TV 85"+ do 12k

Berben

New member
Cześć, od dawna przeglądam forum ale w końcu nadszedł czas na nowy telewizor i sam chciałbym zasięgnąć pomocy przy wyborze. Poniżej standardowa formułka:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 27m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Po 12:00 świeci
7. Jaki masz obecnie telewizor? Philips 50PUS8535/12, miniaturka która przywędrowała ze starego mieszkania
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Niski input lag, Airplay byłby bardzo wygodny
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Xbox Series X, Macbook/iPhone
10. Jakie urządzenia? Opcjonalnie głośniki przez jack
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, seriale z Netflixa, Disney+, Amazon Prime, Apple TV+, Player
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 1-2h dziennie
16. Preferencje co do marki? Nie mam preferencji
17. Preferencje co do wielkości? 85 cali i więcej
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Poświata przy czerni
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczory
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 12 tys
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Dopóki się nie zepsuje lub nie potrzebuję***dołożyć nowego w innym pokoju
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? W telewizorze w ogóle

Zastanawiałem się wstępnie nad QE85QN85AAT, jest jeszcze dostępny w Vobisie za niewiele ponad 11k. Z tego co się orientuję***posiada w tym rozmiarze matrycę VA. Nie muszę się***oczywiście trzymać na siłę Samsunga ale ten ma dobrą jasność, podświetlanie strefowe ponoć nie działa bardzo źle i ma niski input lag. Inna sprawa, że to już mini LED i skoro mieszczę się w budżecie to nie wiem czy jest sens patrzeć na starsze technologie. OLEDa w tej cenie nie znajdę w tym rozmiarze, a poza tym nie wiem ile czasu mi posłuży przy wizji wypalania się.

Berben

New member
Dzięki za odpowiedź. To po kolei, bo jestem ciekaw:

1. Widziałem tego Sonego w sklepie. Przyznam, że dosyć poprawnie wyglądał. Czy to nie te modele od Sony mają problem ze strefowym podświetleniem?
2. Nie mogę znaleźć tego modelu LG, czy to napewno poprawne oznaczenie?
3. W czym ten Samsung jest lepszy od tego co wrzuciłem? Nie lepiej wybrać już model z mini LED skoro cena jest prawie taka sama?

Jeśli chodzi o poleconego OLEDa to masz na myśli mocno doświetlony pokój czy coś innego? Boję się, że 77" to jednak będzie trochę mały TV. W zależności od tego gdzie usiądziemy to będą jednak te minimum 4 metry od ekranu, realnie 4.5 metra. W tym momencie nasz 50" TV wygląda jak znaczek pocztowy na ścianie i szukamy czegoś co jednak zrobi wrażenie po wymianie. Swoją drogą, gdzie w takiej cenie go dostać?

98" wejdzie bez problemu i model jest mi znany ale cena niestety jeszcze nie ta :)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
1. Nie ma problemów- ma lepsze podświetlenie i znacznie lepsze multimedia.
2. LG 86QNed 813 - nowy model- mini led - teraz dobrze.
3. Nowy Samsung - jest wiele różnic .
4. Wg mnie Oled 77" wypadnie najlepiej. Masz jeszcze LG Oled 83 ale za 17.999 zł

Berben

New member
1. Jeśli przez multimedia masz na myśli Androida to wręcz bym wolał, żeby go nie było ale jakoś to przeżyję. Większym problemem jest brak dostępności tego TV.
2. Znalazłem 86QNED913PA. Wygląda przyjemnie aczkowiek jest tylko w kilku sklepach i to blizej 13k PLN. Jeśli jest to lepszy wybór niż cała reszta to mogę***nad nim poważniej pomyśleć.
3. Czy są to różnice w jakichś "bajerach" w systemie? Bo jeśli mam być szczery to użytkowanie TV dla mnie sprowadza się do włączenia przysłowiowego Netflixa i Xboxa.
4. Nad tym wyborem muszę trochę pomyśleć. Byłem przed chwilą w sklepie żeby tylko przyglądnąć się rozmiarom TV. Miałem co prawda do porównania tylko 85" vs 75" i różnica jest na tyle duża, że chyba jednak wolałbym większy ekran.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
1. Dla niebieskich Sony 85XH90 jest jeszcze dostępny.
2. Dla niebieskich LG mini led 86Qned 813 za 10.999 zł
3. Masz w porównywarce. Ale mini led wygra spokojnie pod względem obrazu.
4. Gdyby miał do tych warunków zakup dla siebie, nie zmieniam opinii. Wg mnie Oled 77" wypadnie najlepiej. Będziesz mega zadowolony.
Pytanie czy faktycznie masz na dopłatę.

Berben

New member
Jesteś pewien, że ten LG 86Qned813 jest na mini LED? Na stronie LG nic o tym nie wspominają.

Trochę mnie ukierunkowałeś na tego OLEDa i nawet mi się spodobał ten model, pomimo że nie jestem fanem OLEDów. Muszę sobie jakoś zwizualizować 77" u mnie na ścianie. Cena 77" jest spoko, najchętniej bym wziął 83" ale to już jednak przekracza mocno mój założony budżet. Te ceny to w ogóle u Ciebie czy jakiś inny sklep?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ceny dla niebieskich członków forum.
DO tego masz dodatkowo pakiet gratisów dla niebieskich o wartości 500 zł .
Zdecydowanie sprawdź Oled 77, dla Twoich potrzeb.
Zdecydowanie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ceny dla niebieskich członków forum.
DO tego masz dodatkowo pakiet gratisów dla niebieskich o wartości 500 zł .
Zdecydowanie sprawdź Oled 77, dla Twoich potrzeb.
Zdecydowanie.

Do góry