TV 55" za ok 2600zł

thatis

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2/4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? za telewizora, lub z boku
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? smart tv w miare dobrej jakosci glosniki
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? TV naziemna, cyfra lub plus
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 3
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie wiem
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Seriale, wiadomości
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55”
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Brak płynności
19. Preferencje co do marki ? jaki jest dobry
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2600,00

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z bardzo dobrych masz:
- TCLa 55S7906 za 2299 zł z kalibracją i z dostawą
- Hitachi 55HZT66 za 2450 zł " "
- TCL 65P60 za 2650 zł + pilot głosowy, Kalibracja , dostawa 69 zł
- Philips 55PUS6262 za 24509 z za kalibrajcą.

tomaszeklolek

New member
Tcl nie maja uplynniaczy a jego denerwuje brak plynnosci wiec musi szukac w innych markach... Dodatkowo napisal ze oglada wieczorem i na wprost wiec tv z matryca va potrzebuje.
Jakie znacie tv 55 cali na va z funkcjami uplynniania do 2600?

Adam85Rbk

Active member
Bez reklam
ten tcl nie jest lipny , bardzo mało negatywnych opinii czytałem tutaj o nim po za systemem android ale są niezadowoleni z reguły tacy co mieli matryce 120hz według mnie c70 czy p60 do 3 tysięcy to najlepsze telewizory,musiałbyś sam je zobaczyć w sklepie

bomber2

Member
Hmm ja mialem 60hz i bylo ok wiec.. A ten tcl to model 6006 czy 6064 bo podobno to duza roznica miedzy nimi. No i skoro 65" w takiej cenie to 55 ile 2k jakos?

janusz

New member
Bez reklam
Tcl nie maja uplynniaczy a jego denerwuje brak plynnosci wiec musi szukac w innych markach... Dodatkowo napisal ze oglada wieczorem i na wprost wiec tv z matryca va potrzebuje.
Jakie znacie tv 55 cali na va z funkcjami uplynniania do 2600?

Nie zgodzę się z tą opinia. Wśród TV do 2600 (a nawet i o tysiąc droższych) cieżko zanaleść modele z lepsza płynnością niż TCL, szczególnie z kalibracja (kupione u Kikiego). Brak upłynniaczy nie oznacza dpo końca, że obraz jest mniej płynny. Wiele osób na forum pisało, że nawet po przesiadce z plazmy na TCL-a obraz jest wystarczająco płynny. Można znaleść wiele opini bardzo krytycznych wobec wszelkich upłynniaczy wprowadzających artefakty i co gorsze powodujących, że obraz robi się ciemny, a efekt jest taki, że często się użytkownik z nich rezygnuje.
Druga rzecz to sam wskazujesz, że wskazana jest matryca va, a w tej cenie w zasadzie tylko TCL stosuje takie matryce.
Moim zdaniem sprawa jest prosta, wybór z oferty którą wskazała Kiki:
TCL 55S7906 za 2299 zł z kalibracją i z dostawą jeżeli ma być prosty smart lub
TCL 55P6046 za 2650 zł + pilot głosowy, Kalibracja , dostawa 69 zł jeżeli miałby być android (65 cali to jak ktoś czyta forum to wie, że pomyłka, a model 6006 to zupełnie inny model bez androida)
thatis wskazywał, że ma być podłączony laptop więc raczej pierwsza opcja. Nic lepszego w tej cenie nie ma, potwierdza to nawet test na konkurencyjnym forum.

Ostatnia edycja:

Adam85Rbk

Active member
Bez reklam
janusz ma tu rację wiele upłynniaczy sypie artefaktami , czytałem sporo opinii o telewizorach i wiem że wielu po prostu je wyłącza bo nie da się oglądać.Są też opinie krytyczne co do samsunga 55mu7002 czy sony xe5585...chociaż tu coś psuje te matryce 120hz i są to upłynniacze , oczywiście nie każdy ma z tym problem ale problem niestety istnieje i trzeba go mieć na uwadze przy zakupie telewizora bo nie wiadomo czy podczas zakupów nie dostanie się takiej sztuki.Kupowanie telewizora za 4-4500zl i wyłączanie w nim upłynniaczy to szaleństwo...

Ostatnia edycja:

janusz

New member
Bez reklam
Niektórzy twierdzą, że upłynniacze w modelach 60 hz majką sens tylko do materiąłu: "Telewizor posiada upłynniacz działający przy materiale 24, 25 i 30 fps, (Źródło: https://******************************.com/jaki-tv-panasonic-2017-kupic-przeglad-wszystkich-modeli). Pytanie po co? Upłynniacze ewentualnie do sportu ale ten nie występuje w takim fps.
Co jednak najważniejsze modele TCL-a mają dobra procesory i pewnie stąd mają dobrą płynność (Mam P6046 po kalibracji, niektórzy twierdzą, że bez kalibracji jest gorzej), oczywiście dobrą w swojej klasie cenowej.
Ponadto TCL 55S7906 to bardzo dobry TV, nie jakiś model z najniższej półki jak np. LG na IPS RGBW. Należy też pamiętać o ponadprzeciętnej jakości obudowy. Uważam, że takie modele nie będące już nowością są najlepszą okazją.

Ostatnia edycja:

tomaszeklolek

New member
Ja mam samsunga ue55es6800 (100hz) i jak wlaczam filmy jak wiadomo sa 24p to przy wylaczonej redukcji drgan obraz szarpie. Jak dam na 5/10 to juz sie oglada fajnie i np jak kamera pokazuje obraz z dolu do gory to nie jest to takimi skokamim (tak dziala uplynniacz nawet w 60hz o ile tv ma uplynniacz). Redukcje rozmycia czyli 100hz mam wlaczone caly czas 10/10 i wtedy obraz jest wyrazniejszy bo rozdzielczosc dynamiczna jest 2x wieksza np szybko przesuwajacy sie pasek informacyjny jest ostry i wyrazny a jakbym dal to na 0 to juz jest czcionka niewyrazna tak jakby byla nadawana nie np w 900p a 450p.

Wiadomo ze filmy 24p bez systemu uplynniania beda mialy 24p i zadna kalibracja tego nie zmieni. Zwiekszyc plynnosc moga jedynie tv ktore maja taka funkcje.

janusz

New member
Bez reklam
Zgadza sie to jedyna sytuacja która się niektórym może przydarzyć. Film 24p (jestem jednak przekonany, że dzisiaj rzadko się sięga do takiego źródła, w tym ja bo brzydzę się nośnikami optycznymi). Poza tym masz 100 hz. Pytanie czy zainteresowany zakupem ogląda filmy w 24p, jeżeli nie to spokojnie powinien brac TCL-a, jeżeli tak to mimo to też bo to i tak najtańszy dobry TV z matrycą va. Doskonale wiesz, że w tej cenie nie ma nic konkurencyjnego, może za nieco ponad 3 tys., ale tam też najlepszy jest TCL C70 (choć kierując się głównie jednym kryterium tj. upłynniaczami to już ponad 3 tys. zł można wskazać poważną konkurencję).

Ostatnia edycja:

tomaszeklolek

New member
Przeciez wiekszosc filmow to 24p! Tak sa krecone. Chyba ze ogladasz filmiki z kamerki gopro 60p......
Tanie tv na va z systemem uplynniania to np samsungi mu6100 w 50 i 58"

Ostatnia edycja:

timonek

Member
Bez reklam
Tez nie rozumiem jak to mozna brzydzic sie nosnikami optycznymi jak tylko one daja nam najlepsa jakos tv nie ma pelnego fulhd to kest 1080i tylko. A do kina nie chodzisz janusz ? przeciez w kinie wszystko jest 24p i normalnie bez uplynniaczy wiec po co to komu w tv ?. Ja chodze do kina praltycznie nawet co tydzien od dziecka i dalej mi sie dobrze ogladaw kninie filmy nie narzekam. A co do plynnosci to przy szybkim ruchu ibraz jest raczej rozmyty plynnie a nie skacze nigdy czegos takiego nie zauwazylem. Wiec nie wiem czemu puszcajac z plyty czy z dysku film 24p na tv mialby skakac. Chyba ze moje oczy tego w kinie nie widza hehe, moze to i plus bo zawsze mam przytjemnosc z ogladania wicaga mnie to co ie dzieje a nie skupiam sie na niby jakis niedoskonalosciach obrazu.;)

janusz

New member
Bez reklam
Tez nie rozumiem jak to mozna brzydzic sie nosnikami optycznymi jak tylko one daja nam najlepsa jakos tv nie ma pelnego fulhd to kest 1080i tylko. A do kina nie chodzisz janusz ? przeciez w kinie wszystko jest 24p i normalnie bez uplynniaczy wiec po co to komu w tv ?. Ja chodze do kina praltycznie nawet co tydzien od dziecka i dalej mi sie dobrze ogladaw kninie filmy nie narzekam. A co do plynnosci to przy szybkim ruchu ibraz jest raczej rozmyty plynnie a nie skacze nigdy czegos takiego nie zauwazylem. Wiec nie wiem czemu puszcajac z plyty czy z dysku film 24p na tv mialby skakac. Chyba ze moje oczy tego w kinie nie widza hehe, moze to i plus bo zawsze mam przytjemnosc z ogladania wicaga mnie to co ie dzieje a nie skupiam sie na niby jakis niedoskonalosciach obrazu.;)

Właśnie o to mi chodzi. Ja w kinie nie oglądam z nośnika optycznego (a przynajmniej ja go nie muszę mieć), a w końcu po to film jest w 24p, że by taki był i nie ma potrzeby upłynniać.. W życiu nie jest tak, że istnieje tylko nośnik optyczny i TV. Fakt, że większość dostępnych filmów z innych źródeł niż płyta jest często słabej jakości, ale to nie jest zawsze. Można mieć pliki video 8k ze świetnym bitratem bez nośnika optycznego (w chmurze czy na dysku sieciowym). Jeszcze kilka lat temu nikt nie chciał uwierzyć, że filmy w serwisach typu Netflix będą w 4k, może jeszcze jakośc nie poraża, ale kwestią czasu jest jakość lepsza od dysków optycznych, które po prostu nie łykną zbyt dużo danych.
Już dziś muzyka jest bez problemu do kupienia w formie plików hi-res, których jakość miażdzy płyty CD.

Ostatnia edycja:
Do góry