TV 55"-65" do 6000zł +/-

ImageX7

New member
1. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m

2. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-3

3. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Różnie

4. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć

5. Jak słońce świeci w pokoju? Nie świeci (rolety)

6. Jaki masz obecnie telewizor? SAMSUNG UE48H6400

7. Co chcemy aby telewizor posiadał? Najlepszy obraz w tej cenie, 55"-65", nastawiony na przyszłość ponieważ chce go mieć chociaż z 3-4 lata, nie musi to być smart tv, zależy mi najbardziej na obrazie.

8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? NC+ / Konsola PS4, Komputer, Laptop itp.

9. Jakie urządzenia? Pendrive, NC+, Konsola PS4, Dysk zewnętrzny, Komputer, Laptop itp.

10. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Około 6h +/-.

11. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie wiem jaka będzie najlepsza do ciemnego pokoju.

12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Muzyka, Filmy, Seriale, Sport itp.

13. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie

14. Czy zamierzasz grać w gry? Tak, na PS4, 40% Gry, 60% Sport / Filmy itp. jakoś tak to się będzie rozkładać procentowo.

15. Preferencje co do marki? Najlepiej znana z produkcji najlepszych TV.

16. Preferencje co do wielkości? 55"-65"

17. Co Cię denerwuje w telewizorach? Słabe wykonanie, słaba jakość obrazu, słaba jakość dźwięku, tzw. lagowanie, zawieszanie się itp.

18. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Różnie

19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 6000 zł, jeśli będzie naprawdę warto mogę dorzucić 1000 zł, najlepiej jak mi podacie propozycje od 6000 do 7000 zł, w kolejności od "najsłabszego" do najlepszego.

20. Czy telewizor ma mieć 3D - Może mieć, ale nie musi.

Na koniec przypomnę, zależy mi najbardziej na najlepszym obrazie, dźwięku i wykonaniu w tej cenie, oglądam dużo sportu (piłka nożna) i filmów, gram dużo na PS4. To co wymieniłem jest najważniejsze, reszta może być jedynie dodatkiem do tego wszystkiego.

Ostatnia edycja:

WuMike

New member
Bez reklam
Polecę 58DX750 firmy Panasonic. To kompletny TV, bez żadnych większych wad. Zmieścisz się w 7000 zł.

Pytanie tylko, na ile odczujesz nieco wyższy input lag, w okolicach 40ms, skoro dosyć dużo grasz. Sam musiałbyś to ocenić.

WuMike

New member
Bez reklam
Ode mnie niestety innych nie będzie, bo optuję za bezkompromisowym podejściem do tematu obrazu w TV i nic lepszego w tej cenie osobiście nie znalazłem :)

piteron

Active member
Bez reklam
Dzisiaj miałem okazje porównać między sobą 58dx750 i Philipsa 55pus6561
W skrócie co można napisać to to że wszystkimi konczynami podpisuje sie pod wypowiedziami VuMike
Telewizor jest prawie idealny pod wzgledem obrazu. Jedyny mankament to firefox os. System pracuje szybko jednak jest mało multimedialny w porownaniu z Philipsem
Jesli jednak możesz podłączyć cos zewnętrznego do obslugi multimediow to zdecydowanie polecam. Fakt ze jest droższy o ponad 1000zl od philipsa ale obrazowo w.pełni rekompensuje wyższa cene no i te 3 cale naprawde widac

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja bym zmienił jedynie zestaw.
I Zestawiłbym Panasonica 58DX750 z Philipsem 65PUS6561.
Dla niebieskich obydwa mieszczą się w klasie cenowej.
I przy 65" 4K, 100Hz, Ambilight, panel 10 Bit, Kodi - różnicę odczujesz.

WuMike

New member
Bez reklam
VA vs IPS. Dla mnie wybór jest jeden, a te kilka cali mniej przeboleję, podsuwając sobie fotel bliżej ekranu, na czas oglądania lepszych filmów :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Obydwa są bardzo dobre, a większy i to o 7" zawsze zrobi wrażenie.
A filmy z BD UHD będą genialne też na większym.
Ale obydwa telewizory są extra .

WuMike

New member
Bez reklam
65DX750 też istnieje przecież i może stanieje kiedyś do 8000 zł, a to już będzie super cena za taki sprzęt. Może pod koniec roku?

Jeżeli Philips to dopiero 65PUS7601, ze 128 strefami podświetlenia może mnie przekonać, bo na matrycy VA właśnie będzie. Pytanie kiedy i za ile?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeszcze nie podali dokładnego terminu wejścia.
Na razie jest napis sierpień. Myślę bardziej, że zaraz po Ifa w Berlinie.
Cena powinna, z tego co widzę - "mocna".
Panas dx 65 na razie droższy od Philipsa o 3 tyś zł.

piteron

Active member
Bez reklam
No tak Kolega ImageX7 ma obecnie h6400 z genialnym kontrastem a proponuje Mu sie IPS i to w 65 calach
Dość ryzykowna porada

ImageX7

New member
58" powinien spokojnie mi wystarczyć, to o 10" więcej od tego co teraz mam. Panasonic kojarzy mi się z produkcją dobrych telewizorów, a Philips to tak średnio. Czyli nic lepszego nie znajdę od 58DX750 w tej cenie?

Znalazłem ten telewizor w różnych sklepach pod nazwą: "TX-58DX750E" Co oznacza te "E" na końcu? Można spokojnie brać czy to jakiś inny model?

Ostatnia edycja:

piteron

Active member
Bez reklam
Końcówka to wydaje mi sie ze to oznaczenie regionalne
Ale to niech potwierdza inni
Za podobne pieniądze da sie jiz kupic oleda ale tylko fhd i w 55 calach

WuMike

New member
Bez reklam
Według mnie na placu boju w tej cenie pozostaje tylko 58DX750 lub OLED FHD od LG starszej generacji. W jego przypadku jednak jest zagrożenie, co do trwałości pikseli. Koniecznie trzeba to sprawdzić i pamietać przy użytkowaniu.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wielkość ma zawsze największe znaczenie. Oledy jeszcze mają swoje problemy.
Sprawdź najlepiej na własne oczy. Postaw obok siebie w sklepie i porównaj albo poproś o prezentację telewizorów w domu.

piteron

Active member
Bez reklam
Wielkość ma znaczenie 100% racji. Ale nie wielkosc kosztem jakosci
Co do oleda problemy są ale czasami sa powielane z pierwszych serii tych paneli
Teraz może nie sa perfekcyjne ale spokojnie mozna powiedziec ze sa juz warte pieniędzy ktore trzeba za nie zapłacić

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wystarczy włączyć białą planszę na OLEDa i widać że jedna połowa świeci inaczej i druga inaczej. Ale najważniejsze aby Ci co kupują byli zadowoleni.

piteron

Active member
Bez reklam
Bawilem sie 910 kilka dni i faktycznie problem z bialym kolorem jest ale tylko i wyłącznie na testach białej planszy. W normalnym użytkowaniu jest ok nawet na stronach internetowych tego nie widać
Bardziej bym sie przyczepił do plynnosci obrazu która jest minimalnie gorsza niż topowych LCD. Ale i to wychodzi tylko w testach na sporcie i filmach obraz jest plynny

Do góry