
Panasonic to bardzo duże różnice - bo to inne matryce, inne technologie, inne wyposażenie i potrzeby.
Jeśli zakup na 3-4 lat to Ds, jeśli na dłużej to jednak XE.

jasssu

New member
Zdan - masz nieco ograniczony budżet. Nie obraź się, ale Philips polecony przez kiki to chyba najlepsza propozycja w tej klasie cenowej. VA może dostaniesz w tej kwocie, ale będzie to telewizor z mocno ograniczonymi pozostałymi parametrami. Pamiętaj, że to są telewizory 4K.

zdan

New member
kiki, chciałbym, żeby ten TV posłużył mi co najmniej 5 lat, a najlepiej dłużej.

jasssu, bron boże się nie obrażam. Wiem, że budżet jest niewielki, ale nie uważam TV za rzecz, na którą warto wyłożyć furmankę pieniędzy.

Ale o którym Philipsie mowa, PFS5302?
Rozszerzając budżet do 3000zł, bo do takiej kwoty rozciągają go wspomniane Soniaki i Panas, dalej najlepszym wyborem będzie Philips, czy w tych pieniądzach znajdzie się coś lepszego?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak, tylko Philips daje natywne 100 Hz w modelu 49PUS6561 za 2950 zł.
Ambilight mocno wieczorami wspomaga czerń .
Ale jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości to odpuść sobie.

Sony najtańszy to 49WD750 ale 50 Hz.
Panasonic 49EX620 za 2999 też ma tylko 50 Hz.
Do 3 tyś zł masz 100Hz tylko Philipsa.
A jeśli 50 Hz to każdy z tych co podanie nie wyłączając TCLa który ma największy kontrast ze wszystkich wymienionych bo 7900:1

Do góry