tv 50 cali + soundbar (mały salon)

Paweł85.

New member
Witam serdecznie,

prosiłbym o pomoc w wyborze TV do małego salonu oraz niedrogiego i dobrego sounbara z bezprzewodowym subwooferem.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - niecałe 16m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? - 3-3,5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - najczęściej 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? - także pod lekkiim kątem (tv na środku pokoju, kanapa w rogu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? - Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? - Od boku tv, okna na południe
7. Jaki masz obecnie telewizor? - w tym pomiesczeniu stary crt;) w sypialni 32 cale Sharp lc32le320e
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? - ładny i płynny obraz oraz odwzorowanie kolorów, dżwięk nieistotny bo będzie sounbar, min 3 wyjścia hdmi (najlepiej z tyłu, nie z boku), odpianany kabel zasilający o dł min. 2m, czytanie wielu formatów filmów z usb, cieńka ramka
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? - dekoder upc, sporadycznie filmy dvd, Blu-ray lub z kompa
10 .Jakie urządzenia? Dekoder, PS3, Soundbar
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok. 4-5
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? - Nie mam zdania
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? - Popularno naukowe, informacyjne, filmy i muzyka (sport raz na ruski rok:))
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? - być może youtube
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - sporadycznie ps3, kilka godzin w miesiącu
16. Preferencje co do marki? - brak
17. Preferencje co do wielkości? - 50 cali (więcej może zdominować skutecznie tak mały pokój)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? - mój brak wiedzy utrudniający świadomy i najlpeszy wybór:)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? - wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? - myślałem o ok 4000
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? - nie mam zdania i nie wiem czy będę z 3d korzystał (pewnie nie)

Proszę też o informację czy jest sens "pakowania" się w tv 4k, biorąc pod uwagę, że zanim taki materiał będzie normalnie nadawany to ten tv 3 razy zdąży się zepsuć:)

Do tv chciałbym podłaczyć Sounbar z bezprzewodowym sub'em, zatem tu również proszę o Waszą pomoc. Kwota to ok. 1k. Co w tej kwocie zagra najlepiej, ew czy jest coś trochę droższego a o wiele lepszego?

Prosiłbym Was też o opnie ad kabli, które mają być zabudowane w ścianie w korytkach/peszlach:
- czy kable typu slim to dobry wybór?
- czy brak tak zwanych filtrów na kablu jest problemem?
- czy jest sens zakupu kabli hdmi 2.0? (takie przyszłościowe rozwiązanie)

Uchwyt do tv:
- wypatrzyłem uchwyt na allegro ale nie mogę podlinkować, natomiast jest to najpopularniejszy uchwyt na allegro i kosztuje 139zł. Może być czy jakieś inne sugestie?

Z góry dziękuję za Waszą pomoc...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale przy tej odległości to żadna sensacja 50".
Uważam, że to najmniejsza przekątna o jakiej powinieneś myśleć.
Masz do wyboru :
- Sony 50W 809
- Philips 50PFH6550 z ambilightem
- Samsung 50H 6400

Kable wybierz takie na dziś. NA jutro i to dalekie nie będą pasować .
Uchwyt np. ART AR 20
A 4K masz rację to odległa przyszłość.

Paweł85.

New member
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
Więcej niż 50 cali mnie przeraża, szczególnie biorąc pod uwagę, że w sypialni z podobnej odległości oglądam 32:)
Z tych 3 modeli to jest jakiś konkretny faworyt? Bo tak przeglądając opinie to wychodziłoby, że Samsung ale podobno wyświetla chmurki i ma tendencję do robienia dowcipów z ustawieniami itp. Z drugiej strony ten Philips też jest bardzo ciekawy ale boję się, że skoro ma 2 wyjścia hdmi z tyłu i 2 z boku a ja musze podpiąć 3 urządzenia to kabel wpięty do boku może wystawać:/
Czy wszystkie zaproponowane tv mają odpinany kabel zasilający? (istotne bo chce go ukryć w ścianie)
A co z tym soundbarem? Jakieś propozycje?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Kabel wyjmowany.
Do sypialni Ambilight robi ogromne wrażenie ,a obraz również.
Soundbar Philipsa 3110 nowość.
Będzie do kompletu.

Paweł85.

New member
Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź.

Polecano mi także model Philipsa 48PFS8209 ale widzę, że jest on o ok. 1000 droższy od
50PFH6550, natomiast opinie ma rewelacyjne. Warto do niego dopłacić?
Czy ten subwoofer, który jest w niego wbudowany gra jakoś po ludzku czy to tylko głupi bajer?
Ktoś wie czy oba te modele mają standardowy, odpinany kabel zasilający typu ósemka?
Tego soundbara Philipsa 3110nigdzie nie widzę w sklepach. On jest gdziekolwiek dostępny? I czy jest to najlepsza opcja do około 1000zł?
Zastanawiam się czy nie odpuścić sobie soundbara i nie dołożyć do tego 48PFS8209z subwooferem...

Btw. Kiki - tv ma byc do salonu;p W sypialni to wisi Sharp 32":)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oj warto, warto !
On jest dwa piętra wyżej.
I nie dopłacasz 1000 zł ale mniej. Masz jeszcze kalibrację gratis - tylko do końca miesiąca.
Kabel odpinany.

Do góry