Dzień dobry,
przeczesując internet na temat różnorakich telewizorów, ich parametrów, właściwości i innych cudach na patyku natknąłem się na to forum. Naczytałem się dość dużo postów ale jak widzę każdy telewizor wybiera się do indywidualnych preferencji dlatego też postanowiłem założyć własny temat i prosić was o pomoc.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Około 8.5m^2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Około 3-3.5m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Najczęściej 2.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Wpada pod kątem przez okna ale kiedy trzeba po prostu zasłaniam rolety.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Nie mam pojęcia jaki to model bo był kupowany x lat temu. 32 cale, samsung, HD ready, bez smart tv, jedno hdmi.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? 4K + HDR ze względu na PS4 Pro
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja przez dekoder podłączony HDMI
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Dekoder + PS4 Pro + sporadycznie laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? W tygodniu około 6h, w weekendy do 10h.
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Nie zdarza się.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie zamierzam, od tego mam laptopa/ps4.
15. Czy zamierzasz grać w gry? Tak - PS4 Pro.
16. Preferencje co do marki? Nie posiadam.
17. Preferencje co do wielkości? 49-55 cali.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Nic.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? I tak i tak.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000 +/- 10% w uzasadnionych przypadkach.
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Bardzo rzadko ~7-8 lat.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? Nie.
23. Czy telewizor ma mieć 3D - Nie.
Od siebie dodam jeszcze że kompletnie mnie nie interesuje Smart TV oraz audio. Planuje w niedalekiej przyszłości dokupić zestaw kina domowego lub coś w tym stylu.
Na koniec chciałbym zapytać o czas kiedy najlepiej pokusić się o wymianę telewizora. Czy jest w ciągu roku jakiś okres kiedy są najlepsze okazje do kupna RTV ? Np. Black Friday pod koniec roku ? Nie śpieszy mi się z wymianą bo mimo że mój telewizor już wiekowy to nie sprawia żadnych kłopotów.
Aaa i jeszcze kwestia OLED czy LCD bo szczerze nie wiem jak to wygląda jakościowo/cenowo więc by nie śmiecić na forum podwójnymi tematami biorę pod uwagę obie wersje.
Pozdrawiam.
przeczesując internet na temat różnorakich telewizorów, ich parametrów, właściwości i innych cudach na patyku natknąłem się na to forum. Naczytałem się dość dużo postów ale jak widzę każdy telewizor wybiera się do indywidualnych preferencji dlatego też postanowiłem założyć własny temat i prosić was o pomoc.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Około 8.5m^2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Około 3-3.5m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Najczęściej 2.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Wpada pod kątem przez okna ale kiedy trzeba po prostu zasłaniam rolety.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Nie mam pojęcia jaki to model bo był kupowany x lat temu. 32 cale, samsung, HD ready, bez smart tv, jedno hdmi.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? 4K + HDR ze względu na PS4 Pro
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja przez dekoder podłączony HDMI
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Dekoder + PS4 Pro + sporadycznie laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? W tygodniu około 6h, w weekendy do 10h.
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Nie zdarza się.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie zamierzam, od tego mam laptopa/ps4.
15. Czy zamierzasz grać w gry? Tak - PS4 Pro.
16. Preferencje co do marki? Nie posiadam.
17. Preferencje co do wielkości? 49-55 cali.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Nic.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? I tak i tak.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000 +/- 10% w uzasadnionych przypadkach.
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Bardzo rzadko ~7-8 lat.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? Nie.
23. Czy telewizor ma mieć 3D - Nie.
Od siebie dodam jeszcze że kompletnie mnie nie interesuje Smart TV oraz audio. Planuje w niedalekiej przyszłości dokupić zestaw kina domowego lub coś w tym stylu.
Na koniec chciałbym zapytać o czas kiedy najlepiej pokusić się o wymianę telewizora. Czy jest w ciągu roku jakiś okres kiedy są najlepsze okazje do kupna RTV ? Np. Black Friday pod koniec roku ? Nie śpieszy mi się z wymianą bo mimo że mój telewizor już wiekowy to nie sprawia żadnych kłopotów.
Aaa i jeszcze kwestia OLED czy LCD bo szczerze nie wiem jak to wygląda jakościowo/cenowo więc by nie śmiecić na forum podwójnymi tematami biorę pod uwagę obie wersje.
Pozdrawiam.
Ostatnia edycja: