TV 55 cali do ok. 3000 PLN

karabiel

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? Na wprost TV
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Początkowo stać, ale dobrze, aby była opcja montażu do ściany
6. Jak słońce świeci w pokoju? Od boku z prawej lub lewej (jeszcze ostateczne miejsce nie ustalone :p), okno zachodnie.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung z podświetleniem LED, jeden z pierwszych, nie smart.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Łatwy dostęp do aplikacji typu Netflix, YouTube, HBO, Spotify. Szybko działający interfejs. Najlepiej Android, ale nie upieram się
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: (4K, HD, SD)? Głównie VOD, czasami laptop. 4K/FHD.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Na ten moment to w zasadzie nic, możliwe, że Mi BOX w przyszłości dla chromecast.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? Ciężko powiedzieć, w tygodniu do 3h, w weekendy dłużej.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Bez preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Akcja, nasycone efektami specjalnymi (marvel itp.) sport.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Jak najbardziej, głównie VOD, Youtube.
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Przeważnie wieczorami, ale czasami też i w dzień
17. Preferencje co do wielkości? Nie większe niż 55'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Powolne działanie systemu, nierówne podświetlenie
19. Preferencje co do marki? Nie specjalnie
20. Czy telewizor ma mieć 3D? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Około 3000 mogę dorzucić ok. 200 zł do czegoś fajnego - pójdzie i tak na raty (w gre wchodzą tylko 0) ;)

Cześć,
poszukuję TV do ok. 3000 zł z opcją dołożenia ok. 200zł dla fajnego modelu. Byłoby świetnie jakby miał te 100/120 Hz, ale nie jest to warunek konieczny. Przewertowałem już trochę tematów, sporo pozycji się pojawiało, ale mam już totalny kocioł w głowie, tym bardziej, że wiele modeli polecanych wcześniej po prostu już nie ma na stanach.
Podobały mi się TCL 55C728 oraz SONY KD55X80J, jednak przewagę miał TCL ze względu na dynamikę, ale słyszałem z kolei, że system potrafi zamulać i wieszać się, czy to jest faktyczna bolączka TCL?
Chciałbym się Was poradzić, bo może są na rynku jakieś fajne alternatywy? Słyszałem też o Philipsach i ich ambient, że to całkiem fajne sprzęty, więc też chętnie spojrzę.
Bardzo zależy mi, aby system działał płynnie - nie znoszę zamulania, czy zawieszania się albo wszelkiej maści błędów powodującyach chociażby problemy z uruchomieniem aplikacji lub ich zrzucaniem(miałem takie przygody z MiTV Stick, który poszedł na gwarancję, ale mniejsza o to). Polecicie jakieś ciekawe modele? :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL już ma wszystkie update.
Jeśli nie większy jak 55" - to model 728 ( dostał tytuł najlepszego LCD w Europie w klasie cena do jakości.) będzie w tej klasie chyba najlepszy.
Tym bardziej, że następca będzie kosztował pod 50% drożej.
W klasie cenowej masz jeszcze
- Philips 58PUS8535
- Sharp 55EQ7

Jakbyś zdecydował się dorzucić jeszcze trochę to wystarczy na Oleda 55C11 LG . DO tych potrzeb byłby najlepszy.

karabiel

New member
Ten OLED całkiem fajny. Jednak cena to już 4k+ co niestety mocno wykracza poza budżet, nawet jeśli chodzi o raty. Najprawdopodobniej zdecyduję się na tego TCL.

Jednak narazie tylko w zółtym sklepie, który włącza niskie ceny widziałem i to tylko w stacjonarnych, co też nie gwarantuje, że za te dwa-trzy tygodnie jeszcze będzie na stanie (bo wtedy najprawdopodobniej wezmę się za zakup).
Ogólnie zauważyłem, że jest problem z tym modelem. Wiesz może, gdzie mógłbym go dostać jeszcze?

karabiel

New member
Już odpisałem Ci na PW i myślę, że tam możemy kontynuować, aby tutaj nie zaśmiecać wątku. Ale ogólnie to skłaniam się ku temu TCL 55C728 :)

Do góry