TV 55-65" do salonu - co wybrać?

marpoz

New member
Witam,

Proszę o pomoc w wyborze telewizora.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 5x5m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Najczęściej na wprost, jeśli więcej osób to myślę, że max około 30 - 40 stopni od osi ekranu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od rana do godzin popołudniowych światło wpada przez duże okno (3x2,5m) z prawej strony, od godzin popołudniowych do zachodu słońca przez okno o takich samych wymiarach na wprost telewizora. Gdy światło przeszkadza, przymykam rolety.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? obecnie posiadam plazmę Panasonic TX-P50VT30
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4k, dobre odświeżanie, małe smużenie i klatkowanie, dobrą jakość obrazu, przyzwoitą czerń. Ciekawa jest aplikacja Apple TV w LG, ale jeśli TV z lepszym obrazem jej nie będzie miał, to nie ma problemu.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Hd,sd,4k - zapewne w ilości wg tej kolejności, przynajmniej na chwilę obecną
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder tv kablowej, ps4 pro, blu-ray, Apple TV (jeśli nie LG), NAS, stremowanie z telefonu czy komputera.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok. 4 - 8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale, informacje, netflix, hbo go, sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? przeglądanie www - nie, jeśli aplikacje Netflix i podobne to tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, sporadycznie, raczej godzinka, dwie w weekend i to nie każdy
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? zazwyczaj od popołudnia do wieczora, ale częściej wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55” - 65"
18. Preferowana technologia: myślałem o OLED, ale obawiam się, że przy moim trybie użytkowania w ciągu 3-4 lat wypali się, a myślę o TV na 8-10 lat.
19. Co Cię denerwuje w telewizorach ? słaba jakość obrazu, nienaturalny obraz
20. Preferencje co do marki ? Myślałem o wyborze między LG i Samsung, ale wezmę też inne marki pod uwagę (PANASONIC, SONY, PHILIPS, inne?)
21. Czy telewizor ma mieć 3D - nie
22. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000-6000 z jakąś tolerancją +/-
23. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Możliwe, że tak

marpoz

New member
Jak się ma Sony z poziomem czerni do tak zachwalanych Samsungów R z 2019? W sklepach to mogę sobie jedynie wygląd obudowy zobaczyć - warunki oświetleniowe są jakie są i w domu może być rozczarowanie...
Widziałem wczoraj w MM QE65Q85RAT - nowy, nie z ekspozycji za 6499. W ogóle to czy Samsungi 2019 od 2020 naprawdę tak znacznie różnią się od siebie na niekorzyść nowych modeli? I jak na tym tle wypadają telewizory LG 2020? Czytałem, że mocno się czerń poprawiła w stosunku do 2019. Z tego co rozumiem, to Samsung = VA, LG = IPS, czyli w Samsungu lepsza czerń, w LG lepsze kąty widzenia? A Sony na jakiej matrycy? I także domyślam się, że w przedziale cenowym > 5000 to wszystkie mają podświetlenie strefowe - krawędziowe to w tańszych?

I cały czas kusi OLED - myślałem na początku o Panasonic TX-55FZ800E lub TX-55GZ950E, ale nie chciałbym po kilku latach kupować nowego telewizora. Czy z tym wypalaniem naprawdę jest tak źle? Z tego testu h***s://***.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test wynika, że za dobrze nie jest - 102 tydzień testu i w zasadzie tylko na Call Of Duty wygląda dobrze.

SLAV7

New member
Bez reklam
SAMSUNG 65Q85R w tej cenie to świetna sprawa. Ogólnie SAMSUNG z 2020 r z tym samej serii jest nieco gorszy niż z 2019. Mierzalna czerń jest lepsza w SAMSUNGU, jednak ważny jest nie tylko sam kontrast ale i algorytm strefowego podświetlania. Tutaj wygrywa SONY. Do filmów i oglądania zwykłej TV lepszy SONY do gier SAMSUNG. Musisz sam zdecydować.

OLED jest super ale 65 cali teraz za te pieniądze nie kupisz, a powinieneś brać 65 cali. Jesienią zapewne sytuacja się zmieni i za 6500 kupisz OLED-a 65 cali. Wypaleń możesz się bać tylko wtedy jeśli długo oglądasz jeden program z paskami informacyjnymi lub bardzo długo grasz w jedną grę. Godzina czy dwie tygodniowo to nie problem.

marpoz

New member
A jakie matryce stosuje Sony - VA czy IPS. I gdzie mogę znaleźć informacje ile stref podświetlenia ma dany model? Zakładam, że im więcej tym lepiej? No i jak to jest z tegorocznymi modelami LG i czernią w porównaniu do innych?

SLAV7

New member
Bez reklam
SONY w tych modelach stosuje matryce VA DIRECT LED ze strefowym wygaszaniem. Model 65 cali ma 60 stref.

marpoz

New member
Obejrzałem to porównanie, ale poza tym, że widać różnicę, to trudno powiedzieć, który lepszy...
Jak w rzeczywistości wygląda różnica w obrazie dla Sony XH9005 i Sony XH9505 jeśli chodzi o kąty patrzenia? Czy jeśli przyjąć, że oglądam w zakresie +/-45 stopni od osi ekranu, to w XH9005 jest zauważalnie gorzej niż***w XH9505 czy różnica jest pomijalna przy takich kątach?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Przewaga nie tylko kątów jest duża na korzyść XH9505. Masz z pakietem dla niebieskich.

marpoz

New member
Jaka cena 55" i 65"? Rozumiem, że w cenie dla niebieskich jest kalibracja? Jakie byłyby odpowiedniki Samsunga w tych rozmiarach? Zależy mi na filtrze antyodblaskowym, oglądałem w sklepie model z filtrem i bez i widać różnicę.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jest pakiet dla niebieskich.
Odpowiedniki Samsunga to Q85.
Wysokie modele mają dobrą powłokę antyrefleksową
Sony 65XH9505 już za 6899 zł z pakietem

Ostatnia edycja:

marpoz

New member
TV 55-65" do salonu - co wybrać?

Ta cena to za 65”, nowy, nie ekspozycyjny, z gwarancją realizowaną przez Sony Polska? Bo w marketach ten model zaczyna się od 7499. Co dokładnie wchodzi w skład pakietu?

Ostatnia edycja:

SDman

Banned
Jaka cena 55" i 65"? Rozumiem, że w cenie dla niebieskich jest kalibracja? Jakie byłyby odpowiedniki Samsunga w tych rozmiarach? Zależy mi na filtrze antyodblaskowym, oglądałem w sklepie model z filtrem i bez i widać różnicę.

Upoluj Samsunga Q85R to świetny telewizor z ONE Connect (jeden kabelek do TV) oraz najlepszą powłoką antyrefleksyjną nawet lepszą od tegorocznych modeli.
Samsungi z procesorem Quantum 4K materiały FHD skalują rewelacyjnie do 4k jakbyś np. dużo oglądał
TV DVB-C, DVB-S czy DVB-T.

kola01

Well-known member
Bez reklam
A jakie matryce stosuje Sony - VA czy IPS. I gdzie mogę znaleźć informacje ile stref podświetlenia ma dany model? Zakładam, że im więcej tym lepiej? No i jak to jest z tegorocznymi modelami LG i czernią w porównaniu do innych?

Z tym strefowym podświetleniem to ogólnie jest tak, że nawet sami recenzenci czasem przyznają, że pierwsze co robią to je wyłączają. Z jednej strony pomaga ale efekty uboczne są zbyt duże. Na specjalnie dobranym materiale "demo" będziesz zachwycony ale gdy wieczorem puścisz film w domowym zaciszu to szybko pobiegniesz do menu, by to wyłączyć.

Przykład, choćby tu: https://youtu.be/TQBH3RzrXec?t=223

Ostatnia edycja:

marpoz

New member
Ostatecznie kupiłem Sony KD-65XH9505. Na pierwszy "rzut oka" wydaje się nie gorszy niż moja stara plazma. Od strony obsługi całkiem mi się podoba, do jakości obrazu na razie nie mam specjalnych zastrzeżeń, aczkolwiek jeśli chodzi o filtr antyodblaskowy, to wydaje mi się, że w moich monitorach komputerowych do pracy mam lepszy ;-)

SDman

Banned
...aczkolwiek jeśli chodzi o filtr antyodblaskowy, to wydaje mi się, że w moich monitorach komputerowych do pracy mam lepszy ;-)

Szkoda, że Sony nie zrobiło tak doskonałego filtra jak Samsung w zeszłorocznej serii od modelu Q80R w górę.
Byłby moim faworytem z tegorocznych modeli i dałbym mu szansę -też po plazmie :-o.

marpoz

New member
Ale to nie jest tak, że ten filtr jest zły. Oglądałem przed zakupem w sklepie Q80R i odnoszę wrażenie, że odbicia na ekranie były na poziomie XH9505. W porównaniu do plazmy jest znacznie lepiej, nie przeszkadzają mi. A pisałem o monitorach, bo mam NEC PA272W i PA271Q, obydwa mają matrycę matową ale w PA271Q naprawdę mało się odbija.

Do góry