Obecnie korzystam z Sony KDL40-WD650, który do tej pory całkiem dobrze się sprawdzał. Matryca od nowości nie była jakoś super równomiernie podświetlona, ale w większości przypadków to nie przeszkadzało. Niestety ostatnio już jest z tym coraz słabiej. Przy serialach jakoś nie zwraca się na to uwagi, ale przy oglądaniu filmów to nierównomierne podświetlenie coraz bardziej przeszkadza (w niektórych miejscach wydają się być widoczne prześwietlenia, czy też jasne plamy, jakby w tym miejscu coś było wypalone. W związku z tym czas na nowy TV.
Co mi się udało rozeznać:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 10m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1.5-2,0 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1, czasem do 3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? TV "sypialniany" zazwyczaj oglądanie z łóżka, jest lekko powyżej głowy. Obecny TV się sprawdzał, podobno ma matrycę VA, chociaż niektóre źródła podają IPS.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Będzie zainstalowany na stojaku VESA, tak jak obecny.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? TV stoi w narożniku pokoju przy oknie. Patrząc na okno, TV jest w lewym narożniku obok okna.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony KDL40-WD650
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Miło by było, gdyby miał Andorida i do tego co najmniej 3GB RAM, HDMI z ARC, lub Toslink, 3xHDMI, 2xUSB (obsługujące mysz i klawiaturę).
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k, HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Komputer, laptop, belka grająca, czasami może być coś jeszcze. Najlepiej, żeby było 3x HDMI, ale od biedy 2x jak będzie Android, to też da radę.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-3 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Najlepiej mat.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Okazyjnie w gry typu wyścigi samochodowe z PC, obecny TV jakoś się w tym sprawdzał.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? W 80% wieczorem, ale zawsze przy dodatkowym oświetleniu, w weekendy zdarza mi się oglądać coś w dzień.
17. Preferencje co do wielkości? Raczej 43", ogranicza mnie maksymalna szerokość 105 cm, niestety TV 45-47" nie ma, a 48" może na wcisk by się zmieścił, ale niestety są tylko drogie OLED.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nierównomierne podświetlenie, powolne działanie, opóźnienie dźwięku do belki z głośnikami.
19. Preferencje co do marki ? Obecnie ma to chyba większego znaczenia.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Około 2500 zł +/-200 zł.
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Co mi się udało rozeznać:
- Xiaomi P1 43" - obraz taki sobie, zupełnie nie porywa, nawet względem obecnego TV wydaje się być słaby, dość wolno działa.
- TCL 43C635/C725/C735/QLED760 - Całkiem ładny obraz statyczny, ale obrazy w ruchu mam wrażenie, że smużą. TV nie jest jakiś super szybki, praktycznie wszystkie te 4 TV są identyczne, taka sama platforma (Realtek RTD2880) i niestety tylko 2GB RAM (potwierdzone na infolinii), tylko C735 lekko się różni oprogramowaniem. Po postawieniu obok siebie najlepsze wrażenie sprawiał C635.
- Sony KD-43X80J - dość ładny obraz, ale czerń jest całkowicie szara (mam monitor, który też jest na IPS i czerń wygląda na nim kilka razy lepiej), bardzo szerokie kąty widzenia. System na tym TV działa całkiem szybko, ale pewnie też swoje robi 3GB RAMu. Niestety możliwość zakupu TV praktycznie tylko z ekspozycji.
- Sony KD-43X73K - nigdzie nie można znaleźć informacji o tym TV, ani obejrzeć go na żywo. TV ma tylko 2GB RAMu i absurdalnie wysoką cenę, jak na to co oferuje.
- Philips 43PUS85x6 - TV mnie bardzo zaciekawił, zbiera dobre opinie i zdaje się, że jest na dość szybkiej platformie, która prawdopodobnie ma 4GB RAM (czy ktoś może to potwierdzić). Ambilight, to całkiem fajny dodatek i pewnie by było miło go mieć. Zastanawiam się tylko, jak będzie się prezentował na wieszaku, czy ktoś może zmierzyć wymiar od górnej krawędzi TV, do górnej krawędzi otworów VESA (tych zamontowanych najwyżej)?
- Philips 43PUS85x7 - na razie wielka niewiadoma, jedyne co mi się udało znaleźć, że faktycznie posiada 4GB RAMu i dość mocny procesor, co jest dużym plusem. Czy jest warto do niego dopłacać względem starszego modelu?
- Hisense 43A7GQ - co prawda nie ma Androida (czyli Mi Box był do niego podpięty), ale obraz na nim wyświetlany wygląda całkiem ładnie, nie widać też smużenia i dość szybko działa.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok 10m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1.5-2,0 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1, czasem do 3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? TV "sypialniany" zazwyczaj oglądanie z łóżka, jest lekko powyżej głowy. Obecny TV się sprawdzał, podobno ma matrycę VA, chociaż niektóre źródła podają IPS.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Będzie zainstalowany na stojaku VESA, tak jak obecny.
6. Jak słońce świeci w pokoju ? TV stoi w narożniku pokoju przy oknie. Patrząc na okno, TV jest w lewym narożniku obok okna.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony KDL40-WD650
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Miło by było, gdyby miał Andorida i do tego co najmniej 3GB RAM, HDMI z ARC, lub Toslink, 3xHDMI, 2xUSB (obsługujące mysz i klawiaturę).
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k, HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Komputer, laptop, belka grająca, czasami może być coś jeszcze. Najlepiej, żeby było 3x HDMI, ale od biedy 2x jak będzie Android, to też da radę.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-3 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Najlepiej mat.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, seriale.
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Okazyjnie w gry typu wyścigi samochodowe z PC, obecny TV jakoś się w tym sprawdzał.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? W 80% wieczorem, ale zawsze przy dodatkowym oświetleniu, w weekendy zdarza mi się oglądać coś w dzień.
17. Preferencje co do wielkości? Raczej 43", ogranicza mnie maksymalna szerokość 105 cm, niestety TV 45-47" nie ma, a 48" może na wcisk by się zmieścił, ale niestety są tylko drogie OLED.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nierównomierne podświetlenie, powolne działanie, opóźnienie dźwięku do belki z głośnikami.
19. Preferencje co do marki ? Obecnie ma to chyba większego znaczenia.
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Około 2500 zł +/-200 zł.
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie.
Z góry dziękuję za pomoc.