TV 4K 100 HZ do 3,5K zł do filmów i PS4 - z kalibracją czy bez ?

Alaemortis

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 18m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2.2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać / wisieć nie ma znaczenia
6. Jak słońce świeci w pokoju? Z boku, bezpośrednio na ekran nigdy nie świeci
7. Jaki masz obecnie telewizor? Żaden
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? 4K, 100Hz, dobry smart tv
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? UPC z Horizon - GO
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Laptop po HDMI, PS4
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4, a weekend nawet cały dzień
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? programy kulinarne,filmy
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry? tak
16. Preferencje co do marki? brak preferencji, zdaje się na Waszą pomoc
17. Preferencje co do wielkości? 49 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? lagujący smart
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? w tygodniu wieczorami, a w weekendy w dzień
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3500 zł
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? jeszcze nie wymieniałem
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? Tak - YouTube, Netflix, Player
23. Czy telewizor ma mieć 3D - nie

Po wstępnym rozeznaniu w internecie wybrałem następujące modele. Podkreśle tylko że zupełenie się na tym nie znam :)

- Samsung UE49KU6400
- Samsung UE49KU6470 z tym że ten ma parę negatywnych opini
- Philips 49PUS6561 - tutaj obawiam się czy ambilight nie będzie mnie rozpraszał podczas oglądania ? chętnie posłucham opini na temat tego bajeru
- LG 49UH668V z tym że nie jestem pewien czy to nie jest 50 Hz

Dodatkowo chciałbym się zapytać czy ktoś korzystał z usług profesjonalnej kalibracji ? Jakie są po tym odczucia i czy warto ?

Z góry dziękuje za pomoc

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli chcesz do 4K - to powinieneś sięgać po 55".
Z modeli 49" masz bardzo dobry Philips za 3499 zł ale 49PUS7101 z kalibracją.
Ambilight ma kilka zadań i wprowadza zawsze miłą atmosferę:
- poprawia czerń dla oka
- zmniejsza natężenie światła i oczy mniej boą w nocy
- powiększa optycznie obraz

bokciu

Banned
"Philips 49PUS6561 - tutaj obawiam się czy ambilight nie będzie mnie rozpraszał podczas oglądania ? chętnie posłucham opini na temat tego bajeru"

Jeśli lubisz efekt kolorofonu z lat 80 tych - wybierz Philipsa ;)

Alaemortis

New member
"Jeśli chcesz do 4K - to powinieneś sięgać po 55".
Z modeli 49" masz bardzo dobry Philips za 3499 zł ale 49PUS7101 z kalibracją."

55 nie będzie za duży jak siedze jakieś 2.2 m od telewizora ? Jaki model 55 mógłbyś polecić ?
I czy rzeczywiście jakość obrazu na telewizorze 4k 49'' jest dużo gorsza od 55'' ?

Ostatnia edycja:

bokciu

Banned
Nie będzie za duży:
http://www.hdtv.com.pl/forum/newsy/120554-tabela-odleglosci-dla-4k.html
Tu masz tabelę odległości.

bokciu :
Widziałeś Ambilight ?
Bo 85% którzy kupili Philipsa z ambilightem wybierają kolejny raz tv ambilightem.
I nie wprowadzaj porównania z kolorofonem - bo to nie wporządku.

Oczywiście, że widziałem i to nie raz - dla mnie nie do przyjęcia. Pytanie tylko dlaczego ten wynalazek nie rozpowszechnił się wśród innych marek, skoro już gości od lat na rynku?

Jaculka

New member
Pewnie dlatego,że Philips opatentował to rozwiązanie i inni nie mogą tego powielać.A kolorofon można oczywiście zrobić jak się odpowiednio zmieni ustawienia ambilighta.Ponieważ mam on kilka możliwości świecenia tj. śledzenie obrazu,dźwięku itp.Mam TV 55 PUS 7101,a kupiłem też właśnie dla tego bajeru.Wieczorem ogląda się idealnie,ale także na ustawieniach dziennych daje radę.Jak przeszkadza to można zawsze wyłączyć..A najlepiej zobaczyć u kogoś w domu na ścianie.Ja polecam !!!

Aslan1984

New member
Panowie,

A propos tego wątku...

Nie korzystałem z ambilight nigdy, ale po przeczytaniu jakichś 150 komentarzy / artykułów na ten temat, poważnie rozważam zakup Philipsa właśnie między innymi z tego powodu. Widziałem tylko w warunkach dziennych, ale mogę sobie wyobrażać, że wieczorem robi to naprawdę fajne wrażenie.

Słyszę natomiast opinie, że ambilight ma sens tylko jeśli telewizor będzie wisiał na ścianie i na dodatek będzie na tej ścianie "samotny" (brak dodatkowych mebli itp.). U mnie wisiał nie będzie - musi stać na szafce. Czy to coś zmienia w kontekście ambilighta?

Prośba o pomoc - ja sam zbieram się do wysmarowania własnego posta w sprawie wyboru TV.

PS. Wiem, że jest ambilight dwustronny, trójstronny i oświetlający wszystkie strony. Wydawało mi się, że w moim wypadku trzeba wybrać trójstronny po prostu (efektu na dole i tak bym nie uzyskał), ale sprzedawcy twierdzą, że jeśli telewizor stoi to żaden ambilight nie daje takiego efektu jak miał w założeniu dawać.

Pewnie dlatego,że Philips opatentował to rozwiązanie i inni nie mogą tego powielać.A kolorofon można oczywiście zrobić jak się odpowiednio zmieni ustawienia ambilighta.Ponieważ mam on kilka możliwości świecenia tj. śledzenie obrazu,dźwięku itp.Mam TV 55 PUS 7101,a kupiłem też właśnie dla tego bajeru.Wieczorem ogląda się idealnie,ale także na ustawieniach dziennych daje radę.Jak przeszkadza to można zawsze wyłączyć..A najlepiej zobaczyć u kogoś w domu na ścianie.Ja polecam !!!

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak , robi atmosferę

Ambilight jest regulowany na dziesiątki sposobów, również wyłączony.
Jeśli ktoś mówi, że nie daje efektu to znaczy że nie widział jak to działa ja telewizor stoi. Działa tak samo jakby wisiał.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja jestem zawsze za wielkością.
Wybrałbym 55pUS6561 za 3699 zł i z kalibracją.

ulek1985

New member
Ja jestem zawsze za wielkością.
Wybrałbym 55pUS6561 za 3699 zł i z kalibracją.

Kiki, skąd ta cena? wszędzie widzę cenę około 4k. Kupiłam kilka lat temu tv polecony tutaj. Panasonic TX50as600E, który zachwalałeś i byłam baaardzo zadowolona. Dzisiaj dzieciak rozbił mi matrycę. Dzwoniłam i matrycy nie ma nigdzie. Uważam Cię za Boga telewizorów, także napisz mi czy w porównaniu z panasonic warto to biorę w ciemno. Dam radę z androidem i UPC? i tą kalibrację to gdzie robią??

ulek1985

New member
Teraz też będziesz zadowolona, na tym poziomie.
Cena nie jest dla każdego.
Cena jest da niebieskich członków forum.

Czyli musisz się zalogować w Klubie HDTV :
http://www.hdtv.com.pl/forum/o-forum-i-serwisie/14168-klub-hdtv-com-pl.html

Ile masz max kasy ?

4500, ale obawiam się kupna za taką kasę, bo dzieciak jest żywiołowy. Jestem zdana na Ciebie. Kupiłam tu dwa tv i lepszej rady nie dostanę nigdzie. Powiedz mi co mam wziać, a biore to od zaraz.

Koksiu11

Klub HDTV.com.pl
vip
4500, ale obawiam się kupna za taką kasę, bo dzieciak jest żywiołowy. Jestem zdana na Ciebie. Kupiłam tu dwa tv i lepszej rady nie dostanę nigdzie. Powiedz mi co mam wziać, a biore to od zaraz.

Jak dzieciak ,aż tak żywiołowy to może pomyśl o umieszczeniu tv wyżej lub zawieszeniu. Bo naprawdę szkoda zmarnować kaski jakby się to miało powtórzyć:)

ulek1985

New member
Jak dzieciak ,aż tak żywiołowy to może pomyśl o umieszczeniu tv wyżej lub zawieszeniu. Bo naprawdę szkoda zmarnować kaski jakby się to miało powtórzyć:)

Maly nie siegal do tv ale I tak potrafił rozbić.

Attachments

• IMG_20170510_130814_2.jpg
    IMG_20170510_130814_2.jpg
    53,8 KB · Wyś: 128

Koksiu11

Klub HDTV.com.pl
vip
A co do tv. To napisz tak jak autor​ tematu co preferujesz itp. To prędzej ci pomogą w wyborze

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Na młodego recepty nie mam. Swoich pilnowałem.
A w klasie cenowe dla uśmiechu masz Philipsa 55PUS7101 za 5199 zł .
Ten gwarantuje nie tylko kontynuację ale i poprawę jakości.

Do góry