Witam,
poszukuję w miarę dobrego telewizora wg danych:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 18m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? będzie wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z prawej strony keranu
7. Jaki masz obecnie telewizor? nie posiadam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Android TV, matryca 100/120 Hz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? DVB-T, może kiedyś DVB-S albo kablówka
10 .Jakie urządzenia ? Serwer NAS z multimediami
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? dziennie różnie. tygodniowo max 10-15 godzin
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Sport, film, dużo z USB
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % 10-15%
16. Preferencje co do marki? może Sony, Philips
17. Preferencje co do wielkości? raczej 50 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3500 PLN
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? to będize pierwszy własny telewizor. Nie planuję wymiany przed jego zepsuciem do stanu w którym naprawa będzie nieopłacalna.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? - nie wiem jak będę korzystać
Kilka słów uzupełnienia.
Obecnie nie posiadam żadnego TV w mieszkaniu, głównie będzie służyć do oglądania filmów z kanapy, albo telewizji naziemnej. Wpadł mi w oko Sony KDL-50W809C, FullHD, matryca VA 100/120 Hz, ale jak na telewizor z Andoidem to brakuje mi w nim pilota z klawiaturą QWERTY. Żona nie chce walających się kilku pilotów do obsługi jednego urządzenia. Spodobał mi się również Philips 49PUS6561/12. Na plus dla mnie jest srebrna obudowa, matryca 100/120 Hz, pilot QWERTY oraz funkcja Ambilight która nie ukrywam przyciąga oko. Z drugiej strony pełno jest poradników jak samemu zrobić Ambilight z wykorzystaniem Raspberry Pi albo Arduino. Czy warto już iść w 4K czy jeszcze FullHD?
Dodatkowo załączam zdjęcie poglądowe wraz z "makietą" telewizora 50" Z racji na brak postów link jest ogołocony z jednego / po http:.
http:/i65.tinypic.com/2nhfi9h.jpg
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
poszukuję w miarę dobrego telewizora wg danych:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 18m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? będzie wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z prawej strony keranu
7. Jaki masz obecnie telewizor? nie posiadam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Android TV, matryca 100/120 Hz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? DVB-T, może kiedyś DVB-S albo kablówka
10 .Jakie urządzenia ? Serwer NAS z multimediami
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? dziennie różnie. tygodniowo max 10-15 godzin
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Sport, film, dużo z USB
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % 10-15%
16. Preferencje co do marki? może Sony, Philips
17. Preferencje co do wielkości? raczej 50 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3500 PLN
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? to będize pierwszy własny telewizor. Nie planuję wymiany przed jego zepsuciem do stanu w którym naprawa będzie nieopłacalna.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? - nie wiem jak będę korzystać
Kilka słów uzupełnienia.
Obecnie nie posiadam żadnego TV w mieszkaniu, głównie będzie służyć do oglądania filmów z kanapy, albo telewizji naziemnej. Wpadł mi w oko Sony KDL-50W809C, FullHD, matryca VA 100/120 Hz, ale jak na telewizor z Andoidem to brakuje mi w nim pilota z klawiaturą QWERTY. Żona nie chce walających się kilku pilotów do obsługi jednego urządzenia. Spodobał mi się również Philips 49PUS6561/12. Na plus dla mnie jest srebrna obudowa, matryca 100/120 Hz, pilot QWERTY oraz funkcja Ambilight która nie ukrywam przyciąga oko. Z drugiej strony pełno jest poradników jak samemu zrobić Ambilight z wykorzystaniem Raspberry Pi albo Arduino. Czy warto już iść w 4K czy jeszcze FullHD?
Dodatkowo załączam zdjęcie poglądowe wraz z "makietą" telewizora 50" Z racji na brak postów link jest ogołocony z jednego / po http:.
http:/i65.tinypic.com/2nhfi9h.jpg
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Ostatnia edycja: