Tv 60 - 65"

kolmar

New member
Witam
Bardzo proszę o pomoc. Szukam dobrego TV. Obecnie użytkuje plazmę PANASA TX-P50VT30e, która zrobiła się troszkę mała. TV jak dla mnie fantastyczny i szukam czegoś co podobnego jeśli chodzi o jakość obrazu. Dodam jeszcze ze plazmę kupiłem śledząc właśnie Wasze forum :)

1. Odległość od ekranu? 2-3 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Świeci z prawej strony - południowy zachód
3. Jak duży jest pokój: 20m2
4. Preferowana technologia: raczej juz nie plazma
5. Jaki masz obecnie telewizor? PANASONIC TX-P50VT30e
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Filmy, przyrodnicze, muzzyka
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: W dzień i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Przy słabym świetle - lampka stojąca z tyłu za głową,
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? raczej łagodny ale do każdego dobrego się przyzwyczaję
10. Matryca błyszcząca czy matowa? nie wiem, chciałbym uniknąć w mocno naświetlonym pokoju refleksów
11. Preferowana wielkość telewizora? 60-65"
12. Preferowana marka? jestem otwarty na każdą markę
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Słabej czerni i dużej utraty kolorów przy oglądaniu pod kątem
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Dekoder, amplituner, bluray i w przyszłości być może PS4
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 100% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? więcej na wprost ale z boku też
17. Czy ważne jest wifi ? Tak
18. czy będziesz korzystać z widgetów? Raczej tak
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Od czasu do czasu
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Tak
22. ma mieć 3D? nie musi
23. ma mieć slot na karty SD ? nie musi
24. ma mieć tuner DVB-S? Może mieć
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI - dekoder, bluray, amplituner i PS4
26. Jaki masz sygnał? cyfrowy NC+
27. ile programów HD? Około 65
28. ma stać czy wisieć? stać
29. Rozdzielczość: HD ale 4k tez moze byc na przyszłość
30. DVB-T, DVB-C: nie
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Na jakości obrazu
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ~6h
33. Sugerowana cena ? 8000zł

WuMike

New member
Bez reklam
Nie znajdziesz nic podobnego do tej plazmy, w podanym budżecie. Jedynym dla mnie TV, który mógłby stanąć w szranki jest Sony 75x9405c, ale on kosztuje krocie, ewentualnie 65x9305c, ale ten także warty jest obecnie około 14 tysięcy. Mamy jeszcze OLED 65EF9500, ale tutaj rownież cena jest na razie kosmiczna.

Ok, żeby zakończyć nieco bardziej optymistycznie, upoluj 65x8505c. To solidny ekran, z dobrym obrazem. Ewentualnie, model full hd, czyli 65w855c. Nie siadaj jednak z boku, bo kolory i czerń mocno tracą na wartości.

Ostatnia edycja:

kolmar

New member
Dzięki za info. Brałem pod rozwagę ten model Sony. Zastanawiam się jeszcze tylko czy HD czy 4k. Odległość na wprost od TV jest 3,5 m. Nie będzie to zbyt duża odległość? Co prawda 4k jeszcze nie ma w NC+ ale może przyszłościowo się coś pojawi. Większego ekranu już do pokoju nie wcisnę więc CHYBA będzie to zakup na dobrych kilka lat :)

kolmar

New member
Dzięki za cenne wskazówki. SAMSUNG jest tańszy prawie o 2000 a to dożo. Wystarczyłoby np na PS4 :)
A tak z innej beczki. Zawsze TV u mnie stał. Żona mimo braku utraty obrazu przy oglądaniu pod kątem lubi sobie przekręcić TV. Nowe Tv a szczególnie te duże nie mają podstawy obrotowej tylko sztywne podpórki. Stąd moje pytanie. Czy można użyć taki wieszak do TV żeby można było go sobie choć trochę obrócić w lewo lub prawo? I czy wtedy bardzo TV odstaje od ściany?

Ostatnia edycja:

kolmar

New member
Ojej ale to jest wielkie, tzn bardzo dużo od ściany odstaje a mi zależy żeby jednak bliżej ściany był - powiedzmy ok10cm od ściany odstawał i dał się lekko przekręcać

kolmar

New member
A w 60" znajdzie się też jakaś rozsądna propozycja?
Mam jeszcze pytanie co do modeli SONY. Byłem dziś w sklepie aby obejrzeć te TV - SONY i SAMSUNG. Mam wrażenie że ekran jaki obudowa w SAMSUNGU UE65JU6400 się grzeje a w SONY jest wyraźnie wszystko chłodniejsze. Co prawda były na tych TV różne obrazy wyświetlane ale czy faktycznie SAMSUNGI się grzeją? Może ktoś ma jakieś uwagi na ten temat?
A i czy znajdę gdzieś test SONY 65w855c? No bo piszecie że to niby to samo co 65x8505c tylko bez 4k ale na chłopski rozum biorąc to są jednak bardzo różne ekrany.

Ostatnia edycja:
Do góry