TV 32-42 1000-1500 zł [TV+PS3]

drasquez

New member
Jakiś czas temu pomogliście mi w wyborze TV. Dziś przed podobnym wyborem stoi mój brat w związku z czym wystąpię w jego imieniu. TV używany głównie do PS3 i X360 (w przyszłości pewnie ps4) oraz oglądania TV z NC+. Dlatego zależy mu na tym żeby był dość uniwersalny ale z naciskiem na konsole.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 14m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? okna od bocznej ściany względem TV (po prawej)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? LG jakiś lcd 32 cale z 2006 roku się popsuł
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? jak najlepszą jakość obrazu, 3d i smart nie
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? cyfrowy
10.Jakie urządzenia ? ps3, x360 i dekoder nc+ (bez hd, wiem do wymiany)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 2-4h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczej mat z powodu oświetlenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy i seriale
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 80%
16.Preferencje co do marki ? brak
17.Preferencje co do wielkości ? dolna granica cenowa 32 górna 39-42
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? wolna praca menu, słaba czerń, słabe skalowanie, pikseloza, konieczność aktualizacji firmwareu
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 1000-1500 zł (ani grosza więcej! to 1500 jest mega naciągane bo miało być 1200)
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie, jeśli już do pasywne

Najlepiej byłoby znaleźć jakiś 32 cale do 1200, ale jeśli polecicie coś więkzzego i do 1500 i będzie warto dołożyć to myślę, że uda się go namówić.

Póki co na prowadzeniu jest Toshiba 32 lub 39 L2333, co o tym myślicie?

Pozdrawiam,
Dras.

drasquez

New member
Nikt nie doradzi?

Sharp 32LE244 czy Toshiba 32L2333?

Podobno Toshiba ma lepsze podświetlanie i czerń, a Sharp skalowanie. Co wskazywałoby na Toshibę z racji wieczornego użytkowania i wykorzystania głównie do gier. Ktoś wie jak jest z input lagiem w tych tv?? A ogólna opinia na temat firm? Awaryjność, gwarancja etc.?

Serdecznie proszę o pomoc,
Dras.

Karpaj

New member
Bez reklam
Z tych dwóch wolał bym Toshibę.
Natomiast jeśli 39", to nie model L2333 a L4333, bo ten drugi ma input lag 28ms.
Tym budżetem natomiast z 32" możesz coś już z wyższej półki jakościowej -
Samsung 32F6100
Philips 32PFL4308 (choć jakoś chyba przebolejesz wolne menu? :>)

drasquez

New member
Jakoś obrazu > wolne menu ;) Generalnie głównym wymaganiem jest to żeby gry i filmy wyglądały jak najlepiej.

Philipsa trochę trudno znaleźć w sklepach z tego co widzę. Czy w tych modelach, które wymieniłeś obraz będzie lepszy niż w Toshibie? Lepszy = wart dołożenia kasy ;)

Edit: W tym 32l2333 też kiepsko z input lagiem będzie? Jest to istotne szczególnie przy graniu online w shootery.

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
32l2333 (też w granicach 30ms) ma także bardzo niski input lag, 39l2333 już niestety standardowy (50ms).
Modele Samsunga i Philipsa które wymieniłem są na 100hz matrycy, stąd będą mieć lepszą płynność.
100hz matryca w 39/40" to wydatek minimum 2tyś zł.

drasquez

New member
Wielkie dzięki Karpaj ;) Twoje rady są naprawdę wartościowe i pomocne. Wybór zatem padnie albo na 32L2333 albo na Samsunga/Philipsa - to już zostawię bratu do rozstrzygnięcia czy wystarczy mu Toshiba czy dopłaci do 100Hz i dodatkowych funkcji.

Pozdrawiam!

drasquez

New member
Kiki jak zwykle Philips i jak zwykle daleko ponad budżet ;) Z miłą chęcią kupilibyśmy go nawet dla samej frajdy z ambilight'a, ale cena tego sprzętu zaczyna się od 1800 zł.

Input lag poniżej 30 ms jest niezauważalny ;)

Do góry