TV do salonu 65 cali OLED czy miniLED (LG OLED65C45LA & HISENSE 65U8NQ)

Witam

Mam dylemat w zakupie TV.
Zastanawiam się nad np. OLEDEM (LG OLED65C45LA) którego mogę mieć za 5285zł
a jakimś miniLED-em

Wiem że dobry wystarczający OLED to LG
Ale jaki miniLED ?
Czytam że ostatnio HISENSE się mocno reklamuje, nie wiem na ile to się przekłada na końcowy efekt.
Kila dni temu w internecie zauważyłem
65U7NQ ~4500zł
65U8NQ ~5500zł
65UXKQ ~6000zł

Ja jeszcze mogę przełknąć taką kwotę za telewizor, gorzej z moja małżonką :p

1. Wiem że oled jest najlepszy do filmów, obawiam się że TV będzie więcej pracował w ciągu dnia niż wieczorem. Np. youtube --> żona, jeśli będę miał możliwość przełączenia to na pewno jakiś serwis informacyjny i tu ogólnie boje się o wypalenia, czy ten youtube i jego reklamy czy pozostawienie TV w menu youtube gdzie nic się nie rusza nie wpłynie na matrycę ?
2. TV będzie w salonie, okno salonowe jest na zachód a ściana TV na północ. Zatem jak słońce będzie zachodzić jego promienie będą padały na TV (zawsze można spuścić żaluzję ... :/

Ewentualnie proszę o sugestie, może inny tańszy TV co polecacie co jest złotym środkiem.

Też nie jest tak że muszę mieć ten TV już teraz, jeśli za rok będzie coś ciekawego na co warto czekać to może poczekać. Albo czekać aż te topowe TV stanieją.
Pytanie o ile tanieją i czy będą jeszcze dostępne.

Pytanie co warto wybrać w tej cenie 5000-5500zł LG OLED65C45LA & HISENSE 65U8NQ

Marlo

Active member
Wkrótce pojawią się nowe modele Hisense U8Q z mocniejszym procesorem i dużo większą
ilością stref przyciemniania.
model 2024 65U8NQ 1600 stref przyciemniania, procesor Pentonic 700
model 2025 65U8Q 2048 stref przyciemniania, procesor Pentonic 800

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Powiedziałbym bierz Oleda i już. Cena 5285zł za LG C45 jest dobra. Sam mam i jestem, zadowolony. Jednak jeżeli żona lubi zapuścić kanał info z paskami informacyjnymi to weź mini leda. Oczywiście obejrzenia wiadomości zaraz Ci nie wypali Oleda, aczkolwiek dłuższe działanie w tzw. tle nie jest wskazane.

Ten model Hisense 2025 65U8Q 2048 stref przyciemniania, procesor Pentonic 800 dosyć ciekawie wygląda.
Pytanie czy te 2048 stref faktycznie działa.

Marlo

Active member
RTINGS już testuje 65U8Q , wkrótce powinna się pojawić recenzja, to będzie już coś wiadomo,
jaka jest jakość obrazu w tym modelu.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Na TCL 65C8K cena dla członków forum za 6399 zł z pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł .

Pakiet :
  • kalibracja profesjonalna gratis
  • wtyczki
  • sprawdzenie
  • aktualizacja
  • dostawa

Marlo

Active member
Hisense 65U8Q ma kosztować 1999 EURO, czyli w podobnej cenie co TCL 65C9K,
cena do jakości 65C8K ma najlepszą.

Do góry