TV, dekoder, ampli

zejnowski

Member
Ok. Mam właśnie pierwszy swój problem... miałem nadzieję, że w instrukcji coś doczytam i mi pomoże jednak...
sr6008, samsung e8000 i dekoder.
Podłączyłem oczywiście:
tv -> ampli = hdmi
dekoder -> ampli = hdmi
jednak... mój tv robi po dlna jako odtwarzacz video, koncertów itd.
Pytanie...
1. czemu hdmi nie wystarcza, gdyż jak używam serviio jako źródła w tv to audio nie ma na ampli...
2. jak to podłączyć aby działało audio gdy używam serviio, czy innego bzdetu na tv?

tdx

New member
Bez reklam
jak nie działa arc ze smarta/dlana to pozostaje Ci tylko podłączyć optykiem z ampli

zejnowski

Member
No właśnie.... a powinien działać? W samsungu jest coś takiego jak anynet, ale z tego co wiem to nie to samo :p
Jak to w takim razie sprawdzić?

Ok doczytałem manual samsunga i...
- na panelu tylnym mam wyjście HDMI z ARC czyli zgadza się, w samsungu jest nim Anynet+
- w samsungu nie znajduje urządzenia jakim jest marantz... może jakoś w nim trzeba coś aktywować?
- pojawiło się światełko w tunelu... otóż jak zmieniam źródło w TV na serviio to na ampli zmienia się też źródło na audio tv, jednak nic nie gra przez ampli... tylko jak zgłośnię tv to przez głośniki tv oczywiście gra.

Co dalej?
Pytanie moje, skoro anynet i arc to to samo tylko inaczej nazwane, czemu nie działa?
Pytanie kolejne, czemu i jak zrobić aby działało CEC po hdmi, niestety ani tuner, ani ampli, ani tv nie reagują na wyłączanie siebie w ogóle...

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Nie pamiętam jak było w E/ES. Wcześniej było niestety tak że treści internetowe trzeba było dać po optyku.

W F już wszystko idzie po ARC

zejnowski

Member
No kupiłem optyka. Działa, ale staje się to skomplikowane na zasadzie, że jak używam serviio na tv to nie ma menu oczywiście marantza...
Pomyślę dalej jak to ugryźć aby wszystko działało w każdą stronę dopóki nie zakupię blu-raya, który będzie robił za odtwarzacz dlna również video.

zejnowski

Member
Ha. Przeciągając optyka musiałem oczywiście zdjąć tv, co za tym idzie odłączyć go od gniazdka a po włączeniu co się okazało? Anynet zaczął działać na samsungu, marantz pięknie tv steruje... :) teraz myślę jak to wykorzystać...

zejnowski

Member
Odświeżę trochę z nowym problemem.....
tv samsung e8000
amp marant sr6008
dekoder nbox + enigma2

1. generalnie nie ma możliwości włączenia wszystkich urządzeń jednym pilotem, którym kolwiek, da się to jednak jakoś zrobić?
2. przy włączaniu wszystkiego, tv przełącza się na hdmi1 a nic do niego nie jest podłączone, korzystam z hdmi2 z arc, niestety zawsze jest ten problem i dodatkowo ampli przełącza się na tv audio jakby dostawał sygnał optykiem, zgadza się? da radę temu też zaradzić aby:
a. tv po włączeniu był tylko i wyłacznie na hdmi2, może można jakoś resztę portów ukryć?
b. ampli nie przełączał się na tv audio?
c. generalnie zawsze to chwile czasu trwa zanim wszystko się samo poprzełącza i ja dopiero mogę ustawić się na odpowiednie porty, to też irytuje.
jakieś pomysły?

Do góry