TV 39"-40" dla trochę starszych

100mek

New member
Witam.

Muszę kupić TV do 40" dla rodziców (wiek 60+) dlatego prosiłbym o jakieś fajne propozycje.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 4x5
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2 (najczęściej)
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? z boku i z za TV
7.Jaki masz obecnie telewizor ? 32" plazma Daewoo
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobry stosunek jakości obrazu do ceny
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? UPC po HDMI
10.Jakie urządzenia ? dekoder UPC
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 3-5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, seriale, info ...
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie koniecznie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.Preferencje co do marki ? Samsung, Panasonic ale bez jakiegoś wielkiego nacisku
17.Preferencje co do wielkości ? do 40"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? powolne działanie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? trudno powiedzieć, zależy jak szybko się robi ciemno
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? do ~2000zl
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi mieć

Myślałem nad:
SAMSUNG UE40H6400AW

PANASONIC TX-40AS640E

Z góry dzięki za sugestie.

100mek

New member
Wg mnie 42 też by weszło i w dodatku patrząc na odległość od tv byłby to lepszy wybór, ale trudno im (rodzicom) przegadać. Oni chcieli dalej 32", a jedyny argument, który do nich dotarł to taki, że teraz telewizory mają dużo cieńsze ramki i w sumie tv jest tej samej wielkości co ich dotychczasowy 32".
Przyznam się, że w międzyczasie oglądałem w jakich cenach są 42", ale jak wspomniałem nie wie czy jestem w stanie ich przekonac.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Myślę że nie zauważą nawet że im postawiłeś 42" zamiast 40".
Ale i tak najważniejszy argument w tym przypadku oprócz oczywiście jakości obrazu to zdrowie. Też miałem kiedyś spory w tym temacie. Ale zrobiłem im eksperyment że jak będzie za duży to zabiorę.
I co ?
Tak się przyzwyczaili że nie dziwili się że tak długo trzeba było ich przekonywać. Ale najważniejsze że wreszcie wzrok im odpoczął.

Dlatego powinieneś im zrobić mentalnie chociaż - podobnie.
Wybrałbym 42AS650 Panasonica z uwagi na matrycę natywną 100 Hz, łatwą obsługę , extra obraz, płynność , skalowanie i obsługę aplikacji które z pewnością szybko pokochają.

Dla członków forum cena jest specjalna.
Kalibracja gratis
Radyjko gratis

100mek

New member
Chyba faktycznie jak będzie coś fajnego w 42" to im nawet nie powiem.
Problem w tym, że chcieliby skorzystać z 50x0% w S.... .
Nie ma tam modelu 42AS650 natomiast jest 42AS600E. Duża to różnica patrząc na zastosowanie przez starsze osoby?

jacekcy

New member
Nie byłbym tak na 100% pewny czy KAŻDY zauważy różnicę pomiędzy matrycą 100Hz i 50Hz.

42 cale w 100Hz masz:
TOSHIBA 42L7453DG
PANASONIC TX-42ASM651E lub TX-42AS650E

Jeden telewizor ma wyższą podstawkę, drugi niższą i nawet w sklepie gdy jeden TV stoi obok drugiego, to trudno na pierwszy rzut oka stwierdzić, który ma 40, a który 42cale.
Dla Twoich warunków, jak najbardziej wskazane jest te dwa cale więcej!

Ostatnia edycja:

100mek

New member
Nie byłbym tak na 100% pewny czy KAŻDY zauważy różnicę pomiędzy matrycą 100Hz i 50Hz.

42 cale w 100Hz masz:
TOSHIBA 42L7453DG
PANASONIC TX-42ASM651E lub TX-42AS650E
[/COLOR][/B]

W sklepach koło mnie gdzie idzie bawić się w raty ceny wyglądają tak:
42AS650E to cena 2290,00
42ASM651E to 2499,00
42L7453DG TO 2799,00

Co Waszym zdaniem jest najlepszym wyborem?

Czy warto ew. pomyśleć o jakimś smasungu 42"?

jacekcy

New member
42AS650E i 42ASM651E to niemal te same modele. Ten drugi ma na wyposażeniu okulary 3D, których nie potrzebujesz. Osobiście wybrałbym Panasa 42AS650E. Jedyna wada to ciemniejsze narożniki (z dalsza w niczym to zbytnio nie przeszkadza). Samsunga nie ma w 42 calach.

100mek

New member
Dzięki za info.
42AS650E - na ten model się zdecydowałem, nawet byłem go kupić, ale z pewnych względów jeszcze go nie zakupiłem (raty 0% okazały się zdecydowanie nie 0), ale zainteresował mnie jeszcze model Sony KDL-42W705B, ew Sony KDL-42W829B.

Jakie jest Wasze zdanie na temat:
Panas 42AS650E vs. Sony KDL-42W705B vs. Sony KDL-42W829B

100mek

New member
Soniacze w 42" są 50hz, stąd raczej kiepski pomysł.

Zainteresowałem się tymi modelami bo znawca w sklepie zapewniał, że te soniaki też mają 100 Hz. Postawił mi obok siebie Panasa i Soniaka. Obrazy przy wyzerowanych ustawieniach bardzo porównywalne. W ciemnych partiach więcej szczegółów w soniaku, ale ogólne wrażenie chyba lepsze sprawiał panas (nie wiem dlaczego), choć obrazy były bardzo zbliżone.

W takim razie prosiłbym jeszcze o porównanie następujących modeli. Mialo być 39" do 2000, a teraz już jest 42" i prawie 3000 :)
Czyli zostaje panas 650E vs. 640E (gdzieś czytałem, że lepszy od 650E ?! ) i dochodzi do porównania TX-L42DT60E. Który wg Was

psiaja

Member
Trudno porównywać telewizory, które są zbudowane na innych rodzajach matrycy (650 - IPS, 640 - VA)
Zobacz jak się prezentują na żywo i pamiętaj, że VA ma lepszą czerń, ale nie lubi, jak się na nie patrzy pod kątem ;)

100mek

New member
Trudno porównywać telewizory, które są zbudowane na innych rodzajach matrycy (650 - IPS, 640 - VA)
Zobacz jak się prezentują na żywo i pamiętaj, że VA ma lepszą czerń, ale nie lubi, jak się na nie patrzy pod kątem ;)

Chyba bardziej zależało by mi na tej czerni niż na kątach, ale z kolei 640-ka jest trudniej dostępna.
Macie jakieś zdanie o Panasonicu TX-L42DT60E? Ze względu na korzystniejsze raty wychodzi tylko trochę drożej od 650-ki.

jacekcy

New member
Chyba bardziej zależało by mi na tej czerni niż na kątach, ale z kolei 640-ka jest trudniej dostępna.
Macie jakieś zdanie o Panasonicu TX-L42DT60E? Ze względu na korzystniejsze raty wychodzi tylko trochę drożej od 650-ki.
Panasonic TX-L42DT60E to dobry telewizor z 100Hz matrycą, ale jest to model z poprzedniego roku. Dla mnie bardzo podejrzane, że ostał się do końca 2014 roku. Ciekawe ile ma nalatane godzin lub co go bolało!?

Swoją drogą kupujesz TV dla osób, które dotychczas miały znacznie mniejszy TV. Lekko ograniczają Cię finanse. Myślę, że spokojnie możesz brać Panasonica 40AS640. Wszyscy na 100% będą zadowoleni!

Ostatnia edycja:

100mek

New member
Panasonic TX-L42DT60E to dobry telewizor z 100Hz matrycą, ale jest to model z poprzedniego roku. Dla mnie bardzo podejrzane, że ostał się do końca 2014 roku. Ciekawe ile ma nalatane godzin lub co go bolało!?

Swoją drogą kupujesz TV dla osób, które dotychczas miały znacznie mniejszy TV. Lekko ograniczają Cię finanse. Myślę, że spokojnie możesz brać Panasonica 40AS640. Wszyscy na 100% będą zadowoleni!

Panasonic TX-L42DT60E może faktycznie odpuszczę z wymienionych względów.
Wybór chyba padnie na 650-tkę ze względu na brak dostępności 640-stki. Na żywo mecz w full Hd na nim wyglądał b.dobrze więc ojciec będzie pewnie bardzo zadowolony. :)

Dziękuję za pomoc. Jeśli jutro z jakiegoś powodu nie sfinalizuję zakupu to dalej Was pomęczę pytaniami. :)

Do góry