TV +-50 cali, do 3500 PLN

zenon21

New member
Witam,
poszukuję w miarę dobrego telewizora wg danych:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 18m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? będzie wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z prawej strony keranu
7. Jaki masz obecnie telewizor? nie posiadam
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Android TV, matryca 100/120 Hz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? DVB-T, może kiedyś DVB-S albo kablówka
10 .Jakie urządzenia ? Serwer NAS z multimediami
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? dziennie różnie. tygodniowo max 10-15 godzin
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Sport, film, dużo z USB
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % 10-15%
16. Preferencje co do marki? może Sony, Philips
17. Preferencje co do wielkości? raczej 50 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorem
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3500 PLN
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? to będize pierwszy własny telewizor. Nie planuję wymiany przed jego zepsuciem do stanu w którym naprawa będzie nieopłacalna.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? - nie wiem jak będę korzystać

Kilka słów uzupełnienia.

Obecnie nie posiadam żadnego TV w mieszkaniu, głównie będzie służyć do oglądania filmów z kanapy, albo telewizji naziemnej. Wpadł mi w oko Sony KDL-50W809C, FullHD, matryca VA 100/120 Hz, ale jak na telewizor z Andoidem to brakuje mi w nim pilota z klawiaturą QWERTY. Żona nie chce walających się kilku pilotów do obsługi jednego urządzenia. Spodobał mi się również Philips 49PUS6561/12. Na plus dla mnie jest srebrna obudowa, matryca 100/120 Hz, pilot QWERTY oraz funkcja Ambilight która nie ukrywam przyciąga oko. Z drugiej strony pełno jest poradników jak samemu zrobić Ambilight z wykorzystaniem Raspberry Pi albo Arduino. Czy warto już iść w 4K czy jeszcze FullHD?

Dodatkowo załączam zdjęcie poglądowe wraz z "makietą" telewizora 50" :D Z racji na brak postów link jest ogołocony z jednego / po http:.

http:/i65.tinypic.com/2nhfi9h.jpg

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Raczej to ok, ale możesz spokojnie brać 55".
Jeśli to pierwszy telewizor i zakup na lata tu powinien być 4K, 100Hz, HDR, VP9.
Masz w klasie cenowej :
- Philipsa 49PUS6561 za 2999 zł
- Philipsa 49PUS7101 za 3699 zł

Ale powinieneś dobrze przemyśleć i zgodnie z tabelą :
http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/122212-jaki-rozmiar-ekranu-tv-jest-dla-was-odpowiedni.html
I brać :
- Philipsa 55pUS6561 za 3799 zł
- TCL 58S7806 za 3250 zł
Jak się zalogujesz w klubie HDTV :
http://www.hdtv.com.pl/forum/o-forum-i-serwisie/14168-klub-hdtv-com-pl.html
Masz jeszcze kalibrację profesjonalną gratis.

Inne firmy mają też nowe modele to tych parametrach. Ale najtaniej kosztują :
- Panasonic 50DX750 za 4599 zł
- Sony 49DX8309 za 4999 zł
- Samsung 49KS7100 za 4699 zł
Do każdego masz kalibrację gratis.

Pytanie czy zostajesz w klasie cenowej czy będziesz chciał dozbierać ?

zenon21

New member
Dziękuję za szybką odpowiedź.

50 cali to max na jaki namówiłem żonę. Dodatkowo z racji na to, że "salon" w mieszkaniu nie jest duży to wolę zostać przy 50".

Nie ukrywam, że bez mała 5 tysięcy to dla mnie za dużo jak na sprzęt który nie będzie codziennie katowany. Po prostu zaczęła mnie męczyć pustka na ścianie i chciałbym ją zapełnić. Nie chcę też kupić najtańszego telewizora, bo z takiego zakupu na pewno nie byłbym zadowolony. Zostaję w swojej klasie cenowej.

Dziękuję za wskazanie serii 7101. Spotkałem model 7181 ale nie wiedziałem, że główna różnica pomiędzy nimi (oprócz ceny) to dodatkowy głośnik. Na pewno wezmę go mocno pod uwagę.

Pozdrawiam

Kupiłem 7101 jakiś czas temu po ustawieniach kalibracyjnych od kiki plus korekta obraz robi niezla robotę , Soft ma jeszcze czasami problemy Ale nie są aż tak bardzo uciążliwe , czekamy na androida 6.0 może ożywi trochę ten tv wydajnosciowo .

Do góry