Cześć, przymierzam się do zakupu telewizora do salonu który jest dość nasłoneczniony choć słońce nigdy nie świeci bezpośrednio na TV.
Do tej pory korzystam z plazmy Panasonic VT30 55"
Sprzęt najczęściej będzie wykorzystywany do telewizji internetowej Canal+Online przez aplikację (głównie piłka nożna, Tvn, serwisy informacyjne). W mniejszym zakresie około 30% - Netflix, Disney, youtube.
Zależy mi na dobrej współpracy z systemem Sonos. Preferuje system Google Tv ew. Webos. Tizen raczej odpada ze względu na brak Canal Plus online.
Na tą chwile najbliżej jestem Sony 75/85x90L, rozważałem TCL C855 ale problemy z softem trochę mnie zniechęcają. W podobnej kwocie jest Oled B4 77 ale prawdopodobnie w nasłonecznionym pomieszczeniu może się nie sprawdzić.
Zastanawiam się również czy wybór 85" nie odbije się na jakości wyświetlania programów z C+online i nie zdecydować się na 75".
Zakup planuje na listopad.
Dodatkowo planuje jeszcze kupno Tv55/65" dla syna głównie pod Xbox Series X ale o propozycje zapytam w osobnym wątku, żeby nie robić zamieszania.
Będę wdzięczny za wasze uwagi, propozycje.
Do tej pory korzystam z plazmy Panasonic VT30 55"
Sprzęt najczęściej będzie wykorzystywany do telewizji internetowej Canal+Online przez aplikację (głównie piłka nożna, Tvn, serwisy informacyjne). W mniejszym zakresie około 30% - Netflix, Disney, youtube.
Zależy mi na dobrej współpracy z systemem Sonos. Preferuje system Google Tv ew. Webos. Tizen raczej odpada ze względu na brak Canal Plus online.
Na tą chwile najbliżej jestem Sony 75/85x90L, rozważałem TCL C855 ale problemy z softem trochę mnie zniechęcają. W podobnej kwocie jest Oled B4 77 ale prawdopodobnie w nasłonecznionym pomieszczeniu może się nie sprawdzić.
Zastanawiam się również czy wybór 85" nie odbije się na jakości wyświetlania programów z C+online i nie zdecydować się na 75".
Zakup planuje na listopad.
Dodatkowo planuje jeszcze kupno Tv55/65" dla syna głównie pod Xbox Series X ale o propozycje zapytam w osobnym wątku, żeby nie robić zamieszania.
Będę wdzięczny za wasze uwagi, propozycje.
- Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4m
- Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30m2 otwarty na kuchnię
- Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
- Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost.
- Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
- Jak słońce świeci w pokoju? Okno tarasowe na wschodniej ścianie. Tv będzie wisiał na ścianie od południa obok, na tej samej ścianie jest dodatkowe okno do podłogi. Słońce świeci głownie na ścianę na przeciwko TV.
- Co chcemy, aby telewizor posiadał ? Dolby atmos, dolby vision, hdr,
- Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Canal+ Online (brak anteny w domu) ew. Telewizja internetowa Polsat.
- Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Sonos Arc + sub + satelity Era100, okazjonalnie Xbox Series X
- Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? kilka godzin
- Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie
- Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Sporadycznie Xbox Series X
- Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
- Preferencje co do wielkości? 75/85 cali
- Preferencje co do marki ? Sony, LG, TCL?
- Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? ~10000
- Przeznaczenie tv: Sport piłka nożna 40%, kanały tv + serwisy informacyjne 30%, Youtube, Netflix, Disney 30%
- Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Tak
- Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Rzadko