TV do salonu -75 - 77"

Dest86

New member
Cześć.

Nadszedł czas na wymianę TV. Obecnie na ścianie wisi stary już 11 letni LG (LCD) - 47". Soundbara/kina domowego brak. Trochę informacji poniżej:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 26m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,7 - 3,7 m. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Docelowo wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna z boku i na wprost telewizora (można zasłonić), w salonie jest jednak w ciągu dnia sporo światła.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobrze działający OS
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Wszystko przez internet (Netflix, Disney, Max, C+)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4 Pro (będę wymieniać na PS5)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Dziennie ok. 4-5h
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak - do 66%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50% - w ciągu dnia konsola, wieczorem filmy
17. Preferencje co do wielkości? 75-77"
18. Co cię denerwuje w TV? Lagowanie, brak płynności, mały rozmiar.
19. Preferencje co do marki ? Brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? NIE
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7,5 tys. zł

Dodatkowo planowałem zakup soundbara samsung hw-q930d. Jeśli możecie coś polecić lepszego w podobnym budżecie to jestem otwarty na zmianę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz dużo jednak grania, więc kierunek na mini led :

TCL 75C855 za 7299 zł
Samsung 75QNX1 za 6099 zł
TCL 75C8k za 7799 zł

Plus dodatkowo pakiet gratisów o wartości 500 zł
Pakiet :
  • kalibracja
  • wtyczki
  • sprawdzenie
  • aktualizacja
  • montaż
  • dostawa

Soundbar do jakiej max kwoty ?

Dest86

New member
Generalnie około 3tyś chciałbym się zmieścić.

Jak wygląda trwałość telewizorów TCL? Szczerze mówiąc nie interesowałem się rynkiem TV przez długi czas. Konsultanci w Media Expert i innych mieli różne zdanie na ten temat. Dla nich remedium na wszystko było dodatkowe ubezpieczenie TV. Wręcz sugerowali słabszy model ale z dodatkowym ubezpieczeniem. Podejrzewam, że to kwestia prowizji ;)

Ale też się teraz zastanawiam czy warto ubezpieczyć dodatkowo TV - lecz prawdopodobnie na własną rękę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To faktycznie musiało być dawno.
O połowę taniej ubezpieczysz u swojego ubezpieczyciela mieszkania, czy domu.
Więc wiesz dlaczego cisną....

Trwałość, tak jak Sony, Samsung czy Panasonic.
Bez obaw.

Dest86

New member
Porównałem sobie oba modele i generalnie byłbym zdecydowany na 75C8k. Umiałbyś jeszcze doradzić co z tym soundbarem?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz specjalną cenę dla członków forum na 75C8K plus dodatkowo pakiet gratisów o wartości 500 zł
Soundbar Dobry z DA Tab 87908 za 1899 zł,

Do góry