TV 46-50 cali do 5000zl . SOny?

Z

ZAUR

Guest
Kiki z całym szacunkiem ale o kim piszesz,o osobach które kupiły TV postawiły w domu i oglądają wiadomości?
Sorka ale to Twój obowiązek jest pokazywać wady i zalety obu rozwiązań a nie podpieranie się opiniami ludzi którzy kupili TV.bo wiadomo opinia jak........... każdy ma swoją
Zreszta to Ty masz możliwość zestawienia kilku modeli w celu porównania.Apropo właśnie dlaczego kiedyś czerń jako największy mankament LCD porównywałeś do Plazm Panasonica a nawet Pionnera,były zdjęcia w dzień w nocy a teraz jedynie kilka fotek z Wonder Ball i opis że czerń jest głęboka i ilość szczegółów imponująca ??????
ZDECYDOWANIE powtarzam że mam 2 pietra niżej człowieka który czytając to forum zakupił Panasonica 650 na IPS i robiliśmy z nim cuda żeby uzyskać choć namiastkę dobrego kontrastu i czerni niestety.....mój leciwy już C650 gra w takim razie jak Kuro a to co proponuje Panasonic to dobre do kolorowych bajek(fakt kolory sa naprawdę dobre) bo niestety filmy nawet z BR wyglądają na pewno nie tak jak w zamyśle miał reżyser .Wczoraj oglądaliśmy Aliena gdzie jak wiadomo 90% filmu to ciemne dynamiczne sceny..........i co i totalnie się telewizor nie wyrabiał,występowało klatkowanie,smużenie w dynamicznym ruchu kamery a o czerni znajomy powiedział tylko tyle "szaro to widze panie oj szaro"

Nie ma co się sprzeczać na temat wyższości technologii X nad technologia Y,ja po prostu widze co widzę a że oko mam jeszcze dosyć sprawne to nikt mi nie powie że IPS w tym o czym zawsze piszę jest lepsze od VA.kolor,wysycenie ,konty ogladania tak tu VA jest daleko w tyle ale jesli mowa o kontraście szybkości matrycy czy o przekazywaniu czerni niestety ale IPS dostaje baty

Tak się składa, iż jestem jedną z tych osób, które kupiły Panasonica i to po rozmowie z KIKIm. Odpowiadał poprzez maila na moje upierdliwe pytania pomimo iż od początku wiedział, iż nie kupię u niego sprzętu bo obecnie mieszkam w UK!

Tak kupiłem TV i oglądam w nim obraz i nie obchodzi mnie jaką matrycę ma w środku czy VA VB VC czy bóg wie jaką, po cholerę mi to wiedzieć. Poszedłem do sklepu, kazałem postawić sobie wybrane modele obok siebie w tym także Sonego. Sam porównałem i sam wybrałem.

Dodatkowo tak się składa, iż oglądałem 3 tygodnie temu aliena z BR i czerń jest świetna, nie ma mowy o żadnych szarościach, a do porównania mam plazmę Samsunga z drugiego pomieszczenia. Żadnych przycięć i dodatkowo te kąty.

Podsumowując, porównywałem w niehalogenowym świetle w sklepie różne modele tv i w stosunku cena do jakości wybrałem Panasa. Żadnych batów nikomu nie dał ani nie dostał od nikogo. Takie generalizowanie świadczy o jakimś fanatyźmie. Oba telewizory fajnie grają a ponieważ Panas był tańszy i miał dodatkowe funkcje, które mnie zainteresowały postawiłem na niego. I tak jeszcze raz dziękuję Tobie KIKI

ace2

Member
Myślałem, że kupno TV 55" to łatwa sprawa, sprodukty porównywalne i decyduje tylko wygląd i zamiłowanie do jakieś marki. Tu szok. Sam posiadam plazmę 42" od Panasonica i kupiłbym kolejną w ciemno gdzyby nie pobór prądu jaki generują obecne topowe modele. Zainteresowałem się LCD i po czytaniu tu wielu wypowiedzi jestm tylko głupszy niż mądrzejszy.

Nie łatwo jest wydać 5tys z głową aby być zadowolonym. Dalej nie wiem co kupić :(

tdx

New member
Bez reklam
Dodatkowo tak się składa, iż oglądałem 3 tygodnie temu aliena z BR i czerń jest świetna, nie ma mowy o żadnych szarościach, a do porównania mam plazmę Samsunga z drugiego pomieszczenia. Żadnych przycięć i dodatkowo te kąty.

Może nie zrozumiałem kontekstu ale z Twojego zdania można wywnioskować iż Twój led Panasa ma lepsze kąty od plazmy? :)

I jaki dokładnie model Sonego testowałeś?

piteron

Active member
Bez reklam
kolego @Zaur
naprawdę ciesze się że jesteś zadowolony z zakupu
Jednak to co ja pisze jest zgodne z tym co JA widzę,i tu niestety jest rozbieżność.To jest forum dyskusyjne,więc każdy ma prawo do własnych przemyśleń na pewne tematy
Myślałem, że kupno TV 55" to łatwa sprawa,
bo to jest łatwa sprawa,tylko musisz mieć sprecyzowane oczekiwanie co do TV,na następnym miejscu sa przyzwyczajenia
Sam widzisz że dyskusje na forum tyczą się ok 6 modeli TV więc naprawdę wybór spośród nich jest prosty,tylko Ty sam musisz wiedzieć czego chcesz i czego oczekujesz

Ostatnia edycja:

gwidongwidon

New member
Bez reklam
tez od dluzszego czasu testuje i szukam dla sie bie tv z dobrym obrazem, i bardziej zgadzal bym sie z @piteronem, ze IPS ma jednak wyraznie slabszy kontrast, a to wazna czesc skladowa dobrego obrazu, puki co dalej u mnie na pierwszym miejscu w829 choc ostatecznego werdyktu jeszcze nie postawilem

Ostatnia edycja:

Przemoo18

New member
Szczerze to Panasa raczej skreslam .

Zostaje mi wybor miedzy KDL50w829 a philipsem 47PFS7509.

Ogolnie nie myslalem o philipsie ale mnostwo osob chwali ten TV? Moze ktos sie wypowiedziec na temat tego modelu.
Interesuje mnie rowniez czym roznią sie modele 7109 7309 oraz 7509.
Ma ktos taka wiedze?

I pytanie z innej beczki. Jaki implut lag ma sony 829?

piteron

Active member
Bez reklam
w sumie to trzeba napisać tez o kilku mankamentach
powiesić ten TV na ścianie na swoim wieszaku(regulowanym) to czyste "grzebalstwo" trzeba sie udać do sklepu po długie śruby ,na wieszaku dostarczonym problemu nie ma ale nie ma i regulacji
Zewnętrzny zasilacz,niby rozwiązanie fajne bo jak się zepsuje to nie ingerujemy w TV ale ile trzeba się nakombinować żeby powiesić TV na ścianie i schować go z tyłu

z3

Member
Hehe tyle samo zwolennikow 829 co AS 650.

Fakt , faktem cena AS 650 jest nizsza od 828 (mowa o 47 cali) ale mnie osobiscie bardziej podoba mi sie 829 .

Na 1 forum pisali mi ze model philipsa pfs 7509 tez jest fajnym modelem.

TV chce kupic do 2tyg i ogolnie jeszcze nie podjolem decyzje i zbieram opinie.

Rozumiem , ze KDL 829 to polka wyzej niz taki samsung h6400?
I jeszcze pytanko 1.

Czym rozni sie 829 od 805 bo roznica w cenie 500zl

Oba tiviki są fajne, jeśli skłaniasz się ku Sony to na Twoim miejscu do takich zastosowań brałbym 805 bo do ps4 i filmów bluray sugeruję wyłączyć uppłynniacze.

z3

Member
Ale przecież 805 od 829 różni się jedynie omawianymi powyżej upłynniaczami obrazu i ciut innym oprogramowaniem

tdx

New member
Bez reklam
TO nie tak do końca niestety..

Jeśli porónujemy 50"W805 vs 50W829 to różnica jest znaczna
>> 805 50Hz panel+ BFI + interpolacja
>> 829 100Hz panel + BFI + BLS + interpolacja

piteron

Active member
Bez reklam
jasne jasne
W805 panel IPS,W829 panel VA
W805 3D pasywne,W829 3D aktywne
faktycznie różnice to tylko ciut:razz:

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Niestety w tym roku sony namieszał i to bardzo ze swoimi modelami i matrycami. Dlatego istotnym jest co porównujemy

Ale chyba to jest jasne :D

39.jpg

Ostatnia edycja:

piteron

Active member
Bez reklam
i o czym to świadczy?
Widziałeś oba modele w akcji odpalone jednocześnie na tym samym materiale w tych samych warunkach?
Ja miałem okazje dosyć dokładnie ustawić i pooglądać modele wyższe czyli 905 i 955,i wiesz co trzeba wykazac sie maximum złej woli aby powiedzieć że nie ma róznicy
a z czego wynikają te opinie,podejrzewam ze z lakonicznej przyczyny,oglądamy jeden TV a następnie za jakiś czas następny wtedy jestem skłonny się zgodzić że różnice sa małe,lub pomijalnie małe.Choć patrząc np na 955 pod katem i potem nawet na drugi dzień na 905 nie da sie po prostu nie da nie zauważyć róznicy
ale tak jak zawsze pisze każdy widzi to co widzi ewentualnie chce zobaczyć to co mu inni powiedzą

z3

Member
Człowieku, złą wolę to ja u Ciebie wyczuwam. xxxxxxxxx uważasz, że Twoje zdanie jest najważniejsze.

Jakbyś przeczytał moją wypowiedź to byś mógł zauważyć, iż powiedziałem, iż dla playstation 4 i filmów o dobrej jakości różnice między tymi modelami wg mnie mogą być niezauważalne (chyba, że ktoś lubi tryb teatralny). Widziałem oba modele z tego samego źródła w tym samym czasie i tym samym miejscu.

Wytykasz innym, że nie są dokładni a sam powołujesz się na serię 9 mówiąc o serii 8?

Jednak to co ja pisze jest zgodne z tym co JA widzę,i tu niestety jest rozbieżność.To jest forum dyskusyjne,więc każdy ma prawo do własnych przemyśleń na pewne tematy
I tu kolejny przykład tego, że twoje zdanie jest ważniejsze, bo przecież dyskutować można, ale to co widzisz jest najważniejsze i najbardziej trafne. Kojarzy mi się to z Kaźmirzem i jego matką, bo sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie.

@tdx

Nie wiem co to za screen, rozumiem, że chodzi o to, że Sony wprowadziło różne produkty o tym samym oznaczeniu? Choć na screenie jest 815. Może to jedynie świadczyć o tym, że zakup tej serii tv to całkowita loteria i nie wiadomo co się otrzyma, czy to na co się liczy czy może coś innego.

edytowano przez administrację

Ostatnia edycja:

piteron

Active member
Bez reklam
Tak drogi kolego moje zdanie dla mnie jest najważniejsze,nie opieram sie na tym co ktoś mi powie tylko na tym co sam zobaczę,a że ktoś ma inne zdanie to bardzo dobrze bo to powoduje że człowiek się uczy .Dlatego zawsze i wszędzie pisze że to JA bym wybrał,że to MOJE zdanie,że dla MNIE jest to ok a tamto nie ok,ale ostateczna decyzja zależy od tego co ktoś sam zobaczy i zaakceptuje lub nie

Ale przecież 805 od 829 różni się jedynie omawianymi powyżej upłynniaczami obrazu i ciut innym oprogramowaniem
pokaż mi słowo w tym poście gdzie piszesz o jakości obrazu i źródła z którego pochodzi.Dlatego pokazaliśmy Ci różnice które sa zasadnicze a nie pomijalnie nieważne
Tak odniosłem się do serii 9 ponieważ tylko ją widziałem w bezpośrednim porównaniu a że różnice techniczne są dokładnie takie same z bardzo duża doza prawdopodobieństwa napisałem że to samo odnosi się do serii 8.Nie widzisz różnicy między tymi odbiornikami ok masz do tego prawo,ale pozwól tez innym powiedzieć że te różnice są i to zdecydowane
i tak na koniec skoro Cie źle zrozumiałem to przepraszam
miłego oglądania

Ostatnia edycja:

c00kie

New member
Witam,
Ponieważ mam bardzo podobny problem co autor tematu postanowiłem się podpiąć do tego. Do rzeczy, jestem na kupnie TV w rozmiarze 50-55". Mój wybór padł na Sony KDL 50W829B, będzie on używany do oglądania BD i satelity, a także (zapewne najczęściej) do grania. Zależy mi na jak najlepszym obrazie, głównie 2D, ale czasem jakiś BD3D też obejrzę, ale to nie priorytet. I tu moje pytanie, czy w tej cenie jest coś lepszego wartego polecenia? Czy warto kupować 4K, np Samsung UE50HU6900? Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,

Do góry