Witam,
prosiłbym o poradę w zakupie nowego TV. Jak widzicie na załączonym obrazku jesteśmy na dorobku - aktualnie stojące meble są stare, ale na początek życia na swoim muszą wystarczyć. Meble będą wymieniane w najbliższym możliwym czasie, jednak + - ustawienie TV będzie takie jak teraz.
Pokój ma 5 długości (ściana gdzie stoi TV) oraz 3,9 szerokości (ściana z balkonem).
Pewnie wiele osób powie, by najpierw kupić meble, ale aktualne jakoś dają radę, a mój stary TV Sony'ego jest bliski końca, co przed EURO jest nie dopuszczalne
To tyle tytułem wstępu.
Charakterystyka:
- 3D - może być, ale nie musi - na chwilę obecną jest zbyt mała ilość audycji/filmów, w których można by to wykorzystać
- Co chce na nim oglądać - Telewizja przez dekoder UPC po HDMI, filmy z DVD - docelowo BluRay, filmy z komputera
- Cena - w związku z tym, że to początki to nie chciałbym wydać fortuny - ciężko mi określić kwotę, gdyż dla mnie ważniejszy jest stosunek jakości do ceny. Natomiast w 3500 (ale to już maksymalnie) chciałbym się zmieścić. Jednak im bliżej 2,5 k tym lepiej dla budżetu
1. Odległość od ekranu: 2,4 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: słońce świeci z boku telewizora (drzwi balkonowe) - głównie na ścianę za kanapą przez co nic nie widać w aktualnej bańce siedząc frontem do niej - od środy będą już karnisze i zasłony, więc na pewno trochę to przyciemni sytuację
3. Jak duży jest pokój: 5,1x3,9m
4. Preferowana technologia: LCD EDGE LED - FULL LED poza zasięgiem raczej
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT jak na zdjęciu
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, seriale
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczorem, w weekendy w dzień trochę
8. Wolisz obraz ostry czy łagodny: -
9. Matryca błyszcząca czy matowa: -
10. Preferowana wielkość telewizora: 40-46"
11. Preferowana marka: -
12. Czego nie lubisz w telewizorach: -
13. Jakie urządzenia będą podłączone: laptop, dysk zewnętrzny (USB), DVD;docelowo Bluray i/lub konsola
14. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% telewizja, 30% komputer
15. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
16. Czy ważne jest wifi: nie
17. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
18. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
19. Czy chcesz korzystać z serwisów typu Ipla: nie
20. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
21. Ma mieć 3D: niekoniecznie (opis dokładny wyżej)
22. Ma mieć slot na karty SD: nie
23. Ma mieć tuner DVB-S: nie
24. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI - dekoder UPC; VGA lub S-Video aktualny komputer (ewentualnie nie będę podłączał a filmy po sieci DLNA lub z dysku USB), docelowo HDMI, DVD - euro/chinche, dysk - USB, ethernet - sieć
25. Jaki masz sygnał: UPC
26. Ile programów HD: 4
27. Ma stać czy wisieć: aktualnie stać, docelowo przy zmianie mebli wisieć na ścianie
28. Rozdzielczość: Full HD
29. Dvb-t: tak
30. Na czym najbardziej Ci zależy: dobra jakość obrazu; dobra jakość dźwięku, bezproblemowość obsługi napisów,kodeków dla filmów, DLNA
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2-5h
32. Sugerowana cena: 2500 - 3500 (dokładny opis wyżej)
Foto : img690.imageshack.us/img690/11/dsc0086bj.jpg
Z góry dziękuję za wszelkie rady.
prosiłbym o poradę w zakupie nowego TV. Jak widzicie na załączonym obrazku jesteśmy na dorobku - aktualnie stojące meble są stare, ale na początek życia na swoim muszą wystarczyć. Meble będą wymieniane w najbliższym możliwym czasie, jednak + - ustawienie TV będzie takie jak teraz.
Pokój ma 5 długości (ściana gdzie stoi TV) oraz 3,9 szerokości (ściana z balkonem).
Pewnie wiele osób powie, by najpierw kupić meble, ale aktualne jakoś dają radę, a mój stary TV Sony'ego jest bliski końca, co przed EURO jest nie dopuszczalne
To tyle tytułem wstępu.
Charakterystyka:
- 3D - może być, ale nie musi - na chwilę obecną jest zbyt mała ilość audycji/filmów, w których można by to wykorzystać
- Co chce na nim oglądać - Telewizja przez dekoder UPC po HDMI, filmy z DVD - docelowo BluRay, filmy z komputera
- Cena - w związku z tym, że to początki to nie chciałbym wydać fortuny - ciężko mi określić kwotę, gdyż dla mnie ważniejszy jest stosunek jakości do ceny. Natomiast w 3500 (ale to już maksymalnie) chciałbym się zmieścić. Jednak im bliżej 2,5 k tym lepiej dla budżetu
1. Odległość od ekranu: 2,4 m
2. Jak słońce świeci w pokoju: słońce świeci z boku telewizora (drzwi balkonowe) - głównie na ścianę za kanapą przez co nic nie widać w aktualnej bańce siedząc frontem do niej - od środy będą już karnisze i zasłony, więc na pewno trochę to przyciemni sytuację
3. Jak duży jest pokój: 5,1x3,9m
4. Preferowana technologia: LCD EDGE LED - FULL LED poza zasięgiem raczej
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT jak na zdjęciu
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, seriale
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczorem, w weekendy w dzień trochę
8. Wolisz obraz ostry czy łagodny: -
9. Matryca błyszcząca czy matowa: -
10. Preferowana wielkość telewizora: 40-46"
11. Preferowana marka: -
12. Czego nie lubisz w telewizorach: -
13. Jakie urządzenia będą podłączone: laptop, dysk zewnętrzny (USB), DVD;docelowo Bluray i/lub konsola
14. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% telewizja, 30% komputer
15. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
16. Czy ważne jest wifi: nie
17. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
18. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
19. Czy chcesz korzystać z serwisów typu Ipla: nie
20. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
21. Ma mieć 3D: niekoniecznie (opis dokładny wyżej)
22. Ma mieć slot na karty SD: nie
23. Ma mieć tuner DVB-S: nie
24. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI - dekoder UPC; VGA lub S-Video aktualny komputer (ewentualnie nie będę podłączał a filmy po sieci DLNA lub z dysku USB), docelowo HDMI, DVD - euro/chinche, dysk - USB, ethernet - sieć
25. Jaki masz sygnał: UPC
26. Ile programów HD: 4
27. Ma stać czy wisieć: aktualnie stać, docelowo przy zmianie mebli wisieć na ścianie
28. Rozdzielczość: Full HD
29. Dvb-t: tak
30. Na czym najbardziej Ci zależy: dobra jakość obrazu; dobra jakość dźwięku, bezproblemowość obsługi napisów,kodeków dla filmów, DLNA
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 2-5h
32. Sugerowana cena: 2500 - 3500 (dokładny opis wyżej)
Foto : img690.imageshack.us/img690/11/dsc0086bj.jpg
Z góry dziękuję za wszelkie rady.
Ostatnia edycja: