Witam.
Chciałbym kupić TV w rozmiarze 47-50". Poszperałem trochę na forum i wstępnie wybrałem kilka modeli. Proszę was o podpowiedź co warto wziąć i podanie kilka propozycji względem moich potrzeb. Poniżej kilka informacji odnośnie warunków w jakich będzie użytkowany, jak również oczekiwań względem możliwości i wyposażenia. Dziękuje.
1. Odległość od ekranu: około 2-3 m (w zależności gdzie będzie stał).
2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój ma okna od wschodu, telewizor na razie będzie stał tyłem do okna, a docelowo na południowej ścianie (z boku okna).
3. Jak duży jest pokój: 3,89 m x 3,52 m, około 13,7 m2.
4. Preferowana technologia: nie mam.
5. Jaki masz obecnie telewizor: Thomson 29DZ640 29".
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmowe, sportowe, popularno-naukowe, informacyjne, filmy z komputera, netu, DVD i BD.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczorem: 17-24, w weekendy także w dzień.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: różnie, ale chyba wole bez.
9. Matryca błyszcząca czy matowa: raczej błyszczącą.
10. Preferowana wielkość telewizora: myślę, że około 47-50".
11. Jakie urządzenia będą podłączone: amplituner, odtwarzacz Blu-ray, dekodery CP i NC+, konsola do gier, chciałbym także móc podłączyć laptopa, pendrive i dysk zewnętrzny.
12. Ile % do telewizji, a ile % do innych urządzeń: 55% telewizja, 35% konsola, 10% inne cele (przede wszystkim internet).
13. Czy ważne jest WiFi: tak.
14. Czy będziesz korzystać z widgetów: tak.
15. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: tak, ale mało.
16. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD: tak.
17. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak.
18. Ma mieć 3D: nie musi, dla mnie to zbędna funkcja.
19. Ma mieć slot na karty SD: nie musi.
20. Ma mieć tuner DVB-C: tak.
21. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: internet przez WiFi; amplituner (HDMI 4 IN, 1 OUT), odtwarzacz Blu-ray, dekodery CP i NC+ (zamiennie), konsola do gier, laptop przez HDMI, pendrive i dysk zewnętrzny przez USB.
22. Jaki masz sygnał: tv satelitarna w HD (dekodery CP i NC+), antena siatkowa do DVB-T.
23. Ile programów HD: 46 z CP i 21 z NC+.
24. Ile godzin dziennie ma grać telewizor : średnio 6h.
25. Ma stać czy wisieć: stać.
26. Rozdzielczość: Full HD.
27. DVB-T: tak.
28. Na czym najbardziej Ci zależy: jak najlepszy obraz SD/HD, brak cloudingu, dobre odwzorowanie kolorów w tym czerni i bieli, równomierne podświetlenie matrycy, odświeżanie i płynność ruchu (głównie przy oglądaniu meczy i szybkich scen w filmach), brak przejaskrawionego obrazu, dobre kąty widzenia i płynne działanie internetu.
29. klasa cenowa: do 3.500 zł.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam LE21
Chciałbym kupić TV w rozmiarze 47-50". Poszperałem trochę na forum i wstępnie wybrałem kilka modeli. Proszę was o podpowiedź co warto wziąć i podanie kilka propozycji względem moich potrzeb. Poniżej kilka informacji odnośnie warunków w jakich będzie użytkowany, jak również oczekiwań względem możliwości i wyposażenia. Dziękuje.
1. Odległość od ekranu: około 2-3 m (w zależności gdzie będzie stał).
2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój ma okna od wschodu, telewizor na razie będzie stał tyłem do okna, a docelowo na południowej ścianie (z boku okna).
3. Jak duży jest pokój: 3,89 m x 3,52 m, około 13,7 m2.
4. Preferowana technologia: nie mam.
5. Jaki masz obecnie telewizor: Thomson 29DZ640 29".
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmowe, sportowe, popularno-naukowe, informacyjne, filmy z komputera, netu, DVD i BD.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczorem: 17-24, w weekendy także w dzień.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: różnie, ale chyba wole bez.
9. Matryca błyszcząca czy matowa: raczej błyszczącą.
10. Preferowana wielkość telewizora: myślę, że około 47-50".
11. Jakie urządzenia będą podłączone: amplituner, odtwarzacz Blu-ray, dekodery CP i NC+, konsola do gier, chciałbym także móc podłączyć laptopa, pendrive i dysk zewnętrzny.
12. Ile % do telewizji, a ile % do innych urządzeń: 55% telewizja, 35% konsola, 10% inne cele (przede wszystkim internet).
13. Czy ważne jest WiFi: tak.
14. Czy będziesz korzystać z widgetów: tak.
15. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: tak, ale mało.
16. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD: tak.
17. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak.
18. Ma mieć 3D: nie musi, dla mnie to zbędna funkcja.
19. Ma mieć slot na karty SD: nie musi.
20. Ma mieć tuner DVB-C: tak.
21. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: internet przez WiFi; amplituner (HDMI 4 IN, 1 OUT), odtwarzacz Blu-ray, dekodery CP i NC+ (zamiennie), konsola do gier, laptop przez HDMI, pendrive i dysk zewnętrzny przez USB.
22. Jaki masz sygnał: tv satelitarna w HD (dekodery CP i NC+), antena siatkowa do DVB-T.
23. Ile programów HD: 46 z CP i 21 z NC+.
24. Ile godzin dziennie ma grać telewizor : średnio 6h.
25. Ma stać czy wisieć: stać.
26. Rozdzielczość: Full HD.
27. DVB-T: tak.
28. Na czym najbardziej Ci zależy: jak najlepszy obraz SD/HD, brak cloudingu, dobre odwzorowanie kolorów w tym czerni i bieli, równomierne podświetlenie matrycy, odświeżanie i płynność ruchu (głównie przy oglądaniu meczy i szybkich scen w filmach), brak przejaskrawionego obrazu, dobre kąty widzenia i płynne działanie internetu.
29. klasa cenowa: do 3.500 zł.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam LE21