navwiedzony
New member
Witajcie 
Kiedyś już mi pomogliście, więc znów zwracam się z prośbą o pomoc.
Przeprowadzam się do nowego mieszkania i dotychczasowy tv jest zbyt mały żeby go ze sobą zabierać. Poza tym w końcu przesiadam się na światłowód, więc możliwości pozyskania lepszej jakości materiałów mocno wzrastają.
Niestety w nowym miejscu nie poszaleje z wielkością ekranu ponieważ max mogę wstawić 55 cali. Kolejnym ograniczeniem jest również oczywiście kasa...
1. Odległość od ekranu: ok 4,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Przez cały dzień mocno, z boku (duże okno na południe), ale oczywiście jest możliwość całkowitego zasłonięcia okna
3. Jak duży jest pokój: ok 25 m^2
4. Preferowana technologia: OLED, ale to jeszcze za drogi interes
5. Jaki masz obecnie telewizor: Panasonic TX-L42ET60
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, seriale, trochę sportu
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie w dzień
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: zdecydowanie przy świetle
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: nie wiem
10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie wiem, bo każdy rodzaj ma swoje zalety i wady
12. Preferowana marka: brak preferencji
13. Czego nie lubisz w telewizorach: clouding'u, banding'u i czarnych plastików w ramkach ekranu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: PS4 (niebawem również Pro i Xbox One S), Funbox 3, kino domowe Philips HTS9140, dekoder Samsung ICU 100
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 20% telewizja, 10% yt, 70% gry na konsolach
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost, ale jeśli jest więcej osób, to również pod kątem
17. Czy ważne jest wifi : tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? tak
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: tak
20. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : nie jest to niezbędne
21. Ma mieć 3D: nie
22. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
23. Ma mieć tuner DVB-S: niekoniecznie
24. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: w/w, all przez HDMI
25. Jaki masz sygnał: światłowód Orange
26. Ile programów HD: większość w HD
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: max 4h
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: raczej 4K
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu przy filmach i grach, dobry wygląd zewnętrzny telewizora - koniecznie ma być srebrny, a już całkiem pięknie by było gdyby był zrobiony ze szczotkowanego aluminium
32. Ile osób ogląda: przeważnie jedna
33. Jaka klasa cenowa: do max 5 tyś złotych polskich
34. Rozmiar: tylko 55 cali jest brane pod uwagę
Po lekturach internetów wyłoniło się trzech faworytów, ale ni diabła nie mogę wybrać zwycięzcy..
1) LG 55UH7707 - fajny smart, spoko pilot, niezły wygląd i na ten moment możliwość zakupy w najlepszej cenie, z minusów - chyba ciut słabsza jakość obrazu niż na dwóch pozostałych pretendentach (czy ten TV faktycznie kosztował prawie 7 tysięcy na starcie???);
2) SAMSUNG UE55KS7000 - najlepszy obraz na demówkach w sklepach, najlepsze oceny w testach, niepokojące wpisy o jakości wykonania i bad pixelach, obecnie najdroższy z tej trójki;
3) SONY 55XD8577 - dość unikatowy, bo dostępny w nielicznych sklepach (to plus, bo lubię mieć wyjątkowe rzeczy i minus zarazem, bo nie ma wielkich szans na okazyjny zakup), dobra jakość wykonania.
I co Wy na to? Pomożecie?
Pozdrawiam!
Kiedyś już mi pomogliście, więc znów zwracam się z prośbą o pomoc.
Przeprowadzam się do nowego mieszkania i dotychczasowy tv jest zbyt mały żeby go ze sobą zabierać. Poza tym w końcu przesiadam się na światłowód, więc możliwości pozyskania lepszej jakości materiałów mocno wzrastają.
Niestety w nowym miejscu nie poszaleje z wielkością ekranu ponieważ max mogę wstawić 55 cali. Kolejnym ograniczeniem jest również oczywiście kasa...
1. Odległość od ekranu: ok 4,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Przez cały dzień mocno, z boku (duże okno na południe), ale oczywiście jest możliwość całkowitego zasłonięcia okna
3. Jak duży jest pokój: ok 25 m^2
4. Preferowana technologia: OLED, ale to jeszcze za drogi interes
5. Jaki masz obecnie telewizor: Panasonic TX-L42ET60
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, seriale, trochę sportu
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie w dzień
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: zdecydowanie przy świetle
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: nie wiem
10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie wiem, bo każdy rodzaj ma swoje zalety i wady
12. Preferowana marka: brak preferencji
13. Czego nie lubisz w telewizorach: clouding'u, banding'u i czarnych plastików w ramkach ekranu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: PS4 (niebawem również Pro i Xbox One S), Funbox 3, kino domowe Philips HTS9140, dekoder Samsung ICU 100
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 20% telewizja, 10% yt, 70% gry na konsolach
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost, ale jeśli jest więcej osób, to również pod kątem
17. Czy ważne jest wifi : tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? tak
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: tak
20. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : nie jest to niezbędne
21. Ma mieć 3D: nie
22. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
23. Ma mieć tuner DVB-S: niekoniecznie
24. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: w/w, all przez HDMI
25. Jaki masz sygnał: światłowód Orange
26. Ile programów HD: większość w HD
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: max 4h
28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: raczej 4K
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu przy filmach i grach, dobry wygląd zewnętrzny telewizora - koniecznie ma być srebrny, a już całkiem pięknie by było gdyby był zrobiony ze szczotkowanego aluminium
32. Ile osób ogląda: przeważnie jedna
33. Jaka klasa cenowa: do max 5 tyś złotych polskich
34. Rozmiar: tylko 55 cali jest brane pod uwagę
Po lekturach internetów wyłoniło się trzech faworytów, ale ni diabła nie mogę wybrać zwycięzcy..
1) LG 55UH7707 - fajny smart, spoko pilot, niezły wygląd i na ten moment możliwość zakupy w najlepszej cenie, z minusów - chyba ciut słabsza jakość obrazu niż na dwóch pozostałych pretendentach (czy ten TV faktycznie kosztował prawie 7 tysięcy na starcie???);
2) SAMSUNG UE55KS7000 - najlepszy obraz na demówkach w sklepach, najlepsze oceny w testach, niepokojące wpisy o jakości wykonania i bad pixelach, obecnie najdroższy z tej trójki;
3) SONY 55XD8577 - dość unikatowy, bo dostępny w nielicznych sklepach (to plus, bo lubię mieć wyjątkowe rzeczy i minus zarazem, bo nie ma wielkich szans na okazyjny zakup), dobra jakość wykonania.
I co Wy na to? Pomożecie?
Pozdrawiam!