TV 46-50 cali do 5000zl . SOny?

z3

Member
Nie dam odwrócić kota do góry dnem.

To Ty jesteś w swoich wypowiedziach agresywny, to nie ja nie pozwalam zauważyć różnic w tych odbiornikach tylko Ty sugerujesz, że takie są i koniec i na dodatek dlatego, że są w innej serii. Nie ma nawet jednego słowa o prawdopodobieństwie ewentualnego przełożenia różnic między serią 9 a 8 jest dosadne stwierdzenie, iż po mojej stronie jest maximum złej woli ponieważ Ty widziałeś różnice w 2 tv serii 9.

Nie pokazaliście żadnych różnic między różnymi modelami serii 8, w linku, który podałem jest obalona teoria różnych matryc w modelach serii 8 a jeśli screenshot tdx jest prawdziwy to nie dość, że nic nie udowadnia a jedynie tak jak napisałem wprowadza totalne zamieszanie bo zamawiając model o danym oznaczeniu można otrzymać różne telewizory.

Nie bardzo rozumiem dlaczego cytujesz post z kapelusza, proponuję przeczytać wszystkie moje wypowiedzi w tym wątku nie wyrzucając tej z 20:03:

Oba tiviki są fajne, jeśli skłaniasz się ku Sony to na Twoim miejscu do takich zastosowań brałbym 805 bo do ps4 i filmów bluray sugeruję wyłączyć uppłynniacze.

piteron

Active member
Bez reklam
gdybym to ja miał taki dylemat wybrał bym Sony
Samsung poza 4K to bardzo przeciętny TV,zdecydowanie lepiej poradzi sobie np h7000 jeśli chodzi o tego samego producenta i podobny pułap cenowy
Najlepiej obejrzyj sam to co potrafi 6900 i oceń czy widzisz różnice między 4K a FHD
Z3
miłego oglądania

Ostatnia edycja:

c00kie

New member
Dziękuję za odpowiedź. Przy 4K absolutnie się nie upieram, na razie traktuję to jako ciekawostkę, zdaje sobie sprawę że najtańsze tv z tą rozdzielczością nie będą porównywalne z 'flagowcami', ot chciałem tylko podpytać ile faktycznie są warte i czy w ogóle opłaca się w nie inwestować. Wracając do tematu, nie ukrywam że troszkę jestem związany z marką sony, od zawsze staram się kupować tylko ich telewizory, dlatego mój pierwszy wybór (po krótkim wywiadzie) padł na w829, ale też nie jestem jakimś fanatykiem i jeśli ktoś pokaże/poleci TV lepszy za takie same pieniądze zastanawiał się nie będę, po prostu nie mam żadnych doświadczeń z innymi markami. Co do samsunga H7000, jest bardzo ładny, wiem że to ostatnie kryterium ale wspomnieć warto, no i dobrze kiedy największa rzecz w salonie jest ładna :p ale mój pułap cenowy to 46 cali, a to jednak chyba trochę dla mnie za mało.

piteron

Active member
Bez reklam
TV w podobnym pułapie cenowym jest sporo,wszystkie one maja zalety i wady
ja osobiście jak wybierałem dla siebie rozważałem tylko 2 modele tzn h7000 i w829.Stanęło w końcu na h7000 ale przez to poznałem dosyć dobrze i w829 i wiem ze to bardzo dobry odbiornik,Jednak czy Tobie on przypadnie do gustu to musisz sam ocenić .Mnie w Sonym urzekła płynność i jakość kolorów,sa naprawdę bardzo dobre i to na ustawieniach fabrycznych
Może jak byś wypełnił ankietę to łatwiej by było się zorientować co preferujesz a co można pominąć

c00kie

New member
ekhm, no więc:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 20 m2, szczerze to trudno mi określić na szybkiego a dopiero się wprowadziłem :O
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? tyle ile będzie optymalnie do 50-55" TV, mam tutaj dowolność
3.Ile osób zasiada przed telewizorem: 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost, czasem tylko goście po bokach (nie istotne)
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? na dzień dzisiejszy stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? słońce to nie problem, zazwyczaj zaciągam rolety
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Sony 46" w starym mieszkaniu
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Możliwie najlepszy obraz (w przedziale cenowym)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? HD?
10.Jakie urządzenia ? konsola, dekoder TV
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? do 10, może dłużej, może krócej
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? brak preferencji
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak, dużo
16.Preferencje co do marki ? Sony ^^ otwarty na inne propozycje
17.Preferencje co do wielkości 50-55"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? szarość zamiast czerni, clouding, idiotyczne piloty (!)
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? popołudnia i wieczory
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? granice 4000 z drobnym marginesem +
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie koniecznie, ale chyba lepiej mieć niż nie, mam już kilka BD3D, często kupuje je gdy są w tej samej cenie co zwykłe z myślą że kiedyś je użyje. Pasywne czy aktywne, nie wiem, sprawa drugorzędna dla mnie. (średnio orientuję się w różnicy)

piteron

Active member
Bez reklam
z ankiety wynika że lepiej sie sprawdzi cos na matrycy VA
więc Twój wybór był dobrym wyborem
ja bym jeszcze sie zainteresował modelem Samsunga
55h6400,zawsze to 5 cali więcej cena mieści się w budżecie a obraz tez jest bardzo dobry,niektórzy nawet twierdza że referencyjny w tym przedziale cenowym
tu więcej na jego temat
http://www.hdtv.com.pl/forum/samsung/109834-samsung-ue48h6400-czy-to-dobry-wybor.html

Ostatnia edycja:

ace2

Member
Postanowiłem także wypełnić ankietę gdyż jestem juz ogłupiały ilością różnic między TV i ich technoligiami.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 25 m2,
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4m
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost, czasem lekko z boku.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? południowe okno balkonowe.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic 42" plazma
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Obraz dobrej klasy, zbliżony do plazmy i ew. przyzwoity dzwięk.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? SAT czyli SD, HD i DVBT
10.Jakie urządzenia ? decoder SAT i BR
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? do 5-6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? brak preferencji
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, prog. ala Discovery
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie, ale sam tego nie wiem
15.Czy zamierzasz grać w gry - raczej nie
16.Preferencje co do marki ? Panasonic, Sony ale inne też mogą być.
17.Preferencje co do wielkości - 55"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? przesterowane kolory, nienaturalny obraz.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? popołudnia i wieczory
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5-5.5tys -/+
21.Czy telewizor ma mieć 3D - nie musi mieć, nie znam się na różnicach a obrez 3D uważam za zbedny.

Prosiłbym kolegów o ewentualne wskazówki jakich modeli unikac a co porównac. Dzięki.

Pozdr.

mafia35

New member
Bez reklam
Do Twoich potrzeb :
Panasonic 55as650 z nowym interfejsem
Panasonic My Home Screen Demo - YouTube
Philips 47PFS7509 z potrójnym ambilightem + subwoofer bezprzewodowy.
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...z-subwooferem-niech-stanie-sie-swiatlosc.html
Toshiba 55L7453 Z tylnym podświetleniem strefowym led w super ofercie.
http://www.hdtv.com.pl/forum/toshib...-podswietleniem-led-czyli-uczta-dla-oczu.html

Punkt 18 kryteriów kolegi c00kie eliminuje wszystkie powyższe.

piteron

Active member
Bez reklam
to i wkleję ankietę i na koniec napisze co wybrałem i dlaczego,może to uspokoi atmosferę,bo ta ostatnio jest bardzo gorąca

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 25 m2,
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5-4m
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost, czasem lekko z boku.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć w zabudowie
6.Jak słońce świeci w pokoju ? południowe okno balkonowe.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung 40c650,
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? wszystko co możliwe w założonym budżecie
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? CYFROWY UPC
10.Jakie urządzenia ? BR,HDD CI+
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? do 5-6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? BŁYSZCZĄCĄ
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy,SPORT
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? TAK
15.Czy zamierzasz grać w gry - ZDECYDOWANIE NIE
16.Preferencje co do marki ? BRAK PREFERENCJI
17.Preferencje co do wielkości - 55"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? NIEDOPRACOWANY FIRMWARE,ZŁE PRZETWARZANIE OBRAZU
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? ZDECYDOWANIE NOC
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5,5 TYŚ MAX
21.Czy telewizor ma mieć 3D - TAK KONIECZNIE AKTYWNE

co wybrałem,na poczatku wybrałem 5 modeli,
-Panasonic 55as650
-Toshiba 55L7453
-Sony 55w829
-Philips 47PFS7509
-Samsung 55h7000
po obejrzeniu w przybliżonych do moich warunków zostały tylko 2 czyli Sony 55W829 i Samsung 55h7000
po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw wybrałem h7000 który czeka na zakup(cena w polskiej dystrybucji ma spaść do 5,5 tyś)
Dlaczego tak,bo moje oczy bardziej były ucieszone widząc płynność,jakość czerni a przede wszystkim to że mogę oglądać swoje ulubione filmy i programy w zupełnej ciemność
Dlaczego odpadł Sony choć był tańszy a w ślepym teście pewnie bym miał problemy z rozpoznaniem,Sony jest zdecydowanie wolniejszym TV,nie chodzi tu o obraz a obsługę(wolniej wczytuje jpeg,wykrywanie hdd swoje trwa,przełączanie kanałów przez CI+ swoje trwa a na pewno zdecydowanie dłużej niz w Samsungu)nie sa to jakieś bardzo duże wartości ale w bezpośrednim porównaniu czuć spowalnianie Sonego
Przy ostatecznym wyborze nie podpierałem się testami,opiniami itp,a tylko i wyłącznie tym co sam zobaczyłem.Testy pomogły mi tylko w pierwszej ogólnej selekcji

Ostatnia edycja:

c00kie

New member
Goraca dyskusja, super im wiecej opini tym jestem madrzejszy, chyba :) Zainteresowal mnie philips i jego ambilight, nie wiem na ile to gadget a na ile ciekawa i 'zmieniajaca zycie' funkcja. Ale z tego co kolega mafia napisal to odpada? Podejrzewam ze skoncze na tym sonym od ktorego zaczalem. To chyba dobry tv na moje potrzeby, duzo bede gral, ponoc do tego sie sprawdza. Bardzo podoba mi sie rowniez h7000, ale 55" jest poza moim pulapem cenowym, nad czym ubolewam. Zainteresowalem sie rowniez opcja 3D, zdecydowanie akywne.

piteron

Active member
Bez reklam
AmbiLight jest to gadżet ale z gatunku tych przydatnych
na pewno wolał bym mieć Ambi niż wybieranie głosowe czy sterowanie gestami
Jak pojawią sie TV z AL i matrycami które MI odpowiadają wtedy bardzo mocno przysiądę do tematu,na ta chwilę zostaje przy tym co juz wybrałem
Jeśli już się zdecydujesz to zapoznaj się z poradami zawartymi w Stopce u kolegi @tdx

c00kie

New member
hmmm... trudny wybor przede mna. Jesli kogos bedzie interesowalo to pochwale sie co kupilem. Na ta chwile waham sie miedzy kdl 50w829 a 55h6400, do marki sony jestem przywiazany, ale na korzysc samsunga przemawia 5 cali wiecej i? jesli ktos moglby podac ewentualne zalety i wady obu? jak wypadaja w bezposrednim porownaniu, chocby na papierze. samemu trudno bedzie mi porownac wzrokowo te 2 modele obok siebie, w tym samym czasie, tez zaden ze mnie 'znafca', w koncu zasiegam opinii :) ale smuzenie itd zauwazam. Chce po prostu miec jak najlepszy obraz w BD/BD3D i w grach na ps4 w danym budzecie. Dawno nie kupowalem tv, zapomnialem jakie to czasochlonne ;) do tej pory mialem KDL 40ex500

piteron

Active member
Bez reklam
Sony w grach ma niższy input lag
jesli chodzi o obraz to musisz sam zobaczyć
zajrzyj na PM

Ostatnia edycja:

ace2

Member
A jak wyglądało by porównanie Philips 55PFS7109 z Panasonikiem TX-L55DT60E bo wydaje mi się, że mają lekką przewagę nad Sony i Samsungiem, przynajmniej tak z postów wynika. Jestem w błędzie czy nie?

Ostatnia edycja:

Przemoo18

New member
JAk dla mnie to SOny lepiej świeci i ma naturlaniejsze kolory od tego PHilipsa bo mialem okazje widzieć je obok siebie.
Na temat PAnasonica sie nie wypowiem bo nie widzialem tego modelu.

Ja mam natomiast inne pytanie.

Otoż decyzja już raczej podjęta i zaostaje przy SONY
Jedyna wątpliwoscia jest dla mnie czy brać model 829 czy doplacac do Ultrasa KD-49X8505BBAEP

Miał ktoś stycznosć z tym TV? Chcialem zapytać jak bedzie sie mial ten model do 829. Z tego co wiem to tam na panelu jest 50HZ?
Na ktorym Tv bedzie bardziej naturalny obraz oraz czern? Widzialem go tylko przez chwile i nie mialem okazji dokladnie sie przyjrzec

Do góry