TV do piłki nożnej HD 40-47" do 2999zł

ichris

New member
TV LED LCD 40-47" do 3,0 tys zł ...-> Ostateczne stracie

Po dłuższym pobycie na forum łatwiej mi sprecyzować to czego oczekuję od nowego TV. Dzięki Wam bogatszy w wiedzę sam zaczynam się orientować na co zwracać uwagę. Wciąż jednak pozostają wątpliwości i dylematy...

1. Odległość od ekranu: 255 cm
2. Jak słońce świeci w pokoju: światło jest raczej w pokoju rozproszone, nasłonecznienie jednak jest średnie lub nawet małe więc to nie problem
3. Jak duży jest pokój: ok. 4x5m
4. Preferowana technologia: LCD, LED, energooszczędny
5. Jaki masz obecnie telewizor: LCD Samsung 40" A615, Sharp 32LE320E
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: piłka nożna HD 30%, TVN24 HD 30%, filmy xvid (480p) oraz mkv (720p) 20%, reszta 20%
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem 65% w dzień rzadziej 35%
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: z lekkim oświetleniem
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: raczej uśredniony, taki jak w Samsungu A61, dość łagodny jest bardzo okey, choć ostrzejszy Sharpowy też mi się podoba,
10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie wiem
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-47
12. Preferowana marka: marka nie gra roli
13. Czego nie lubisz w telewizorach: smużenia, wolnego menu, zbyt skomplikowanej obsługi
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder HD (Globo OPTICUM HD 9600 PRIMA lub Technisat DigyBOXX HD C+) a w nich dwie platformy: CP oraz Cyfroenka, dysk zewnętrzny USB NFTS, pendrive, być może jakiś Asus O!Play
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% TV, 20% dysk/pendrive
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
17. Czy ważne jest wifi: nie
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak, byłoby fajnie jakby czytał, txt, srt... cokolwiek, mógłbym odłożyć zakup Asusa O!Play
22. Ma mieć 3D: nie, traktuje to bardziej jako ciekawostkę, z opinii ciekawsze wydaje mi się pasywne 3D
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: patrz punkt 14
26. Jaki masz sygnał: głównie Satelitka, naziemna od święta
27. Ile programów HD: ~25
29. Rozdzielczość: 1080p
30. Dvb-t: TAK
31. Na czym najbardziej Ci zależy: przede wszystkim dobra jakość obrazu i niezawodność, odtwarzanie multimediów z dysku zewnętrznego przez USB w formatach avi to też byłby plus, dźwięk gdyż nie planuje zakupu kina domowego, dobre skalowanie SD też mile widziane bo choć planuje przejść na telewizję HD to część programów będzie dalej w SD
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 7-8h
33. Sugerowana cena: 2200-2999 i ani złotówki więcej.

Uwagi!

Po długiej analizie wytypowałem 5 modeli:

Panasonic 42ET5E
Panasonic 47E5E
Sharp 46LE630E
Toshiba 46TL933
Philips 40PFL5007/5507K*

* Philipsa biorę pod uwagę głównie dlatego, że ma DVB-S. Będę korzystał z dwóch platform (CP i C+) co zmusza mnie do korzystania z dekodera zewnętrznego. Philips ma DVB-S co by oznaczało, że chyba mógłbym sobie darować zakup drogiego dekodera HD np. na dwie karty i dwa moduły. CP siedziałby w TV a do cyfroenki wziąłbym dedykowany dekoder za 1zł (albo na odwrót). Pytanie na ile takie rozwiązanie (choć tańsze) byłoby wygodne i czy nie męczyłoby mnie przełączanie się między źródłami sygnału na dłuższą metę. Może lepiej zainwestować w Globo lub TechniSat te 4 stówki i mieć wszystko poukładane w jednym miejscu?

Jeśli miałbym wybierać to wolę mniejszy ekran a lepszy obraz więc jeśli matryca IPS Panasa ET5E do moich potrzeb byłaby lepsza od większej matrycy konkurencji to wybrałbym ten model.

Jestem też otwarty na inne modele. Wiele wypowiedzi z poprzedniego tematu skłaniało mnie do istotnych przemyśleń więc piszcie śmiało :)

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Wszystkie podane przez Ciebie modele to 100hz (oprócz e5e), a ulepszczane "cmr / amr / blb" zupełnie nic nie pomagają, więc możesz uznać że smużenie we wszystkich będzie dość podobnie wyeliminowane.
Ze skalowaniem świetnie sobie radzi właśnie Philips 5507, Panasonic ET5 i Toshiba TL933. Sharp trochę gorzej.
Co do czytania z usb - według mnie najlepiej radzi sobie z tym panasonic, potem toshiba i dopiero wtedy philips.
Ten ostatni ma zupełnie niestabilne oprogramowanie (czytał avi, ale mkv nie chciał po wykonaniu aktualizacji czytał mkv, ale przy avi zawieszał sie cały tv). Z napisami - nigdy nie przeczyta polskich znaków, dopiero od serii 6xx7 mamy to poprawione.

Co do samego korzystania z dvb-s - ja posiadam w telewizorze dvb-s, a z Cyfry + korzystam z osobnego dekodera - gdyż jest to dużo wygodniejsze, pomimo drugiego pilota. Do tego moduł z kartą jak się dowiedziałem "nie jest darmowy", co automatycznie przekreśliło taką możliwość u mnie.

ichris

New member
Karpaj, dzięki bardzo za odpowiedź :)

Philips w takim razie definitywnie skreślony. Na placu boju pozostały w takim razie:
Panasonic 42ET5E
Panasonic 47E5E
Sharp 46LE630E
Toshiba 46TL933

Chyba, że ktoś zaproponuje coś jeszcze.

Być może wybiorę dekoder, który będzie wszystko czytał np. Mantę HD8000 Live Sat choć najsolidniejszy wydaje się TechniSat.

Też mi się wydaję, że wygodniejszym choć droższym rozwiązaniem będzie zakup dekodera. Teraz używam jakiegoś Fergusona SD, który nie jest zły ale mógłby być lepszy, także jestem przyzwyczajony do dwóch pilotów ;)

Wracają do sedna, który będzie najlepszy pod moje wymagania? Zależy mi na komfortowym oglądaniu meczów czyli tu jest ważne odświeżanie pionowe. Orientujecie się, który TV prezentuje się najlepiej w tej materii? Jeśli wszystkie TV prezentują zbliżony poziom stabilności i funkcjonalności to niech zadecyduje jakość obrazu :) Nie tylko w meczach ale również filmach .avi i .mkv.

Ewentualnie jeśli ktoś miał z którymś z ww. modeli do czynienia i zna jakąś istotną wadę to uprzejmie proszę aby się podzielił ze mną tą informacją :) Naprawdę chcę dokonać przemyślanego wyboru.

PS. Zapomniałem jeszcze o dźwięku! To też jest dla mnie istotne bo nie będę inwestował w nagłośnienie. Nie wymagam dźwięku w 4 wymiarach ale po prostu chcę aby głośniki były co najmniej przyzwoite.

Dzięki z góry za odpowiedzi :)

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Kiki w recenzji Toshiba TL933 stwierdził że płynność pionowa jest znakomita - i ja to potwierdzam. Posiadam co prawda 32" wersję tego modelu, ale jest naprawdę świetna - równość podświetlenia matrycy jest naprawdę na wysokim poziomie, kąty boczne również bardzo fajne, a jako monitor to naprawdę chyba jeden z najlepszych tv, w tej kategorii cenowej. Jedyną wadą jest według poziom czerni - mogło być lepiej, zwłaszcza że często siedzę przy nim po 23, ale tutaj konkurencja specjalnie lepsza nie będzie.

ichris

New member
Wyczytałem na zagranicznych stronkach w recenzjach, że praktycznie nie ma różnic między ET5E a E5E jeśli chodzi o jakość obrazu w 2D. W takiej sytuacji pozostaje wybór między Panasem 47 E5E a Toshibą 46TL933. Różnica w cenie wynosi około 400zł. Czy warto dopłacić do Toshiby? Jest jeszcze Sharp 630E ale to starszy model i chyba ciężko go będzie dostać...

Czy warto czekać na nowy model Toshiby 938? Czy to kwestia dodania tylko wi-fi?

Pozostaje jeszcze kwestia jakości dźwięku tych TV...

Karpaj

New member
Bez reklam
Ja akurat widzę różnicę w jakości pomiędzy e5e a et5 - ten drugi ma żywsze kolory, lepsze skalowanie, większą płynność.
W tl938 oprócz wi-fi dodanych zostanie kilkanaście widgetów typu ipla / iplex, oraz obsługa klawiatury i myszki. Nie jest potwierdzone czy klawiatura i myszka bedzie też działać przy tl933.

ichris

New member
Heh, jeśli płynność jest lepsza to wolę ET5E. Między Panasem 42 ET5E a Toshibą 46TL933 jest już 300zł różnicy... To już nie tak dużo. Nie patrząc na rozmiar a ma samą jakość obrazu (i dźwięku) warto dopłacić?

3D traktuje jako gadżet ale ponieważ oba TV je posiadają to zapytam w którym lepiej się to prezentuje wg Ciebie?

Jest szansa, że ipla pojawi w tl933 w nowym sofcie?

Trzymam kciuki aby ktoś się wypowiedział jeszcze jak się ma Sharp 46 630E do ET5E i TL933 :)

Ostatnia edycja:

ichris

New member
Dzięki kiki za zabranie głosu :) Rozumiem ze stawiasz Sharpa na 1. miejscu, Karpaj chyba raczej Toshibę :)

Kiki, mógłbyś coś powiedzieć nt. dźwięku? Sharpy chyba nie są tu zbyt "mocne".

W temacie Panasonica ET5 trochę czytałem negatywnych opinii nt. jakości obrazu w dynamicznych scenach sportowych, gdzie jest dużo ruchu w poziomie tak jak ma to miejsce przy piłce nożnej. Z kolei w innym temacie kilka osób zachwalało Toshibę, że ma szybka matrycę i jak najbardziej się do sportu nadaje.

Sharp i Toshiba są w tej samej cenie i w tym samym rozmiarze. Zaczynam mieć dziwne myśli, że co bym nie wybrał to ten wybór będzie dobry...

Karpaj

New member
Bez reklam
Z tym że le630 ma zdecydowanie gorsze głośniki niż le830 kiki.
Do tl933 mają także wejście te wszystkie widgety, więc też na to czekam, bo chętnie sobie będę oglądać darmowe filmy i seriale na swoim "monitorze" bez włączania pc :p

Karpaj

New member
Bez reklam
Bo miał matową matrycę, którą kiki preferuje, a nie błyszczącą jak 933 (oprócz 32"). 933 ma dużo stabilniejszy soft i mniej problemów natury technicznej, a do tego dochodzi parę nowszych technologi jak np. Wi-di, więc lepiej się nad tym modelem zastanawiać. Choć obecnie 46tl838 można już dostać za około 2700-2800zł.

Do góry