TV bez efektu smużenia

scRopow

New member
Witam serdecznie, od razu proszę o wybaczenie, jeśli wybrałem zły dział do mojego pytania.

Niecały rok temu kupiłem telewizor LG 27MA73D-PZ i od początku nie byłem z niego zadowolony. Problem polega na tym, że oglądając telewizję obraz strasznie smuży przy każdym gwałtownym ruchu na ekranie. Przykładowo: postać ruszy głową i w tym momencie za konturami głowy widać lekkie rozmycie i smugę. Oglądanie meczy było prawdziwą udręką, ponieważ ten efekt był niesamowicie widoczny za każdym razem, gdy kamera przesuwała się od jednej strony boiska na drugą. Oczy bolą już po 20 minutach wpatrywania się w ekran. Niedawno kupiłem również konsolę PS4, łudząc się, że rozmycia i smugi mogły być winą słabego sygnału który docierał do mojego TV. Niestety myliłem się i efekt rozmycia przy gwałtownych animacjach występuje także po podpięciu TV do PS4. Nie jest aż tak widoczny jak podczas oglądania telewizji, ale jednak.

Wcześniej, używając starego monitora CRT, ekranu laptopa i monitora Dell U2312HM, ten problem nigdy nie występował.

Wyjaśniłby mi ktoś, dlaczego tak się dzieje? Zamierzam sprzedać tego LG 27MA73D-PZ jak najszybciej i kupić coś innego. Prosiłbym też o napisanie od jakiej kwoty zaczynają się telewizory, bądź monitory pozbawione aż tak wielkiego smużenia i rozmywania obrazu.

firekage

New member
Bez reklam
Dziwne, mam ten sam monitor z tunerem, 27MA73D-PZ i u mnie nie mam problemów ani w filmach, ani w grach.

Ps - matryca na IPS, to głównie monitor komputerowy, z dodatkiem jakim jest tuner, a więc na typowym monitorze nie ma prawa być rozmyć, lagów.

scRopow

New member
firekage, zapomniałem dodać, że u mnie problem smużenia i rozmycia nie występuje, jeśli podłączę go do laptopa przez HDMI. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy oglądam telewizję, albo podłączam TV do konsoli.

A mógłbyś mi jeszcze napisać, albo zrobić foto, jakie masz ustawienia w opcjach jeśli chodzi o "Obraz"? (Podświetlenie, kontrast, jasność, ostrość, kolor, odcień, kontrola zaawansowana i opcje obrazu"? Bo może to ja mam coś źle ustawione i przez to występuje smużenie.

firekage

New member
Bez reklam
Imho ustawienia nie mają nic do tego bo ja non stop je zmieniam. Inaczej mam ustawione opcje, gdy siędzę***przed www, a inaczej, gdy gram/oglądam coś. Ja na nim oglądam F1 i nie zauważyłem problemu :| Meczy nie oglądam, ale F1 ma chyba większą***dynamikę, więc powinienem to widzieć, a tego nie ma.

scRopow

New member
A jakiś inny telewizor (niekoniecznie z funkcją tunera TV) do 1100-1200zł by się znalazł? Oczywiście z jak najmniejszym smużeniem i input lagiem o wielkości 24-27 cali?

scRopow

New member
kiki, i wymieniając mojego aktualnego 27MA73D-PZ NA EIZO dostrzegę sporą różnicę pod względem braku smużenia?

A co sądzicie o ASUS VG248QE? Bo jest tańszy od EIZO, a posiada odświeżanie na poziomie 144Hz (co teoretycznie powinno dawać jeszcze mniejsze smużenie i rozmycie podczas dynamicznej akcji) i 1ms input laga.

Aha, i nie wiem czego to wina, ale mój obecny LG 27MA73D-PZ ma strasznie jasne i walące po oczach kolory (monitory takich nie mają), to może być wina matrycy IPS?

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Matryce IPS cechują się większym nasyceniem barw, w zależności już od starań producenta, albo naturalnie nasyconych, bądź w razie braku starań przesyconych sztucznie jaskrawnością.

Ogólnie przyjmijmy jedną rzecz.
firekage, zapomniałem dodać, że u mnie problem smużenia i rozmycia nie występuje, jeśli podłączę go do laptopa przez HDMI. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy oglądam telewizję, albo podłączam TV do konsoli.

Tutaj widzimy o co chodzi - masz coś źle ustawione, podłączone etc.
Żaden sprzęt nie powinien się zachowywać różnie w zależności do czego go podłączamy (przynajmniej różnice powinny być znikome i wynikać wyraźnie ze specyfiki danego połączenia, a nie przy dwóch połączeniach cyfrowych hdmi jedno jest dużo słabsze).
Baw się, testuj, bo coś masz źle ustawione, a potem dopiero pomyśl o tym, czy warto wziać jakąś porządną 27/29/32 z dobrze skalibrowaną matrycą.

Do góry