TV 40-43" 4K HDR? za ok. 3000zł

adijko

New member
Witam,

Poszukuję TV głównie pod konsolę (XBOX One S) - niski input lag, koniecznie 4K.
Zależy mi również na HDRze, ale ciężko znaleźć w tej cenie coś typu HDR10 bądź Dolby Vision. Zastanawiam się, czy aby sama opcja HDR (bez tych certyfikatów) jest tego warta - XBOX i tak nie ma Dolby Vision, a jednak (podobnie jak w TV) coś to tam pomaga.
Curved - niekoniecznie.
Poza konsolą, będzie NC+ w 90% piłka nożna i programy sportowe, od czasu do czasu film.
Odległość od TV jest zmienna, bez problemu mogę go ustawić wprost na mnie, a oscylować będzie w granicach 1,5-2m, a nawet i 3m, dość mały pokój)

Na oku (a właściwie dopóki nie tknęło mnie, żeby się tu zarejestrować, popytać i wstrzymać się z zakupem) to miałem całą linię Samsungów (low input lag, wszystkie 4K i HDR)

Samsung UE43KU6500 (Curved, 43" PQI-1600) - 2900zł

Samsung UE43KU6400 (płaski, 43" PQI-1500) - 2600-2700zł

Samsung UE40KU6450/UE40KU6470 (płaski, 40" PQI-1500 / różnią się chyba kolorem) - 2600-2800zł

Pytanie - czy są one warte zakupu, jeśli tak to jaki konkretnie, jeśli nie to jaki inny, co z tym HDRem (chyba jego obecność raczej pomaga niż przeszkadza?). Interesują mnie również produkty Panasonica (ze względu na cudowne plazmy sprzed laty), może LG? Jeśli takie TV pod konsole nie są warte świeczki to ile potrzebuje dorzucić albo na co się nastawiać w aktualnym budżecie?
Uogólniając - proszę pomóżcie mi się zdecydować i coś wybrać :smile:

Felix

New member
HDR w tych Samsungach jest, ale TV nie ma realnie możliwości pokazania walorów HDR. Będziesz miał nieco bardziej cukierkowo, podbite kolory, ale nie ma to nic wspólnego z HDRem na wysokiej klasy OLEDach czy Samsungach KS7000+

Na papierze to kupisz 4K HDR w tej cenie, właśnie wspomniane Samsungi albo Philipsa, ale efekt HDRa nie będzie taki jak być powinien.

Natomiast Samsungi mają bardzo niski input lag, pod konsolę w sam raz. Do tego jeśli oglądasz TV na wprost to VA będzie tutaj zaletą (lepszy kontrast i czerń). IPS tylko jeśli oglądasz z różnych kątów, często z kimś, rozstawienie różne osób itd.

Co do LG to uważaj na te super tanie 4K od LG, bo tam myk w wielu modelach zastosowali, że na papierze jest 4K, a tak naprawdę jest to tylko 'podróbka'

Pseudo 4K – co musisz wiedzieć, aby potem nie żałować – TV TEST

Czy warto kupić tani telewizor 4K?

Kwota 3-3.5k jest dosyć trudna pod 4K i HDR, dlatego też nie bardzo Ci odpisują. :p

Masz np. Philipsy 6561 i 7101, ale nie zgadzam się z recenzjami tutaj na forum, bardziej z tymi zagranicznymi (raczej neutralnymi lub negatywnymi), no i w temacie na forum jest sporo informacji nt. bandingu, problemów właśnie z konsolą w trybie 'Gra' etc., nie chcę mi się pisać o tym po raz któryś, najlepiej samemu zerknąć na wpisy.

Przy kwocie 5000 zł właśnie już jest zupełnie inna historia, i Panasonic DX750 i Samsung KS7000 i modele od Sony etc., wtedy można realnie 4K HDR szukać.

Ostatnia edycja:

adijko

New member
Dzięki za odpowiedź, daje to mi do myślenia. Albo zostanę przy którymś z Samsungów albo poczekam i dołożę do tego prawdziwego HDR :cool:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
CO to jest prawdziwy HDR ?

Samsungi wymieniłeś modele wszystkie z matrycą 50 HZ.
Z bardzo dobrych 4K, 100Hz, HDR, Vp 9 masz Philipsa 49PUS6561.
W klasie cenowej nic lepszego nie kupisz.
Na najtańsze modele o tym wyposażeniu z innych firm musisz mieć więc o 1,0--1,5 tyś na dopłatę.
Pytanie czy masz.

Nie musisz mieć 5 tyś zł aby mieć HDR i VP9.

Przy wielkości 43" też jest model - Philips43PUS6501 za 2499 zł - 4K, 100Hz,HDR.VP9, Andorid, Kodi, MxPlayer, Ambilight, kalibracja profesjonalna gratis.

adijko

New member
No ok, ale nigdzie nie znajduję informacji o tym HDR? Propozycję w sumie zacne, jeśli obraz ma być lepszy. 49 cali wydaję mi się trochę duży. Jakieś najważniejsze różnicę pomiędzy PUS6561 a PUS6501?

I jestem zainteresowany kupnem u Was wraz z kalibracja, jak się za to zabrać?
EDIT.
Tego Philipsa to wszędzie przeklinają, banding przy oglądaniu meczy. Artefakty i pasy przy 4K, między innymi z konsoli. Kompletnie chyba nie mój target oprócz w miarę jako takiego input laga.

EDIT.
Jednak dla porównania poproszę o coś do porównania za 4500zł -> 43KS7500S ma wszystko czego potrzebuje, matryca VA 120hz, już naprawdę w miarę HDR. A coś innego z tego przedziału cenowego?

Ostatnia edycja:
Do góry