Tv do 6500zl

mrowa1991

New member
Witam jestem nowy tutaj więc proszę o wyrozumiałośc.

Czeka mnie wymiana tv , od tygodnia przeglądam różne recenzje , opinie i w każdym z modeli trafiają się pozytywne jak i te negatywne i nie za bardzo wiem w jakim kierunku pójść.
Przed każdym czy to OLED,Qled,Neo Qled itd są jakieś obawy od wypaleń poprzez cloudin, czy tak jak hiesense u8 problem z podświetlaniem i nie wiem czy wady to czysty przypadek 1 na 100 tv czy po prostu większość nie przykuwa tak wagi do tego i opinie są sponsorowane .

Tak jak wyżej budżet 6500max najlepiej żeby to był przedział cenowy 4500-6500 zł

Kilka informacji
  • 65 cali
  • 120 Hz
  • możliwość gry w chmurze ( nie koniecznie )
  • 3,5 metry od TV
  • słońce w pokoju max do godziny 14, wieczorami zazwyczaj oglądamy przy wyłączonym oświetleniu
  • użytkowanie w godzinach do 15 bardzo sporadyczne a najwięcej w godzinach wieczornych.
  • głównie ma służyć do Tv UPC, Netflix,piłka nożna , konsola ps5

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mylisz kilka pojęć.
Ale ok. Do tych potrzeb i warunków :
  • 65C31 Oled LG za 5899 zł
  • TCL mini led 65C845 za 4899 zł
  • Philips mini led 65PML9008 za 4299 zł

Te wady które opisujesz sprawdzane są przy kalibracji , przed wysyłką.
I to właśnie dodatkowo dla członków forum w gratisach w pakiecie.

Kiedy planujesz zakup ?

mrowa1991

New member
Do końca przyszłego tygodnia.
Tcl , Philips odpadają na pewno.
Tego LG czytałem i oglądałem dużo recenzji na YT i wydaje się fajny , mam jeszcze na oku Samsung S90c 65

luck76

Well-known member
Samsung
Do końca przyszłego tygodnia.
Tcl , Philips odpadają na pewno.
Tego LG czytałem i oglądałem dużo recenzji na YT i wydaje się fajny , mam jeszcze na oku Samsung S90c 65
s90c wg mnie brzmi ciekawiej. Bliżej mu w kwestii obrazu do G3.Przewaga Lg jest procesowanie obrazu o mizernej jakości. Trochę im bliżej do Sony niż Samsungowi. Więc jeśli dużo oglądasz w TV w SD albo w HD z niskim nitrate, wówczas lepiej LG. Jeśli więcej Netflixa i grania, wówczas Samsung. Nie obsługuje Dolby Vision, ale jeśli poszukasz w sieci, to zobaczysz że w przypadku jasnych TV (qd-oled jak w przypadku Samsunga i topowe Sony, MLA Woled - jak w przypadku topowych LG i Philips czy Fald Led) jest zupełnie niepotrzebne, bo są w stanie pokazać to co w tańszych tv wymaga wspomagania Dolby.

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
W skrócie i uproszczeniu- sygnał z dodatkowymi metadanymi (HDR10 + ,DV) pozwala lepiej dostosować parametry wyświetlania obrazu.?Można przyjąć ,że obydwa formaty są mniej ,więcej równoważne.Samsung nie obsługuje DV bo żal im wydawać pieniądze na licencje,dlatego korzystają z formatu stworzonego przez siebie.Wszystko było by ok,gdyby nie fakt,że dominującym formatem jest DV i nawet Amazon ,który chyba jako jedyna platforma streamingowa wykorzystuje HDR10+ ,w swoich nowych produkcjach korzysta również z DV .

mrowa1991

New member
Ku bardziej bliżej mi do LG C3 coraz bardziej po opiniach i recenzjach i z tym że nawet znajomy ma tylko C2 i w 55 calach i sobie chwali bardzo.

Mam jeszcze pytanie jaka jest różnica między qned a qned mini LED z tego co wyczytałem to qned to ogólnie miniled ale nie na wszystkich oznaczaniach produktu jest qned miniled tylko samo qned.

Bull Byk

New member
Ku bardziej bliżej mi do LG C3 coraz bardziej po opiniach i recenzjach i z tym że nawet znajomy ma tylko C2 i w 55 calach i sobie chwali bardzo.

Mam jeszcze pytanie jaka jest różnica między qned a qned mini LED z tego co wyczytałem to qned to ogólnie miniled ale nie na wszystkich oznaczaniach produktu jest qned miniled tylko samo qned.
Sam się z tego doktoryzowalem i sam nie wiem, Odnosze wrazenie ze Każdy MiniLED LG na chwilę obecną to QNED ale nie każdy QNED to MiniLED, Są jeszcze NanoCell. Moim zdnaiem to troche marketingowy bełkot. Jak już kupować LED to brałbym MiniLEDa i unikac tych które tej nazwy nie mają - EDGE LED, Array LED (chociaz tutaj tez sie juz w tym zamotalem bo moim zdaniem niektore MiniLED i Array LED sa wpisane w opis ale to sa jednak MiniLEDy). Jako posiadacza Telewizora z strefowym wygaszaniem odradzam to bo to sie nie sprawdza, lepiej juz to wylaczyc, wiec jak cos to MiniLED bedzie lepsze.

Bull Byk

New member
Jedyne co się doszukałem to
LG OLED55C31LA różnią się od (LG OLED55C32LA i LG OLED55C35LA) tym że (LG OLED55C32LA i LG OLED55C35LA) mają pilota z obsługą NFC (wg strony www LG) czego nie ma LG OLED55C31LA.
wg, https://pl.tab-tv.com/wyjasnienie-numerow-modeli-telewizorow-lg-led-nanocell-qned-oled-2011-2022/ - 1.2.5 w C31/C32/C35 oznaczają rejony sprzedaży.
Ja ze swojej strony zauważyłem inną wycenę tych telewizorów w sklepach (bez promocji) Najdroższy LG OLED55C35LA potem LG OLED55C32LA, a najtańszy LG OLED55C31LA

Jednak te 2 pierwsze są już praktycznie niedostępne, ten ostatni jest jeszcze gdzieniegdzie osiągalny.

Do góry