TV 55-65 cali do 5500 zł czyli Panasonic TX-58EX703E vs Samsung 55MU7002 vs TCL U65C7006

Yanush

New member
Hej,

Mam dylemat związany z zakupem nowego TV.

Interesuje mnie telewizor 55 cali (lub więcej) w najlepszym możliwym ratio cena/jakość, o bardzo dobrej czerni, płynnym obrazie, niskim input lag i dobrej jakości wykonania (żeby nie rozleciał mi się dzień po upływie gwarancji).
Zakres cenowy to od 4 000 zł do 5500 zł

Po przeczytaniu wielu wątków na forum oraz z pomocą stronki displaycomparision doszedłem do następujących wniosków:

1) Panasonic TX-58EX703E (4700-4900 zł)
Nie tak dawno temu kupowałem koledze nowy TV i padło na Panasonica TX-50DX700E, wybrałem go bo według wszelkich testów i opinii był to super telewizor za tą cenę (wtedy 3500 zł).
Można powiedzieć że mam lekki sentyment do panasoniców teraz bo chociaż wiem czego się mogę spodziewać.

Ale:
- ponoć seria EX nie jest tak dobra jak DX?
- tutaj na forum kiki pisał często że Panasonic nie jest wcale taki dobry i że są lepsze opcje za tą cenę
- TX-58EX703E jest na 60hz matrycy a w tej cenie można mieć samsunga 100hz
- mniejsza jasność w porównaniu do konkurencji
- nie odtwarza dźwięku DTS (brak codeca) -> ma znaczenie gdy puszczamy filmy z dysku z tym dźwiękiem lub z sieci lokalnej?

2) Samsung 55MU7002 /55MU7042 (4700-4900 zł)

+ często polecany przez kiko w kwocie do 5 tys zł
+ matryca 100hz i panel 10 bit (panasonic ma 8bit + FRC)
+ znacznie wyższa jasność w porównaniu do panasonica

- kilka cali mniejszy od innych rozważanych modeli
- trochę się boję o jakość obrazu, że, jak to w samsungu, będą przekombinowane kolory, a przede wszystkim gorsza czerń niż panasonic
- jakoś wykonania obudowy - niby po KS7000 już się poprawili, ale tutaj sporo znalazłem komentarzy że wcale różowo nie jest

3) TCL U65C7006 (5200-5300 zł)

W ogóle w życiu bym nie wpadł na to żeby kupić telewizor takiej firmy, ale znów, kiko non stop poleca go w swoich komentarzach.
+ ogromny 65 cali, duże WOW :blagam:
+ parametry techniczne (na papierze) ma podobne do Panasonica (ale ma panel 10bit)

- ogromna nieufność względem marki która jest niemal nieobecna na polskim rynku
- jak wygląda sprawa gwarancji, tak w praktyce? ktoś miał jakieś doświadczenia?
- z powodu małej liczby użytkowników telewizorów tej firmy, ciężko znaleźć rzetelne opinie o jakości obrazu
- oczekiwanie na dostawę 21 dni hehe :)

Wątpliwości ogólne:

- matryca 60hz vs 100 hz
Czy naprawdę ma takie znaczenie? Główną rolę odgrywają i tak upłynniacze (materiał filmowy ma i tak maks 30 klatek na sekundę) i szybsza matryca wspomaga jedynie proces upłynniania, ale nie jest konieczna.
Często czytałem że w Samsungu MU obraz jest mniej płynny niż w Panasonic EX.
Pomijam tutaj kwestię gier - na chwilę obecną obraz 4k po HDMI można tylko w 60fps puścić, ewentualnie można pograć w FullHD z większą ilością FPS.

- ponoć niebawem ma wyjść xclusive X2 od TCL i kiko mówi że to będzie bomba..ale podejrzewam że nie na moją kieszeń?

- input lag we wszystkich wymienionych TV jest wystarczająco niski więc pominąłem go w rozważaniach

- a może poczekać..? Nie znam się na marketingu akurat branży TV i nie wiem czy np przed świętami nie będzie sporych obniżek na modele tegoroczne? Nie mówię o pseudo wyprzedażach, tylko o prawdziwych obniżkach.
Jeśli rzeczywiście tak jest, może jednak lepiej poczekać z zakupem.

Uff, to się naprodukowałem. Za wszelkie rozjaśnienie sytuacji będę wdzięczny :)
Ps. Jeśli jest jakiś inny TV, lepszy od tych wymienionych to jestem otwarty na sugestie.

Waldorff

Member
Poczekaj chwilę, zaraz przybędzie strażak, naczelny zachwalacz Panasonica i powie Ci co i jak :D Panasonici na pewno nie są złe, a nawet dobre. Jedyna rzecz, która mi w nich nie opowiada to różnica w poziomie detali np. miedzy Samsungami, a Panasonicami postawiony tv obok tv widoczne są bardziej wyostrzone detale w Samsungach. I pewnie jest to sztuczne-programowe wyostrzenie, ale szkoda, że nie ma chociaż takiej opcji w Panasonicach, kto by chciał to by skorzystał. Zwykłe podkręcenie ostrości, które jest dostępne w opcjach pod kolorami i kontrastem, praktycznie nic nie daje, nawet ustawiając je na 100. Jest tutaj jakieś inne podejście co do obróbki obrazu między Samsung/Panasonic. Chociaż patrząc jak niektórzy ustawiają tutaj ostrość na 0 to pewnie wg nich jest ok :) To trzeba zobaczyć samemu. Co do odświeżania matrycy to wiadomo czym większe odświeżanie tym lepiej, chociaż teraz nastała era wmawiania wszystkim, że więcej niż 60hz nikomu nie jest potrzebne :D A jednak Ci sami producenci w najwyższych modelach wstawiają 120hz panele. Tłumaczyć tego chyba nie trzeba. Ze swojej strony proponowałbym uderzyć w Samsunga 55MU7002 /55MU7042.

pepka

Member
Bez reklam
A czym różni się zachwalanie Panasa od zachwalania Philipsa i TCL’a? ;)
Ja również z tej trójki poleciłbym Samsunga.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale jaką masz odległość od ekranu ?
Co głównie oglądasz na telewizorze?
I co Cie irytuje ?

TCL 65X2 za 6999 zł - będzie w tej cenie.
Dla niebieskich - taniej.

strazakp

Banned
Wywołany do tablicy jestem :)
Tak będę wychwalał Panasonica! Mam i jestem zadowolony. Panasonic ma bdb uplynniacze i 60hz pracuje tutaj jak wiele innych modeli z 100hz. Oglądam sporo sportu i wiem co piszę. Faktycznie jakość obrazu inna niż w Samsungu który jest mocno cukierkowy no ale to kwestia gustu. Dla mnie Panasonic jest poprawny pod względem obrazu dodając że kosztował mnie w kwietniu 3500zl.
Nie umiem powiedzieć czy ex jest gorszy od dx ale nampapiwrze to właśnie ten pierwszy jest ciut lepszy.

Dokładnie....a czym różni się zachwalanie jednego czy drugiego modelu tv?????? Jest gość który zachwala głównie philipsa i tcla a ja Panasonic :)

Faktycznie że w tej cenie to może i Samsung wypada lepiej i sam nie wiem czy właśnie takiego wyboru bym nie dokonał.
Gdybyś miał kasę na 58ex780 to już by był coś....

Ostatnia edycja:

Waldorff

Member
Udało się mi znaleźć video, które kiedyś widziałem, a w którym pokazana jest różnica w ostrości i detalach o których wspominałem. W tym wypadku akurat porównanie między LG a Panasem, ale Samsung ma podobne wyostrzenie. Gdy pojawią się screeny trzeba zrobić pauzę, bo gość z jednej strony chciał pokazać różnicę, a z drugiej walnął to w takiej prędkości, że bez pauzy ciężko coś zobaczyć.

https://youtu.be/NXwEbAn1gHk?t=12m58s

Yanush

New member
Ale jaką masz odległość od ekranu ?
Co głównie oglądasz na telewizorze?
I co Cie irytuje ?

TCL 65X2 za 6999 zł - będzie w tej cenie.
Dla niebieskich - taniej.

Odległość od ekranu zmienna, bo mam tak salon zorganizowany że TV jest przy ścianie, a kanapa na środku salonu, więc można ją dowolnie przesuwać - teraz np od telewizora dzielą mnie 2 metry, ale może być i 3 jeśli dusza zapragnie.

Na TV w 80% będą puszczane filmy z komputera przez HDMI / oraz z lokalnego dysku sieciowego + Netflix. Pozostałe 20 % to gry (dużo imprezowej FIFY :) )

Najbardziej irytuje mnie gdy w ciemnych scenach nie widać wystarczającej ilości detali z powodu braku odpowiedniego kontrastu (i czerni).
Poza tym jestem wyczulony na "mikroprzycięcia" (nie wiem jak to inaczej nazwać, ale chodzi ogólnie o brak płynności w dynamicznych scenach, ja to od razu wyłapuje).

Co Do Ceny nowego TCL - jakie on ma parametry ? Na displayspecification nie znalazłem, a cena już podchodzi dość blisko pod tańsze OLEDy (oczywiście nie tak duże jak 65 cali)

Udało się mi znaleźć video, które kiedyś widziałem, a w którym pokazana jest różnica w ostrości i detalach o których wspominałem. W tym wypadku akurat porównanie między LG a Panasem, ale Samsung ma podobne wyostrzenie. Gdy pojawią się screeny trzeba zrobić pauzę, bo gość z jednej strony chciał pokazać różnicę, a z drugiej walnął to w takiej prędkości, że bez pauzy ciężko coś zobaczyć.

Dzięki Waldorf za fatygę z szukaniem wideo, rzeczywiście widać dość znaczącą różnicę.

@Kiki - byłem na stronie bodajże Twojego sklepu, ale tam prawie nic nie ma? Chciałem przejrzeć jakie telewizory tam masz ale jakoś nie doszedłem do tego.

@Wszyscy - macie jakieś doświadczenia jeśli chodzi o sezon przedświąteczny i zakup TV? Bo z mojego zawodowego doświadczenia wiem że 90% wyprzedaży jest bezużyteczna jeżeli chcesz kupić DOBRY produkt.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wszystkie telewizory są dostępne od ręki - więc tu nie am problemu.
Nie wszystkie są wystawione.

Wg mnie wielkość ma największe znaczenie.
Oledy mamy wszystkie dostępne w specjalnych cenach dla niebieskich.

Wielkość zrobi na Tobie największe wrażenie zawsze. Jeśli Ci się nie spodoba wymienimy na każdy inny.
Oled jeśli masz na myśli 55G910 - też dostępny jest od ręki z kalibracją.

Yanush

New member
Wszystkie telewizory są dostępne od ręki - więc tu nie am problemu.
Nie wszystkie są wystawione.

Wg mnie wielkość ma największe znaczenie.
Oledy mamy wszystkie dostępne w specjalnych cenach dla niebieskich.

Wielkość zrobi na Tobie największe wrażenie zawsze. Jeśli Ci się nie spodoba wymienimy na każdy inny.
Oled jeśli masz na myśli 55G910 - też dostępny jest od ręki z kalibracją.

Mógłbyś mi podesłać jakieś oferty na te 3 TV z tematu ? Z kalibracją i założeniem że jestem "niebieski" :)

Yanush

New member
Hej

Mały update, wybór padł finalnie na Samsung UE55MU7052 za 4000 zł.

Ten model jest zazwyczaj droższy o kilkaset złotych względem MU7002, jak znalazłem na forum wynika to z drobnych różnic technicznych:

Pytałem na czacie u Samsunga
MU7002 miał UHD dimming i kolor srebrny
a MU7042 i MU7072 miały Supreme UHD Dimming (dodatkowe 100pkt w ocenie PQI) i kolor tytanowy

MU7042, MU7052, MU7072 różnią się tylko kanałami dystrybucji sprzedażowych.

Głównym czynnikiem była cena - dzięki weekendowej promocji + kod rabatowy udało mi się go kupić za 4000 zł a we wszystkich innych sklepach modele te chodzą po 4999 (a najtańszy,minimalnie gorszy model MU7002 4400 zł)

To 1000 zł mniej względem 58' panasonika a dostaję szybszą matrycę, dużo jaśniejszy ekran, codec DTS i ponoć idealne odwzorowanie kolorów lepsze niż w QLED (tak wychodziło na różnych testach)
Jakoś przeboleję te 3 cale mniej.

Ostatnia edycja:

Yanush

New member
Możesz powiedzieć gdzie można dorwać taka promocję?

W neonet. Promocja ruszyła dziś i ważna do poniedziałku. -15 % na wybrany asortyment (jest sporo tv LG Sony Samsung w promocji)
Do tego jest promocja że jak zapiszesz się na newsletter to -3 procent kod rabatowy dostaniesz (Ale nie możesz się zapisać normalnie tylko czekać musisz aż wyskoczy taki pop up z konkretnie ta promocja i tam podać email). Jeśli będziesz zalogowany na konto neonetu ten pop up się nie pojawi.
Jeszcze miałem dodatkową obniżkę nie pamiętam nazwy Ale trwało to tylko jedna godzinę więc nie ma jej już.

W sumie fuks, bo już niemal złożyłem zamówienie w czwartek wieczorem a po północy znalazłem ta ofertę.

Do góry