TV 40" do 2500zł

Tomkoon

New member
Witam,
mam zamiar kupić TV do nowego domu. Oto standardowy zestaw pytań:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Pokój częściowo połączony z kuchnią. Salonik ok 3x4m.
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3,4,5
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? również pod kątem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? pokój jest otwarty, mocno nasłoneczniony.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? TV jest do nowego domu, w innym korzystam z SONY KDL32-V5610 oraz z CRT Samsunga
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Intuicyjne menu, prosty w obsłudze pilot (dla starszych osób)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? DVB-T oraz satelita SD
10.Jakie urządzenia ? tuner sat, dvd, laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? MATOWA
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, wiadomości, seriale - w zasadze wszystkiego po trochu
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Raczej nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Raczej nie
16.Preferencje co do marki ? LG i Samsung odpada
17.Preferencje co do wielkości ? 40"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? słabe, nierównomierne podświetlenie, wolne menu
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/50
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? NIE

Z tego co przejrzałem wiele tematów, to polecane są tu często telewizory:

Philips 40PFL5007/5507 - z tego co widziałem to różnią się one jedynie 3D, zatem bardziej mnie interesuje model 5007 (pomimo małej różnicy w cenie). Trochę mnie odstraszają opinie o wolno chodzącym menu oraz problemami ze SmartTV.

Toshiba 40RL933 - w zasadzie fajny TV, ale matryca podobno jest półmatowa - nie wiem jak to się sprawdzi w mocno nasłonecznionym pokoju

Sharp 40LE630 - martwi mnie słaby pilot, nie za dobry dostęp do funkcji zmiany proporcji ekranu. Z telewizora będą korzystać osoby starsze, zatem prostota obsługi to ważna sprawa. Chciałbym, żeby funkcja zmiany proporcji była dostępna poprzez jeden przycisk tak jak w SONY, który obecnie posiadam.

Co myślicie o SONY 40EX650? Raczej go nie polecacie na forum, choć nie wiem jakie są tego powody.

Jedną z ważniejszych elementów na jakich mi zależy to bezawaryjność - jeżeli w tej cenie można dostać dobry jakościowo TV, nawet pozbawiony dużej ilości funkcji, to byłbym zainteresowany. A, no i jeszcze miło by było gdyby TV miał przyzwoite głośniki.

Do góry