TV LED LCD 40-47" do 3,0 tys zł ...-> Ostateczne stracie
Po dłuższym pobycie na forum łatwiej mi sprecyzować to czego oczekuję od nowego TV. Dzięki Wam bogatszy w wiedzę sam zaczynam się orientować na co zwracać uwagę. Wciąż jednak pozostają wątpliwości i dylematy...
1. Odległość od ekranu: 255 cm
2. Jak słońce świeci w pokoju: światło jest raczej w pokoju rozproszone, nasłonecznienie jednak jest średnie lub nawet małe więc to nie problem
3. Jak duży jest pokój: ok. 4x5m
4. Preferowana technologia: LCD, LED, energooszczędny
5. Jaki masz obecnie telewizor: LCD Samsung 40" A615, Sharp 32LE320E
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: piłka nożna HD 30%, TVN24 HD 30%, filmy xvid (480p) oraz mkv (720p) 20%, reszta 20%
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem 65% w dzień rzadziej 35%
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: z lekkim oświetleniem
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: raczej uśredniony, taki jak w Samsungu A61, dość łagodny jest bardzo okey, choć ostrzejszy Sharpowy też mi się podoba,
10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie wiem
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-47
12. Preferowana marka: marka nie gra roli
13. Czego nie lubisz w telewizorach: smużenia, wolnego menu, zbyt skomplikowanej obsługi
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder HD (Globo OPTICUM HD 9600 PRIMA lub Technisat DigyBOXX HD C+) a w nich dwie platformy: CP oraz Cyfroenka, dysk zewnętrzny USB NFTS, pendrive, być może jakiś Asus O!Play
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% TV, 20% dysk/pendrive
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
17. Czy ważne jest wifi: nie
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak, byłoby fajnie jakby czytał, txt, srt... cokolwiek, mógłbym odłożyć zakup Asusa O!Play
22. Ma mieć 3D: nie, traktuje to bardziej jako ciekawostkę, z opinii ciekawsze wydaje mi się pasywne 3D
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: patrz punkt 14
26. Jaki masz sygnał: głównie Satelitka, naziemna od święta
27. Ile programów HD: ~25
29. Rozdzielczość: 1080p
30. Dvb-t: TAK
31. Na czym najbardziej Ci zależy: przede wszystkim dobra jakość obrazu i niezawodność, odtwarzanie multimediów z dysku zewnętrznego przez USB w formatach avi to też byłby plus, dźwięk gdyż nie planuje zakupu kina domowego, dobre skalowanie SD też mile widziane bo choć planuje przejść na telewizję HD to część programów będzie dalej w SD
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 7-8h
33. Sugerowana cena: 2200-2999 i ani złotówki więcej.
Uwagi!
Po długiej analizie wytypowałem 5 modeli:
Panasonic 42ET5E
Panasonic 47E5E
Sharp 46LE630E
Toshiba 46TL933
Philips 40PFL5007/5507K*
* Philipsa biorę pod uwagę głównie dlatego, że ma DVB-S. Będę korzystał z dwóch platform (CP i C+) co zmusza mnie do korzystania z dekodera zewnętrznego. Philips ma DVB-S co by oznaczało, że chyba mógłbym sobie darować zakup drogiego dekodera HD np. na dwie karty i dwa moduły. CP siedziałby w TV a do cyfroenki wziąłbym dedykowany dekoder za 1zł (albo na odwrót). Pytanie na ile takie rozwiązanie (choć tańsze) byłoby wygodne i czy nie męczyłoby mnie przełączanie się między źródłami sygnału na dłuższą metę. Może lepiej zainwestować w Globo lub TechniSat te 4 stówki i mieć wszystko poukładane w jednym miejscu?
Jeśli miałbym wybierać to wolę mniejszy ekran a lepszy obraz więc jeśli matryca IPS Panasa ET5E do moich potrzeb byłaby lepsza od większej matrycy konkurencji to wybrałbym ten model.
Jestem też otwarty na inne modele. Wiele wypowiedzi z poprzedniego tematu skłaniało mnie do istotnych przemyśleń więc piszcie śmiało
Po dłuższym pobycie na forum łatwiej mi sprecyzować to czego oczekuję od nowego TV. Dzięki Wam bogatszy w wiedzę sam zaczynam się orientować na co zwracać uwagę. Wciąż jednak pozostają wątpliwości i dylematy...
1. Odległość od ekranu: 255 cm
2. Jak słońce świeci w pokoju: światło jest raczej w pokoju rozproszone, nasłonecznienie jednak jest średnie lub nawet małe więc to nie problem
3. Jak duży jest pokój: ok. 4x5m
4. Preferowana technologia: LCD, LED, energooszczędny
5. Jaki masz obecnie telewizor: LCD Samsung 40" A615, Sharp 32LE320E
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: piłka nożna HD 30%, TVN24 HD 30%, filmy xvid (480p) oraz mkv (720p) 20%, reszta 20%
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem 65% w dzień rzadziej 35%
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: z lekkim oświetleniem
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: raczej uśredniony, taki jak w Samsungu A61, dość łagodny jest bardzo okey, choć ostrzejszy Sharpowy też mi się podoba,
10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie wiem
11. Preferowana wielkość telewizora: 40-47
12. Preferowana marka: marka nie gra roli
13. Czego nie lubisz w telewizorach: smużenia, wolnego menu, zbyt skomplikowanej obsługi
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder HD (Globo OPTICUM HD 9600 PRIMA lub Technisat DigyBOXX HD C+) a w nich dwie platformy: CP oraz Cyfroenka, dysk zewnętrzny USB NFTS, pendrive, być może jakiś Asus O!Play
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% TV, 20% dysk/pendrive
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
17. Czy ważne jest wifi: nie
19. Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak, byłoby fajnie jakby czytał, txt, srt... cokolwiek, mógłbym odłożyć zakup Asusa O!Play
22. Ma mieć 3D: nie, traktuje to bardziej jako ciekawostkę, z opinii ciekawsze wydaje mi się pasywne 3D
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: patrz punkt 14
26. Jaki masz sygnał: głównie Satelitka, naziemna od święta
27. Ile programów HD: ~25
29. Rozdzielczość: 1080p
30. Dvb-t: TAK
31. Na czym najbardziej Ci zależy: przede wszystkim dobra jakość obrazu i niezawodność, odtwarzanie multimediów z dysku zewnętrznego przez USB w formatach avi to też byłby plus, dźwięk gdyż nie planuje zakupu kina domowego, dobre skalowanie SD też mile widziane bo choć planuje przejść na telewizję HD to część programów będzie dalej w SD
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 7-8h
33. Sugerowana cena: 2200-2999 i ani złotówki więcej.
Uwagi!
Po długiej analizie wytypowałem 5 modeli:
Panasonic 42ET5E
Panasonic 47E5E
Sharp 46LE630E
Toshiba 46TL933
Philips 40PFL5007/5507K*
* Philipsa biorę pod uwagę głównie dlatego, że ma DVB-S. Będę korzystał z dwóch platform (CP i C+) co zmusza mnie do korzystania z dekodera zewnętrznego. Philips ma DVB-S co by oznaczało, że chyba mógłbym sobie darować zakup drogiego dekodera HD np. na dwie karty i dwa moduły. CP siedziałby w TV a do cyfroenki wziąłbym dedykowany dekoder za 1zł (albo na odwrót). Pytanie na ile takie rozwiązanie (choć tańsze) byłoby wygodne i czy nie męczyłoby mnie przełączanie się między źródłami sygnału na dłuższą metę. Może lepiej zainwestować w Globo lub TechniSat te 4 stówki i mieć wszystko poukładane w jednym miejscu?
Jeśli miałbym wybierać to wolę mniejszy ekran a lepszy obraz więc jeśli matryca IPS Panasa ET5E do moich potrzeb byłaby lepsza od większej matrycy konkurencji to wybrałbym ten model.
Jestem też otwarty na inne modele. Wiele wypowiedzi z poprzedniego tematu skłaniało mnie do istotnych przemyśleń więc piszcie śmiało
Ostatnia edycja: