TV 65-75 cali do salonu 45m

oziek

New member
Witam.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Ok 45m2

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok 3 m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2 dorosłych

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Na wprost

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć o ile go utrzyma karton gips+plyta osb, jak nie to jest szafka 130 cm szeroka

6. Jak słońce świeci w pokoju? Świeci od rana do wieczora, Okno na wprost i po lewej stronie TV, mam rolety dzień/noc

7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung 55mu7000

8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Wszystkie rzeczy potrzebne dla nowej konsoli i netflixa - HDMI 2.1 , DV itp.

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? internetowa TV - Full HD – 1080p.

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? konsola XSX

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? Około 10-12 godzin.

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie wiem.

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? piłka nożna, filmy, seriale

14. Czy zamierzasz korzystać z Internetu na ekranie telewizora? Tak

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, XSX, 2 godziny dziennie minimum.

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? cały dzień

17. Preferencje co do wielkości? Z uwagi, że zmieniłem 2 lata temu 55 FHD na 55" MU7000 i do dzisiaj nie mogę sobie wybaczyć, że nie kupiłem 65, tak mój target to 65-75

18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Żaden nie ma wszystko co bym chciał :)

19. Preferencje co do marki? nie

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie potrzebuję 3d

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 8000/8500 zł

Niestety każdy TV jaki oglądałem ma wady i zalety.
Samsung nie ma DV, ale ma Tizen, super pilot oraz wszystkie inne sprzęty mam od nich (soundbar, telefony) . LG - nie ma mojej TV internetowej - także musiałbym mieć dodatkowy dekoder + często zatrzymujemy obraz w TV i zostawiamy na dłużej bo o nim zapominamy , także OLED chyba też odpada
Sony- faworyt (xh90) ale nie wiem czy będzie super różnica względem MU7000 no i czy ogarniemy oczami 75 cali ( napisy w filmach czy obraz w grach).

dzięki za propozycję.

Petru23

Banned
Z 75" może być problem z równomiernym podświetleniem matrycy. IMO lepiej 65". Poza tym przy takiej wielkości i odległości 3m od TV zobaczysz każdy mankament czy to przy skalowaniu czy wynikający z samej specyfiki zastosowanej matrycy i innych aspektów.
Celowałbym coś na VA z jakimś bajerem od Zachowania kątów widzienia. Sony 65xh9550 choćby.

oziek

New member
a co z brakiem HDMI 2.1 ? wydaje mi się że to must-have przy nowych konsolach.
albo w ogóle spauzować i poczekać na 2021 aż będą nowe modele które mogą ale nie musza być lepsze ?

Petru23

Banned
a co z brakiem HDMI 2.1 ? wydaje mi się że to must-have przy nowych konsolach.
albo w ogóle spauzować i poczekać na 2021 aż będą nowe modele które mogą ale nie musza być lepsze ?

Wybacz, ale nie jestem konsolowcem, także podświadomie pomijam tę kwestię. Jeśli jest to wymóg to albo czekać aż wejdzie coś na 2021 i stanieje albo szukać u innych producentów.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do Twoich potrzeb modele masz dla niebieskich w programie gdzie sam wybierasz ceny:
- LG 65 CX
- Philips 65Oled854
- LG 65BX

- Sony 75XH9096
- LG 75 Nano 913
- Samsung 75Q80T

- LG 82 UN 85003

Jak będziesz niebieski masz dodatkowo do każdego pakiet gratisów o wartości 500 zł .

omnia

New member
W tym budżecie faktycznie warto pójść na kompromis - 65 cali, ale i OLED. A ten Philips 854 to chyba i tak sporo staniał w ciągu roku odkąd jest na rynku.

oziek

New member
dzięki za propozycję.

Często zatrzymuje obraz w TV na dłużej także myślę, że OLED odpada. Skupie się na:

- Sony 75XH9096
- LG 75 Nano 913
- Samsung 75Q80T

Do góry