TV 42-47' (Philips?)

maslopl

New member
Witam!
Od tygodnia czytam i czytam i nie mogę się zdecydować.

<ważne>
Co do wielkości to ambilight wydaje się problematyczny... Przy 47 calach mam około dziesięciu centymetrów wolnych po bokach telewizora (szafka i drzwi od balkonu), zastanawiam się czy jest sens ambilighta mając tak mało ściany za telewizorem?

42 wydaje się ok(?) jeśli chodzi o philipsa (myślę o pfl6008). Może jednak warto kupić 47pfl6008, albo 46 innego producenta, panasonica czy samsunga. Zależy mi też na smarcie i martwi mnie trochę skarżenie się na niego w philipsie...
</ważne>

1. Odległość od ekranu: 1,5-2,5m
3. Jak duży jest pokój: 16m2
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT 22'
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: 1.filmy, 2.seriale, 3.sport
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: 50/50
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: TV przy świetle, filmy bez.
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez preferencji
12. Preferowana marka: -
13. Czego nie lubisz w telewizorach: Nierównomiernego podświetlenia matrycy, awaryjności, zawieszań.
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder, laptop
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% TV, 20% filmy (pendrive, laptop)
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: różnie
17. Czy ważne jest wifi : nie aż tak bardzo
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? nie wiem
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: TAK
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: Tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : tak
22. Ma mieć 3D: może
23. Ma mieć slot na karty SD: Nie ma znaczenia
24. Ma mieć tuner DVB-S: Nie ma znaczenia
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: hdmi
26. Jaki masz sygnał: upc
27. Ile programów HD: ~12
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 10h
28. Ma stać czy wisieć: raczej stać
29. Rozdzielczość: FULL HD
30. DVB-T: Tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Jakość obrazu i smartTV
32. Ile osób ogląda: 1-2
33. Jaka klasa cenowa: 4000max
34. Rozmiar: 42-47”

Z góry dziękuje za pomoc!

maslopl

New member
Podbijam jako, że mój temat zaginął w gąszczu innych.

Nie ukrywam, że zaczynam się powoli zastanawiać nad samsungami jako, że smart jest dla mnie bardzo ważny.

Czekam jednak na opinię i z góry dziękuję!

bob1969

Member
Bez reklam
Jak smart bardzo ważny to nic innego nie pozostaje jak kupić Samsunga. W cenie do 4 tysi. w 46” jest seria F6xxx, albo w 40” F7000.

SDman

Banned
Nie ukrywam, że zaczynam się powoli zastanawiać nad samsungami jako, że smart jest dla mnie bardzo ważny.

Samsung jest w tym najlepszy , mam BD F6500 i jest rewelacja ! A w TV jeszcze pewnie lepiej.

witam , tez przylaczam sie do pytania, czy jest obecnie cos lepszegp z led-ow 46 cali od samsunga f7000 , f 8000 ?

Witam,
do zobaczenia jest Philips 8008 46" za 5499 ale F7000 można mieć za 4800 starczy jeszcze na soundbar Samsunga HW-455 .
Mam Philipsy od 8 lat -2 modele oba serii 9 ale teraz waham się czy następny będzie Philips.
2 egzemplarze w EuroRTV miały tak poszarpane krawędzie na białej planszy, że aż się odechciewało dalej testować !
W klasie premium to porażka straszna !
Jak ja przeżyje brak Ambilight ?

Sonego W905 bym odpuścił -płacisz za wszystko co trzeba i tak wyłączyć aby grał normalnie !!
Plik testowy mp4 z kolorem 100% czerwonym na ustawieniach innych niż po kalibracji to kompletne nieporozumienie. Testowałem tylko 55".

Wielką niewiadomą jest LG LA 860v ale nikt nie pisze o nim nic, a na zagranicznych stronach baty od F7000 dostaje.
Więc ? Może pomogłem - ciężki wybór .

Pozdr.

maslopl

New member
Dzięki za odpowiedź! Dzisiaj pojadę obejrzeć dokładnie F6500 w takim razie. Wygląda fajnie... Ale właśnie "Jak ja przeżyje brak Ambilight ?...".

a miedzy f7000 a f8000 jest duza roznica? gdyby nei to aktywne 3d to moze bym dolozyl kase do samsunga. Mam 8 letniego synka z ktorym chcialbym ogladac filmy i bajki w 3d tylko obawiam sie ze aktywne 3d byloby dla niego uciazliwe :/

Lemil

Banned
Mam 8 letniego synka z ktorym chcialbym ogladac filmy i bajki w 3d tylko obawiam sie ze aktywne 3d byloby dla niego uciazliwe :/
Może być nie tylko uciążliwe, co wręcz szkodliwe. Gdzieś wyczytałem, że 3D u dzieci może powodować różne problemy zdrowotne. A dorośli odchodzą od 3D. Bo się nie sprzedaje. A poza tym 3D lubią tylko osoby, które nie miały z tą technologią żadnego kontaktu...

tdx

New member
Bez reklam
Rożnica to CMR 1000Hz, microdimming Ultimate i wygląd zewnętrzny.
Zarówno 7 jak i 8 mają 200Hz matryce...

7 też lepiej zagra niż la860v...

Co do 3D to oglądnąć film 1,5-2h raz na jakiś czas będzie ok, wiadomo że nikt normalny w okularach wiadomości nie będzie oglądał.
Generalnie skupił bym się jednak na jakości w 2D

Lemil

Banned
Wiadomo, wszystko zależy od dawki. Nawet lekarstwo w za dużej dawce zaszkodzi. W każdym razie czytałem, że 3D dzieciom może szkodzić i dlatego warto o tym wiedzieć. A przecież czasem tatuś tak bardzo chce zrobić dziecku przyjemność, że nawet nie przeszkadza mu płacz i błaganie, żeby przestał!

Jeśli chodzi o wybór telewizora, to jednak warto zobaczyć na żywo, jak gra. Ale po mojej ostatniej wizycie w sklepie z telewizorami nie mogę dojść do siebie. W takich ustawieniach "sklepowych" i z takim materiałem, jak tam na wszystkich ekranach leciał, to ja doszedłem do wniosku, że każdy telewizor grał tak samo, bez względu na cenę markę. Jedyna różnica to była wielkość telewizora. A przecież różnice są. Tylko jak je wychwycić, skoro w sklepie wszystko wygląda identycznie. Czyli tak samo źle?

Do góry