TV 65'' 4-5k

pawik94

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dzień dobry,

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor: 22m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora: ~3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem: 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu: na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć: wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju: Od boku
7. Jaki masz obecnie telewizor: Telewizor LED 43'' Samsung UE43J5500 FullHD Smart
8. Co chcemy aby telewizor posiadał: Netflix, YT, bardzo dobry smart tv
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: Światłowód
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora: Soundbar
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor: ~4-8h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą: bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej: Filmy, seriale, sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora: Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola: nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień: 16-23
17. Preferencje co do wielkości: [/B]65 cali[/B]
18. Co Cię denerwuje w telewizorach: Zwiechy na smart tv, słaby obraz
19. Preferencje co do marki: brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D: nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup: ~4000-5000zł

Tomasz76

New member
Co masz na myśli pisząc bardzo dobry Smart TV ?
Bo jeśli chodzi o szybkość działania, responsywność i posiadanie podstawowych aplikacji to jest spory wybór. WebOS w telewizorach LG świetnie się sprawuje ale też śmiga Vidaa w nowych na naszym rynku TV od Hisense, które to mogą pochwalić się również dobrym stosunkiem ceny do jakości obrazu.

Jeśli natomiast masz na myśli wszechstronność i "dobry Smart TV" znaczy z olbrzymim wsparciem i pełnymi możliwościami, patrzył bym jedynie w stronę Androida.

Według mnie godne uwagi TV z Androidem z górnej granicy twojego budżetu i z naciskiem na jakość obrazu mogą być np takie TV:

- Sony 65XR90j
- Sony 65XR93/j/94j ( +wykonanie, wzbogacone kolory )
- TCL 65C825

Natomiast poza wieloma modelami Samsunga czy LG ( w tej przestrzeni cenowej jest Ich sporo ), z innymi SmartTV niż Android, zastanowił bym się nad dobrze wycenionym TV od Hisense. Mam na myśli model 65U8QF

pawik94

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przede wszystkim mam na myśli duże możliwości, jednak o androidzie na tv czytałem dużo niepochlebnych opinii. Nie wiem czy przy nowych tv sytuacja wygląda podobnie ale jeśli tak to zdecydowanie bardziej wolałbym tv z dedykowanym Smart TV (webos czy tizen) i dokupić choćby miboxa.

A co polecasz właśnie jeśli chodzi o Samsunga czy LG?

Tomasz76

New member
Szybkość działania systemu Android TV ( za chwilę Google TV ) i jego responsywność w nowych TV ( modele z 2021 ), bardzo ale to bardzo się poprawiła. Głównie za sprawą montowania coraz mocniejszych i wyżej taktowanych procesorów, większej ilości pamięci RAM. Android ma znacznie większe wymagania i tego było mu trzeba żeby nie zamulał. Z czasem jednak, bez czyszczenia cache'u i instalacji multum aplikacji zapychając system również może zacząć lagować i spowalniać. Tak jak w telefonach i trzeba to mieć na uwadze.

Dedykowane zamknięte systemy będą zawsze szybsze, a przynajmniej takie być powinny. Osobiście z dedyków najbardziej do gustu przypadł mi WebOS ale pewnie każdy będzie miał na ten temat inne zdanie.

Długo użytkowałem tylko jeden TV od LG ( model z przed 3 lat )+ oglądałem sporo modeli w elektromarketach ale to zbyt mało żeby z czystym sumieniem coś polecać na tą chwilę tym bardziej że LG stawia nacisk na OLED'y a te w 65" są poza Twoim budżetem. Może inaczej im się bardziej przyglądałem.

Na pewno ktoś Ci jeszcze poda jakieś sensowne propozycje od Samsunga, LG czy Philipsa. Ja zaproponowałem wyżej to nad czym sam się ostatnio zastanawiałem, ostatecznie wybrałem TCL 65C825 kupionego od Kiki'ego.

pawik94

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dzięki wielkie, może jeszcze poczekam na jakieś inne propozycje. A co do tego TCL, to możesz powiedzieć coś więcej? Od kiedy użytkujesz i jak się sprawuje?

Tomasz76

New member
Używam go dość intensywnie ale dopiero od 14 dni, to z jednej strony mało na rzetelną opinie z drugiej wystarczająco by ocenić czy daje radę. Tak w telegraficznym skrócie, obraz, szczególnie czernie są na bardzo wysokim poziomie, system działa szybko, najbardziej jednak zachwycił mnie w nim dźwięk. To niczym wbudowany Soundar 2.1 Onkyo ( 2x15W przód i 30W subwoofer ). Myślę że śmiało może zastąpić rozwiązania dedykowane do 700-800 zł

TV w zimnym starcie ( włączenie do prądu ), uruchamia się w 33 sekundy, to rewelacyjny wynik. Przy szybkim starcie około 2 sekundy i już jestem na ekranie głównym.

Kolory są bardzo dobrze reprodukowane, zwłaszcza po kalibracji, bo bez niej wszystko jest mocno przesycone, przesłodzone i kolorowe jak w typowych QLEDowych Samsungach. Czerń jest mega, naprawdę sporo powyżej oczekiwań, również obraz w trybie HDR potrafi dać odczuć że obcujemy z nową technologią, w moim poprzednim TV obraz w HDR był zbyt ciemny i nie można było wyczuć żadnej korzyści z tego trybu. Ten TV jest na tyle jasny w HDR że daje odczuć czym ludzie tak się zachwycają. Upłyniacz moim zdaniem jest dobry, delikatny, jeśli jesteś przeciwnikiem opery mydlanej tu jej nie doświadczysz. Kąty widzenia całkiem dobre ale przy ostrych da się zauważyć zmiany w obrazie. Powłoka antyrefleksyjna bardzo dobra jak na to że ekran jest "półmatowym", są odbicia ale bez tęczy czy odblasków.

Filmy oglądane na Netflixie, Amazon Prime czy te na YouTube naprawdę dają radę, mogę powiedzieć że spełniają moje oczekiwania, subiektywnie porównując do Sony XR-65X94J w niczym mu nie ustępują a mam wrażenie że obraz jest wyraźniejszy i bogatszy w detale, kontrast, czernie, zdecydowanie lepsze. Po prostu mi się podoba i nie chce tu zachwalać swoje. Puszczałem ten sam materiał na obu TV zanim jeszcze TCL był w moim posiadaniu. Jedynie w kablówce wyglądało to podobnie a słaby materiał SD lepiej wyglądał na Sonym. Myślę że to dzięki bardzo zaawansowanemu postprocesingowi. Brak cloudingu, blooming da się zauważyć ale trzeba się o to postarać ustawiając jasność obrazu dość agresywnie. W przypadku gier jest niski input lag i wszystko co niesie ze sobą HDMi 2.1. ( ALL, VRR, eARC )

Do zalet można dopisać wykonanie niemal w całości z aluminium, nic nie trzeszczy, nie piszczy oraz posiadanie nowoczesnych technologie które nie wszystkie TV z 2021 roku posiadają np w porównaniu do Sony tu jest WiFi 6, BT 5.2, budowany mikrofon do hands free voice assist oraz odczepiana kamera HD do połączeń video czy używania gestów. Wszystkie dostępne standardy HDR, Sony np nie wspiera HDR 10+ który jest wszechobecny w Prime.

Jest sporo opcji w menu TV i są w miarę sensowne poukładane ale do ideału ergonomii sporo jeszcze brakuje. Android nie laguje i działa bardzo płynnie jak na razie nie zauważyłem zamulania czy poważniejszych błędów wieku dziecięcego.

Jedyne co przykuło mój wzrok to co jakiś czas na YT, występuje artefakt ( zerwanie klatki ), od połowy ekranu w dół ale zdarza się to niezwykle rzadko i myślę że to wina kodeka. Słyszałem też że streamujac film z kompa obraz potrafi klatkować na dynamicznych filmach, czego ja osobiście nie uświadczyłem.

Do wad mogę zaliczyć brak korektora graficznego ustawień dźwięku jedynie gotowe presety i wzmocnienie dźwięku przestrzennego Atmos mogło by mieć stopniowanie zamiast włącz wyłącz. Brak zaślepek na porty z tyłu TV ( być może przez wbudowany subwoofer i możliwość powstania ich wibracji ), oraz tuneli na aranżację kabli, choć stopa z tyłu posiada wycięcie w którym można zaczepić wszystkie przewody. Słabo wykonane piloty, wygodne ale przyciski potrafią się wytszeć ( na szczęście w zestawie są dwa ). Główny pilot używa IR, a w tej cenie oba powinny być na BT.

Myślę że po jakimś czasie zauważę więcej wad, szczegółów obrazu na plus czy minus, jak już się opatrzę dobrze ale na ten moment jestem bardzo zadowolony. Czuję duży progres względem tego co miałem wcześniej i tego co widziałem testując innych kandydatów. Wszystko co używałem wcześniej zwłaszcza funkcje SmartTV działają tak samo dobrze a wiele z nich duzo lepiej, bo szybciej.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Podobnie jak inni do Twoich potrzeb wg mnie najlepszy będzie mini led TCL 65C825. Szczególnie, że masz go jeszcze w specjalnej ofercie dla niebieskich i to z pakietem dodatkowym.

luki82b

Member
Tak, mam podpięte PS 5

Również posiadam konsole z tym że XSX jakieś problemy komunikacji pomiedzy urządzeniami zauważyłeś ? Tv będzie użytkowany głównie do netflixa/sat/konsoli natomiast korzystam też z Apple TV. Zastanawiałem się nad Oledem i jestem już po wstępnych wycenach u Kikiego które zapewne się zmieniły przez ostatnie 2msc, co do oleda to problem raczej z „poprawnym” użytkowaniem gdzie choćby przykład z ostatnich dni typu żona/córka „zapomniałam wyłączyć” i tak leciał 10h na pauzie a sytuacja lubi się powtarzać. Marudząca żona że lubi oglądać przy podniesionych roletach a nie w jaskini itd.. itp.. i tym tropem idąc pojawia się TCL 65/ 825 który poprawi zapewne obraz z mojego obecnego Sony 55w815 ale czy zrobi efekt wow w porównaniu do lg65bx ? Opisz proszę o co chodzi z efektem blooming ?

Ostatnia edycja:

Tomasz76

New member
Z tych samych powodów które opisujesz wybrałem TV w technologi LED. Nie jestem jedynym użytkownikiem, sam korzystam z TV głównie w nocy lub późnym popołudniem w dużym zaciemnieniu ( rolety ). Natomiast w dzień mój pokój gościnny jest bardzo jasny słoneczny a okna są z boku i niemal na naprzeciwko TV, OLED by się tu nie sprawdził brakowało by jasności nie mówiąc o refleksach.

Sytuacja długiego pauzowania materiału, zostawienie TV na ekranie głównym czy oglądanie jednej stacji z logotypami, info typu pasek TVN 24 to u mnie normalka. Co prawda OLED'y wtedy samoczynnie wygaszają ekran i mają pierdyliard sposobów by się zabezpieczyć przed wypalaniem i nie ma co demonizować ale to plus refleksy w dzień spowodowały że rozsądnie było wziąć Q-LED'a.

Nie zauważyłem żadnych problemów przy użytkowaniu konsoli, grałem zaledwie kilka godzin to niewiele by być na 100% pewnym że jest idealnie. Jednak to nie mój pierwszy TCL na Androidzie i tam też nie było problemu ( wówczas PS4 Pro ).

Konsola podpięta do portu HDMI 2.1 ( port 2 ), obraz żyleta ( preset do gier ), żadnego shutteringu, tearingu czy rozmycia ekranu. W mojej ocenie wygląda to dużo lepiej a przecież zmieniłem obraz z 55 cali na 65 i mocno zmalał współczynnik PPi, co powinno pogorszyć wrażenia, a tak nie jest.

Wyłączony TV wzbudza się gdy uruchomię konsole, gasi również gdy zrobię power off. Na Astro bots czuć tą nowa technologię, odświeżanie 120hz przy 4k również robi robotę. Przy przejściu z 60hz nie widać tego tak bardzo jak powrót do niższej częstotliwość ( widzę gdy odwiedzę kolegę ). Niestety PS jeszcze nie obsługuje VRR, czekam na update, wtedy ocenie czy to działa tak samo dobrze jak ekrany w laptopach czy komputerach stacjonarnych.

Tomasz76

New member
Opisz proszę o co chodzi z efektem blooming ?

Blooming to najprościej mówiąc nieporządany efekt rozlewania się podświetlenia bardzo jasnych obiektów będących na ciemnym tle.

Np może towarzyszyć napisom pod filmem gdy obraz jest panoramiczny ( napisy są na czarnych pasach ). Powstaje swego rodzaju poświata nachodząca/rozświetlająca również te miejsca które w idealnych warunkach powinny być czarne.

Blooming występuje bądź nie w zależności od technologii podświetlania matrycy, jest to typowa przypadłość TV z podświetlenie typu direct, Full array np FALD czy miniLED. Nie występuje np w matrycach typu OLED.

Do góry