TV 46-37 cali, do 4200 zł, programy sportowe

lukrym

New member
Bez reklam
Witam,

naczytałem się już tyle, że można zgłupieć. Może zapytam mądrzejszych od siebie i będących mocno na bieżąco na co skierować moją uwagę w wyborze TV. Poniżej są preferencje mojego wyboru.

Staram siuę wykorzystywać TV głównie do oglądania kanałów w HD (o ile w PL można nazwać to HD) - oglądam filmy i programy sportowe (mecze). Zależy mi więc na dość szybkim odświeżaniu. Żona ogląda różne rzeczy więc tutaj ciężko mi jakoś sprecyzować, ale na pewno nie ma takich wymagań jak ja.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? bez różnicy
6.Jak słońce świeci w pokoju ? można uznać, że nie świeci
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung 23'
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? -
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? dekoder N'ki
10.Jakie urządzenia ? jak wyżej
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3-5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? HD
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? sporadycznie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak, 1h
16.Preferencje co do marki ? nie
17.Preferencje co do wielkości ? 46-47 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? -
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4200
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? bez różnicy

Będę wdzięczny za podpowiedzi. Kilka modeli mam na oku, ale chcę zobaczyć czy to się potwierdzi z Waszymi podpowiedziami :)

Pozdrawiam i dziękuję
Łukasz

Ostatnia edycja:

lukrym

New member
Bez reklam
Dziękuje Karpaj. Mam pytanie- co masz na myśli pisząc ogólne ? Czy mam rozumieć, że niezbyt wygórowane ?
I przy okazji Twojej listy - czy kolejność jest przypadkowa czy niekoniecznie ?

Dziękuję.

Karpaj

New member
Bez reklam
Brak uzupełnionego punktu 8 choćby.
Każdy czegoś wymaga od telewizora - choćby najprostszych rzeczy, jak szybkie przełączanie kanałów, szybkie menu, sporo funkcji edycji obrazu, dobrą jakość dźwięku, dobrą współpracę z komputerem, odpowiednią liczbę złączy, wbudowane wi-fi, nagrywanie na usb itd.

Kolejność jest w miarę losowa - każdy jest lepszy w czymś innym.

lukrym

New member
Bez reklam
Brak uzupełnionego punktu 8 choćby.
Każdy czegoś wymaga od telewizora - choćby najprostszych rzeczy, jak szybkie przełączanie kanałów, szybkie menu, sporo funkcji edycji obrazu, dobrą jakość dźwięku, dobrą współpracę z komputerem, odpowiednią liczbę złączy, wbudowane wi-fi, nagrywanie na usb itd.

Kolejność jest w miarę losowa - każdy jest lepszy w czymś innym.

Dla mnie ważna jest jakość obrazu i jego odświeżanie co przekłada się w dużym stopniu na to pierwsze. TV w dużej mierze będzie wykorzystywany do programów sportowych w HD więc tutaj przykładam dużą wagę.

Z matową matrycą aktywną jest Sharp 46 LE 830 :
Do porównania modele z dobrą powłoką antyrefleksową :
- Philips 47PFL 6007
- Toshiba 46TL 933
- Panasonic 47ET5

Dziękuję Kiki. Przejrzałem te wątki już wcześniej, ale nie wiem czemu nie zapałałem miłością do żadnego z tych modeli. Niby Philips jest najciekawszym wyborem, ale do tego producenta nie jestem w stanie się przekonać.

Karpaj

New member
Bez reklam
Dla mnie ważna jest jakość obrazu i jego odświeżanie co przekłada się w dużym stopniu na to pierwsze. TV w dużej mierze będzie wykorzystywany do programów sportowych w HD więc tutaj przykładam dużą wagę.
Jasne - napisz do Kikiego (o ile jeszcze ma tę ofertę), lub poszukaj w sklepach internetowych modelu Toshiby 46WL863. Najtańszy z klasy premium na rynku, a przy okazji jeden z najlepszych.
http://www.hdtv.com.pl/forum/toshib...00-hz-active-motion-rate-pro-led-32-test.html
Tutaj teścik tego samego modelu, ale w srebrnej obudowie (YL863).

lukrym

New member
Bez reklam
Przejrzałem i nieco dziwnie wyglądają opóźnienia - w porównaniu do innych modeli nie jest tak ciekawie. Reszta w miarę.

Tak to jest jak się ma do wyboru niezliczoną ilość modeli - kiedyś były na rynku 2 TV i było dobrze ;)

Do góry