Tv 55-65 cali kablówka

AZORM

New member
Cześć,
Co polecacie w cenie 2-3 tys., tylko kablówka, rozmiar 55-65 cali. Będzie w salonie starszej osoby oglądającej TV, seriale, jakiś film, ale bez kinomaniactwa.
Odległość ok. 3-3,5m.
Chyba, że warto coś używanego trochę w tej cenie? A może warto dopłacić do nowego trochę? ;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Sięgałbym jednak z uwagi na komfort wzroku - po 65"
- Philips 65PUS8535
- TCL 65C715
- Philips 58PUS8535
- TCL 65C815

za dopłatą
- LG65 Nano 913
- Sony 65XH9505
- Philips 65PUS9206

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Starsza osoba to już może mieć gorsze potrzeby ?
Philips ciemny.... chyba widziałeś faktycznie wyłączony.
Różne głupoty się czyta amatorów, ale po zawodowcach oczekuje się innej wiedzy.
https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-65pus8535-android-tv-ambilight.bhtml - na 165 osób 95% dało najwyższą ocenę.
Żadna osoba nie opisywała głupot typu Ciemny obraz !!!
https://www.ceneo.pl/94678071#tab=reviews - tu 98% wysokich ocen i żadnej głupoty o ciemnym obrazie .

Sprawdź proszę na własne oczy.
Jak trafisz do podobnego specjalisty i będzie ciemny obraz - to poproś o włączenie telewizora. Świetnie sobie wówczas poradzi - podobnie jak u innych .

conqest

Well-known member
Bez reklam
Miałem Philipsa 8535 w 58 calach czyli na VA. I o ile miał problem z plamami i artefaktami ale to była wina tej konkretnej sztuki to napewno nie można było powiedzieć że jest ciemny obraz... Teraz mam 9206 i też ciemny nie jest....

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

mpDante

Member
Bez reklam
Na takim 65 cali nie będzie widać za bardzo pikselozy i innych artefaktów przy sygnale z kablówki?

Wszystko zależy od procesora, który będzie ci obraz skalował... bez względu na rozmiar ekranu. O ile LG 753 to loteria jeżeli chodzi o jakość matrycy (banding itp), to podlinkowany 813 ma bardzo dobrą jakość obrazu.
ps.65NANO753 ma 100% pozytywnych ocen na Euro! https://m.euro.com.pl/telewizory-le...v-nanocell-uhd-4k-lg.bhtml?optimized_search=1

Jedynym "minusem" LG jest matryca IPS, której brakuje czerni co w tym przypadku nie powinni mieć większego znaczenia, zaletą jest dobra jasność i kąty, ale przede wszystkim skalowanie jest bardzo dobre, zwłaszcza, że to już NanoCell i na pewno też ma świetne oceny w internetach ;)

Już samo porównanie PUS8535 do PUS9206 wyklucza dalszą dyskusję. Ile miałeś sztuk 8535, żeby twierdzić, że wady miała tylko twoja sztuka? Ja "oglądam" różne Philipsy praktycznie codziennie i nie wydałbym kasy na ich produkty, bo są zwyczajnie przeciętne.

Poza tym, daleko szukać nie trzeba, wystarczy zapytać google :D

1.http://www.hdtv.com.pl/forum/philips/147293-philips-pus8535-ustawienia-obrazu-30.html

2.https://www.avforums.com/threads/philips-pus8555-pixelated-blocky-dark-scenes.2319640/

Wracając do ocen, które linkuje kiki to rzeczywiście jest wiarygodne źródło :D Raz, że ludzie przeważnie są zadowoleni z TV bo po prostu działa i nigdy nie mieli nic lepszego... a dwa, że na tych stronach marketowych nie publikuje się większości negatywnych opinii... Sam osobiście pisałem negatywa na stronie Euro i nigdy się nie pojawił, więc bądźmy poważni.

Już sam fakt kiki, że potrafisz pisać, że PUS7805 to dobry tv czy, że Q80A jest na IPS świadczy źle o twoich intencjach, bo to przecież nie brak wiedzy?

Ostatnia edycja:

conqest

Well-known member
Bez reklam
Już samo porównanie PUS8535 do PUS9206 wyklucza dalszą dyskusję. Ile miałeś sztuk 8535, żeby twierdzić, że wady miała tylko twoja sztuka? Ja "oglądam" różne Philipsy praktycznie codziennie i nie wydałbym kasy na ich produkty, bo są zwyczajnie przeciętne.
Przekręcasz kota ogonem. Nie porównuje 8535 do 9206 tylko mówię że ani jeden z nich ciemny nie jest. Nie napisałem też że tylko moja sztuka była wadliwa, bo wadliwych było sporo w tej serii ( w tym akurat moja) i było o tym dużo pisane na tym jak i za zagranicznych forach. Byli tacy którzy pisali że takich problemów nie mają u siebie wiec pisanie że każdy Philips jest be to spore nadużycie i tyle.

mpDante

Member
Bez reklam
Nie piszę, że każdy jest "be" tylko, że szkoda kasy na ich TV... Poza tym kiki wszędzie promuje ten model i markę niemal jako zbawienie dla ludzkości ;D

Wiesz jak ciężko sprzedać TV Philipsa jeżeli obok wisi jakiś LG czy nawet Samsung serii 8, nie wspominając o qledach czy nanocelach? Ludzie widząc dużo jasniejsze i bardziej nasycone ekrany wybierają inne marki. Jedyną kartą przetargową jest ambilight, gdzie ludzie potrafią poświęcić wiele, aby to mieć.

Najlepszym przykładem była starsza pani, która miała do wyboru Philipsa serii 75xx i zdecydowała się dopłacić aż 400zł do LG UP8003, bo zwyczajnie obraz był ładniejszy? Na obu leciał materiał reklamowy sklepu... Potrzebowała 50" do oglądania tv naziemnej.

BTW: Jaki były twoje argumenty za PUS9206, że nie wybrałeś czegoś innej marki? Czyżby też ambilight?

Ostatnia edycja:

conqest

Well-known member
Bez reklam
Kupiłem go na necie żeby mieć możliwość zwrotu. Za te kasę mogłem kupić 706. Ale nie chciałem oleda. Postawiłem go obok 9096 (z myślą że jeżeli będzie gorszy to go oddam), ten sam materiał i po prostu każdemu z rodziny (ja, żona, synowie) obraz na 9206 wydawał się lepszy. Ot tyle.. jak każdy ma swoje plusy i minusy. Nawet kiki mial ze mną zatarg jak pisałem o minusach ale pisze tak jak jest. Nie sprzedaje tv, nie mam z tego profitów, po prostu pisze jak jest.

AZORM

New member
Ciekawa dyskusja, ale nadal nie wiem, czy ta kablówka w HD w większości, na którym tv bedzue lepiej wyglądać w cenie ok. 3 tys...
Chyba wypadałoby kupić 2 sztuki i postawić obok siebie, porównać...

conqest

Well-known member
Bez reklam
Pytanie 55 czy 65... a może 58? W okolicy 3 tys będzie też hisense...

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Z extra modeli sprawdzonych masz:
- Philips 58PUS8535
- TCL 55C728
- Philips 58PUS7805
- LG 55Nano 863
- Philips 58PUS8506
- TCL 65C715
- Philips 65PUS7805
Jak będziesz niebieski masz specjalne ceny plus pakiet gratisów dodatkowo.

Ostatnia edycja:

lilocki

Member
Nie piszę, że każdy jest "be" tylko, że szkoda kasy na ich TV... Poza tym kiki wszędzie promuje ten model i markę niemal jako zbawienie dla ludzkości ;D

Wiesz jak ciężko sprzedać TV Philipsa jeżeli obok wisi jakiś LG czy nawet Samsung serii 8, nie wspominając o qledach czy nanocelach? Ludzie widząc dużo jasniejsze i bardziej nasycone ekrany wybierają inne marki. Jedyną kartą przetargową jest ambilight, gdzie ludzie potrafią poświęcić wiele, aby to mieć.

Najlepszym przykładem była starsza pani, która miała do wyboru Philipsa serii 75xx i zdecydowała się dopłacić aż 400zł do LG UP8003, bo zwyczajnie obraz był ładniejszy? Na obu leciał materiał reklamowy sklepu... Potrzebowała 50" do oglądania tv naziemnej.

BTW: Jaki były twoje argumenty za PUS9206, że nie wybrałeś czegoś innej marki? Czyżby też ambilight?

Mam 65PUS8602 QLED kupiony pod koniec 2017roku
W 18r kupilem Q7FN do salonu

Po wprowadzeniu optymalnych ustawień do Samsunga ten QF7 miał obraz zbliżony do Phila, ciut lepszą czern (przewaga Direct LED nad Edge )
Byłem bardzo niepocieszony wydając 18tys na wg. specyfikacji lepszy TV, nowszy, z bardziej zaawansowanym podświetleniem matrycy ...który nie powalił mnie i domowników na kolana

Od prawie 5lat mam 8602 I złego słowa nie mogę o nim powiedzieć, oglądam na nim filmy w moim gabinecie

W sypialni tez Phil, stary leciwy 55PUS7181 który ma już chyba z 7lat i według opinii o Philipsie już dawno powinien wyzionąć ducha

Gdyby nie problemy 75PML9636 z local dimming to miał to być mój kolejny telewizor marki Philips (wybralemQ90T)

Czekam do roku 2023r może Philips wypusci w końcu 85cali miniLED

mpDante

Member
Bez reklam
[To 3 sztuki zamawiać do porownania?:wink:
Może ktoś widział obok siebie i powie, na którym kablówka będzie wyglądać z 3,5m?

Jak już pisałem, bierz 65" nanocell od LG, w tej cenie ciężko o coś z lepszym skalowaniem.

Podlinkowałem z allegro 65NANO813 w fajnej cenie i widzę, że ktoś się długo nie zastanawiał... ;)

----

Po wprowadzeniu optymalnych ustawień do Samsunga ten QF7 miał obraz zbliżony do Phila, ciut lepszą czern (przewaga Direct LED nad Edge )

:shock: Od kiedy rodzaj podświetlenia ma wpływ na czerń??

----

No cóż, 5 lat temu jakoś lepsze tv były, już w średniej klasie nawet u Samsunga... teraz widać oszczędności, bo nowsze modele potrafią być gorsze od starszych. Poza tym, realnie Q7FN był przeciętny, za to Q9FN jest do dzisiaj jednym z najlepszych TV. Sam rozważałem zakup PML9506... ale wyszło z nim jak wyszło. Obecnie bardzo kibicuję TCL, bo robią świetne TV i wizualnie też są mega, np. 65X10 czy C825.

Moja opinia dotyczy modeli 20/21 bo z innymi nie miałem styczności. Jedynego Philipsa jakiego miałem, to był oled serii 8 (2019) i bardzo szybko wypalił się :?

Ostatnia edycja:

lilocki

Member
:shock: Od kiedy rodzaj podświetlenia ma wpływ na czerń??

----

No cóż, 5 lat temu jakoś lepsze tv były, już w średniej klasie nawet u Samsunga... teraz widać oszczędności, bo nowsze modele potrafią być gorsze od starszych. Poza tym, realnie Q7FN był przeciętny, za to Q9FN jest do dzisiaj jednym z najlepszych TV. Sam rozważałem zakup PML9506... ale wyszło z nim jak wyszło. Obecnie bardzo kibicuję TCL, bo robią świetne TV i wizualnie też są mega, np. 65X10 czy C825.

Moja opinia dotyczy modeli 20/21 bo z innymi nie miałem styczności. Jedynego Philipsa jakiego miałem, to był oled serii 8 (2019) i bardzo szybko wypalił się :?

----
Mój błąd
Nie dodałem w tamtym zdaniu
"ciut lepszą czern i kontrast (przewaga Direct LED nad Edge)"

Nawias tyczyc się mial - kontrastu

-----

Masz rację Q7FN był średnio udanym modelem telewizora
I dlatego po zakupie Q90T z którego jestem zadowolony
uważam (to tylko moja opinia)

Iż lepiej kupić najwyższy model z roku poprzedniego niż średniaka takiego jakim był Q7FN
Dlatego nie raz nie dwa, staram się podpowiadac tak tutaj tez na forum

Zgadzam się z tym co piszesz, nowe modele potrafią być gorsze od starszych
Jak dobrze wiesz samo podejście i namieszanie choćby przez Samsunga który w 2019r do Q90R włożył 480stref, a a do Q90/95T już tylko 120
I choć T wypada w ogolnych testach lepiej to bliżej mu tak naprawdę do Q80R niż Q90R

Sony też nie lepsze.... XH9505 wypada lepiej niż XJ95 w dwóch kluczowych aspektach - czerni i kontrascie
Tych przykladow można by było mnożyć i mnożyć

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
"Od kiedy rodzaj podświetlenia ma wpływ na czerń??"

- Od zawsze !
To akurat każdy może sobie sprawdzić sam w domu.
Ma wpływ również na płynność obrazu.

Do góry