TV do niewielkiego pokoju :>

MoonWalk

New member
Hej. Planuję kupić telewizor LED do swojego pokoju, bo właśnie stary, wysłużony AKAI (jak na ironię świetny był dotychczas XD) postanowił odstawić focha i spalił sobie kineskop xd

Tak więc poszukuję:
-telewizor LED 19-22" (maksymalnie 22!)
-mógłby być najlepiej Full HD, ale nie musi (poza tym 19-tek to nie dotyczy nawet xd)
-powinien dobrze grać, mieć dobry dźwięk (bo AKAI pod tym względem był super xd, pomimo 15 lat xd)
-kolor i wygląd nie gra roli (ale bez przesady, żeby nie był jakimś klocem czy coś)
-powinien mieć te wszystkie niezbędne pierdoły w postaci HDMI, ble ble, i ważne dla mnie audio xd (teraz to chyba oczywiste)
-nie wiem, czy w tak małych telewizorach jest możliwość dostępu do internetu, ale gdyby była, byłbym wniebowzięty
-minimum 5ms i 60Hz

Kwota jaką moge wydać to około 800-900zł, aczkolwiek przy dobrym sprzęcie mogłaby być naciągnięta nawet do nieco ponad 1000zł :>

Na początek wynalazłem sobie Sharpa Aquos LC-19LE320E - nic wyjątkowego, ale ma całkiem dobre parametry. Tylko słabo gra podobno, na czym mi zależy :<

P.s. Nie chcę tu widzieć żadnego LG.

Czekam na propozycje :>

Jeśli coś jest nie tak z postem, to przepraszam, jestem nowy :>

POZDRO

Ostatnia edycja:

don111

Banned
zobacz jakiś ranking np chipa, pc worlda itp
tutaj dyskutujemy o telewizorach, nie o monitorach komputerowych

Adriamo

Member
Po prostu niektórzy mają tylko wielkie pokoje i nie rozumieją jak można mieszkać w bloku i mieć pokój mniejszych rozmiarów.
Ja u siebie mam w kuchni 26cali, ale brat ma mniejszą kuchnię - mniej miejsca do powieszenia TV i stwierdził że większy niż 22 mu nie wejdzie. Stąd też podbijam temat. Zastanawiam się pomiędzy:
Toshiba 22AV733
LG 22LE3300
ale tylko i wyłącznie po analizie parametrów. Toshibę mam 26sl738 i jest OK, ale ten LG (choć również nie pałam sympatią do tej firmy) ma wiele lepsze parametry.
Czy ma ktoś możliwość porównania?
Sygnał SD, patrzenie pod kątami (głównie pod górę - bo będzie wisiał dość wysoko na ścianie).

MoonWalk

New member
Zaciekawiłeś mnie tą TOshibą. Całkiem fajne parametry :> TYlko szkoda, że nie LED i nie Full HD.

Ale prosiłbym o propozycje dla mnie i kolegi :>

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
z dobrych masz:
Toshiba 22 sl 738
Toshiba 22EL 833
Sharp 22 le 430
Sony 22 EX 320
Samsung 22 C4000
Samsung 22D5000

Adriamo

Member
Sharpa oglądałem, z boku (kąt powiedzmy 45st) straszne mleko, im większy kąt tym gorzej, od doły i z góry też fatalnie. Fajny obraz tylko na wprost.
Samsung ma chyba ciut lepsze te kąty.
Toshiby niestety nie widziałem, ale wydaje mi się że LCD (22AV733) będzie miał lepszy obraz pod kątami, natomiast 22sl738 bardziej nasycone kolory i wyraźniejszy obraz.
Nie wiem jak ten Sony (cena trochę duża - pewnie za to WiFi)

Ostatnia edycja:

Adriamo

Member
Dzisiaj byłem w kilku sklepach i oglądałem Toshibę 22av733. Nie zachwyciła mnie. TV LEDowe mają zdecydowanie lepszy obraz, a i kąty widzenia podobne. Obok z tym samym przekazem obrazu stał Philips 22PFL3405H/12 i prezentował się o wiele lepiej zarówno jeśli chodzi o jakość obrazu, gradację kolorów jak i kąty widzenia.
Z Samsungów pozytywnie zaskoczył mnie starszy model LE22C450. Ładny czysty obraz, kąty widzenia może i mniejsze, ale obraz nie ciemnieje wraz ze zwiększającym się kątem - jedynie zanika przy kącie powiedzmy 70st (czyli na obie strony będzie to 140st) - ale z takiego boku oglądać nie będę.
No i nurtuje mnie PANASONIC TX-L22D28, gdyż jednego Panasa mam już w pokoju i ogólnie jestem zadowolony.

Czy do oglądania kanałów sportowych 50Hz nie będzie za mało? Ale prawie każdy TV22cali ma 50Hz...

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
myślę że Sharpa oglądałeś trochę inny model niż 430 .
Panasonic to dobry oczywiście wybór.
Ale z jakiej odległości będziesz oglądał ?
I z jakiego kąta ?
Ile osób zasiada przed telewizorem ?
Jaki sygnał będziesz miał podłączony ?

Adriamo

Member
Ale z jakiej odległości będziesz oglądał ?
2-2,5m

I z jakiego kąta ?
raczej nie na wprost, z boku jakieś 45stopni i lekko pod górę (TV będzie wisiał wyżej niż linia wzroku)

Ile osób zasiada przed telewizorem ?
1-2

Jaki sygnał będziesz miał podłączony ?
tylko i wyłącznie kablówka SD.

Ostatecznie zostaję w dylemacie pomiędzy:
Samsung UE22D5000
SAMSUNG UE-22C4000
PANASONIC TX-L22D28
Toshiba 22SL738

Ten pierwszy FullHD (z którego nie będę korzystał:) )
Najbardziej jednak zależy mi na płynności obrazu przy transmisjach sportowych, oraz kątach patrzenia. Raczej jestem zdecydowany na któregoś ze Samsungów. Którego wybrać?

Ostatnia edycja:

Adriamo

Member
Czy Seria5 Samsungów ma nowsze/lepsze procesory od serii 4? I czy poprawili kąty patrzenia?

Zastanawiam się ostatecznie między tymi Samsungami a Tośką 22sl738. Tylko jej nie widziałem a jedynie 22av733 - i ta nie prezentowała się fajnie.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
dla mnie to za mały telewizor . Przynajmniej 32" oczywiście o ile kasy wystarczy.
Z Twoich brałbym Sharpa Led lcd lub Toshiba

Adriamo

Member
Tu nie chodzi o kasę ale tylko i wyłącznie o miejsce. Kuchnia jest mała i 32 cale to za dużo. W takim razie biorę Tośkę. Rozumiem, że pod względem kątów oraz płynności obrazu Samsungi jeden i drugi są w tyle?
Po kupnie i instalacji napiszę jak wrażenia.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Toshiba ma lepsze skalowanie obrazu. Więc sobie poradzi. Kąty mają jednakowe. Jeśli będziesz miał problem to ręką przesuniesz w swoją stronę.

Do góry