tuner TVB-T z opcją HD USB playera

cypisek_xl

Member
Bez reklam
a jak wrażenia z użytkowania m.in. interesuje minie opcja filmy z USB, napisy

Używam ten tunerek (Wiwa HD100) tylko w sypialni więc czasami tylko śmiga. Trzy rodzaje wielkości napisów - tu jest ok. Standard TXT też obsługuje ale i tak używam SRT. Więcej odtwarza formatów Wiwa niż LV6TMPVR4 choć istnieje podejrzenie że to ten sam chipset. Dość istotne może być dla niektórych że LV6TMPVR4 posiada zasilanie anteny (na wzmacniacz) co niweluje następne kable i dodatkowe zasilanie. Wiwa niestety nie posiada tej opcji. I jeszcze jak porównywać te dwa modele to Wiwa posiada prawie dwa razy mniejszy pilot co bardziej przypomina zabawkę.

EDIT: Najnowszy firmware do LV6TMPVR4 rozwiązuje problem przy ustawieniu napisów na DUŻE. Teraz wyświetla już w wielu wierszach oraz nie obcina tekstu.
ftp://ftp.fen.pl/sterowniki/LiveView/LV6TMPVR4/GIEC_MSD7828_HD008.rar

Ostatnia edycja:

Sdolas

New member
Czy testował już ktoś może płynność odtwarzania plików HD np, mkv ?
Poradzi sobie z 1080p ?
Jak wygląda wybór ścieżki audio i napisów w mkv ?

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Czy testował już ktoś może płynność odtwarzania plików HD np, mkv ?
Poradzi sobie z 1080p ?
Jak wygląda wybór ścieżki audio i napisów w mkv ?

Zawartość pliku MKV w 1080p może być różna bowiem jest to kontener. Więc część filmów będzie chodziła płynnie inna nie lub wcale. To nie jest odtwarzacz do 1080p. Jeśli te tunery będą kupowane tylko pod tym kątem oznacza frustracje użytkownika. Brak im wystarczającej mocy, kodeków itp.

Sdolas

New member
Faktycznie pytanie możliwe że nie było precyzyjne.
Może inaczej :)
Od jakiegoś czasu zastanawiam się na HD playerem, zerkam na WD i Asusa.
Od niedawna mam też 3 letni LCD który niestety ma tylko tuner analogowy :( więc jakość dyskusyjna.
Zerkam też na tunery DVB-T do to by mi podniosło jakość TV jak sądzę znacznie tym bardziej że mieszkam ok 50 km od silnego nadajnika :) ( Śrem ).
WIWA sądzę zaspokoi mnie w większości a jeśli ten playerek poradzi sobie z jakąś częścią filmów z sieci to fajnie, jeśli jeszcze poradzi sobie z plikami mt2s z kamer Sony to już będzie wypas bo nic więcej od takiego urządzenia nie oczekuję :)
Dlatego też pytam jak sobie radzi z plikami np. mkv :)
Jeśli ktoś posiada ten tuner i byłby w stanie przetestować plik z mojej kamerki byłbym niesamowicie zobowiązany ;)

Sdolas

New member
cypisek_xl Ogromne dzięki za deklarację :)
Tutaj wstawiłem filmik :
http://rapidshare.com/files/441531703/Triumpf_laser_2.m2ts
Film z targów, starałem się wybrać coś małego, dynamicznego, ma ok 50 sek i jest w rozdzielczości 1440 x 1080
U mnie na lapku niestety ale plik na pełnym monitorze nie odtwarza się płynnie :(.
Trochę dziwne, większość plików mt2s z sieci ( oprócz tych właśnie z kamer Sony ) odtwarzają się płynnie.
Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie płynności filmu, z ciekawością czekam na informację :)
Gdybyś znalazł chwilę to z chęcią poczytam Twój opis tunerka, interesuje mnie jakie miałeś wymogi przy zakupie Awiwy, jak tuner spełnił te wymogi, jak faktycznie sprawuje się sam player.

Ostatnia edycja:

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Triumpf_laser_2.m2ts TEST Wiwa HD-100

Triumpf_laser_2.m2ts
Video: MPEG4 Video (H264) 1440x1080 (16:9) 25.00fps [Video]
Audio: Dolby AC3 48000Hz 6ch [Audio]

Wiwa HD-100
Audio i Video bez problemów (płynne odtwarzanie)

NOTEBOOK hp DualCore AMD Turion X2 Ultra ZM-84, 2300 MHz (11.5 x 200)

HD Player Traxdata MMS 1080p

Samsung LE37B651 (zamiana rozszerzenia na TS)
Audio (brak), Video bez problemów (płynne odtwarzanie)

bluray

Banned
Panowie,
to jest wątek o tunerach do naziemnej telewizji cyfrowej z dodatkowymi opcjami.
Np. z opcją zapisu na HDD przez USB.
Mój tuner NotOnyTv to także HD player, bo czyta także większość plików HD Video (mkv także).

bluray

Banned
Zpomniałem o tym wątku, bo:
kupiłem, wszystko działa.
Zauważyłem jedynie, że warto mieć szybki PenDrive, no i z zapasem miejsca.
Polecam tego typu urządzenia bo są po 200 pln, a NTC sie rozwija.
Podobno TVP będzie lada dzień podmieniona na TVP1 HD, by ukarać ITI za wyłączność ( ok. 10 mln usa za 12 miesięcy) na SAT N-ki.
To by były jaja.

No sorka.
Załaopałem.
Piszecie o opcji w tunerach DVB-T więc moja uwaga jest nie na miejscu.
Dzięki za info o nowym FW.
Wgrałem. Jakby nieco szybciej zmienia kanały.

Ostatnia edycja:

cypisek_xl

Member
Bez reklam
No tak. Tuner DVB-T Wiwa HD-100 z PVR i funkcjami media playera. Nie odchodzimy od tematu bowiem omawiany jest support dla plików A/V.

Sdolas

New member
Bardzo ładnie że kolega sam zorientował się że nie zaśmiecamy forum :)
cypisek_xl
Ogromne dzięki za teścik :) :)
Powiem szczerze że raczej spodziewałem się porażki z odtwarzaniem więc jestem mile zaskoczony.
Bardzo też mnie zdziwiło to :
cypisek_xl napisał:
Samsung LE37B651[/B] (zamiana rozszerzenia na TS)
Audio (brak), Video bez problemów (płynne odtwarzanie)
Rodzice niedawno nabyli Samsunga 8 serii, również czyta różności z pendraka, także i mkv bez zacięć ale z plikami z kamerki sobie nie poradził. Miałem kilkadziesiąt plików, różnych próbek HD z sieci, większość szła bez problemów a moje pliki również po ręcznej zmianie na TS szarpały i to zdrowo :(.
cypisek_xl chciałbym jeszcze raz skorzystać z Twojej dobroduszności i zapodać Tobie jeszcze plik nakręcony na Full' czyli 1080i. Dał byś jeszcze radę go sprawdzić przy okazji ? :)
Jakby ten 1080 i poszedł to na 99,999% bym łyknął tą Wiwę :)
Z opisu testu wynika że masz jeszcze playerka Traxdata MMS 1080p
Jeśli można zapytać z jakiego powodu go kupiłeś, Wiwa mimo wszystko jest na tyle kiepska że kupiłeś playerka ?
Co do Wiwy mam jeszcze kilka pytań:
1. Czy pliki na dysku czy pendarku mogą być w katalogach i są widoczne czy muszą być bezpośrednio na partycji ?
2. Jak ogólnie ten player Twoim zdaniem radzi sobie z materiałem HD, pytam bo wcześniej pisałeś coś o frustracji :( ?
3. Czy można bez problemu odpalać dowolne ścieżki dźwiękowe i napisy w mkv ?
4. jakie jest menu, intuicyjne ?
5. Jak oceniasz jakość DVB-T z tego tunera ?

bluray
Jak kupiłeś i wszystko działa to tylko pozazdrościć :)
Ale i tak nie sądzę że 100% materiału wrzucanego playerek odtworzył poprawnie ;)
A z tym TVP HD to wieści prawdziwe ?
Od kiedy TVP HD trafiło do platform to zniknęło z DVB-T, dla nas wiadomo że szkoda bo było free i nie jest. Z drugie strony to logiczne skoro w platformach buli się za ten program w pakiecie to nie może on być na DVB-T free :(
Coś jakoś z małym niedowierzaniem czytam to info od Ciebie, choć oczywiście było by super jakby się wieść potwierdziła.
Ale może coś w tym jest bo np. w TNK już jest TVP HD w pakiecie tym bez opłat :)

A powiem wam że właśnie mam big dylemat co teraz kupić bo chciałbym mieć DVB-T bo wiadomo free, teoretycznie FTA z satki by się przydały bo też free, TNK kusi bo jest HD, do tego co suuuuper jak dla mnie mam zimą czas na oglądanie to płacę i mam, nie chcę to nie płacę i mam pakiet free który łącznie z DVB-T daje niezłą ofertę , ponoć ten tuner ma możliwość obioru także FTA i to wszystko za ok 320 zł. + opata za kartę z aktywacją ok 90 zł pełen pakiet na 3 miechy ( ceny z MM - w necie trochę taniej ). Oferta fajna ale by się jeszcze jakiś player przydał czyli dodatkowy koszt i urządzenie. Do tego coś śpiewają w gminnej gazetce że światłowód ciągną za ok 3 mln zł i mają podłączać chętnych :) a tym to już będzie szło wszystko, szybki net, telefon i nie jeden operator TV będzie coś tym kablem puszczał. To by mogła być jedna z tańszych opcji.
Może w tej materii macie jakieś doświadczenie i podrzucicie jakieś pomysły :)
No to kurka walnąłem posta :) :)
Idę trochę pospać ;)
Pozdro

Ostatnia edycja:

Sdolas

New member
cypisek_xl
Właśnie mnie olśniło, czy w tym filmiku, Triumpf_laser_2.m2ts, dźwięk był normalnie odtwarzany ?

Sorry ale podałem złą informację, w TNK w darmowym pakiecie nie jest TVP HD a TVN HD.

cypisek_xl

Member
Bez reklam
cypisek_xl
Właśnie mnie olśniło, czy w tym filmiku, Triumpf_laser_2.m2ts, dźwięk był normalnie odtwarzany ?

No tak ale to dokładnie opisałem w testach plików. Tylko Samsung nie strawił "Dolby AC3 48000Hz 6ch" więc było bez dźwięku. Wystarczy przepuścić przez jakiś konkretny soft i wszystko będzie ok.

Teraz czas na odpowiedzi na poprzednie zapytania:

Ok, wrzucaj to się sprawdzi. Podałem test tego z pliku na innych urządzeniach by mieć jakiś obraz wymagań filmu z kamery. Wiwa HD-100 potrafi i 1080p pociągnąć bez haczenia ale tylko jakąś część istniejących filmów. O resztę i tak się ‘wyłoży’ (brak DTS oraz pewnych kodeków) no nie ma cudów. Trzeba by ciągle konwertować audio na bardziej strawne i generalnie grzebać się w plikach. To na dłuższą metę zabija przyjemność oglądania filmów.

Traxdata MMS 1080p to wcześniej zakupiłem żeby mieć HD Playera bardziej wszechstronnego, stabilnego, LAN, 3.5-HHD wew. itp. Wiwa HD-100 jest w zasadzie do innego TV-CRT i tam spełnia swoje zadanie ale wiem że tam nie będę wkładał extremalnie mocarnych filmów.

Wiwa normalnie widzi katalogi oraz ich zawartość (to co wspiera). Menu jest dość intuicyjne i proste w obsłudze. Jedynie co jest dziwne to że po włączeniu pojawia się plansza z wyborem TV, Film, Ustawienia itd. zamiast naturalnie uruchomić się na ostatnim oglądanym kanale TV – ale to drobiazg. Ścieżkę audio i pliki z napisami wybieramy bez problemu z pilota. Co do napisów wbudowanych w MKV to teraz nie pamiętam czy obsługuje. Mogę potem sprawdzić. Jakość obrazu tunera bez zastrzeżeń (czy to na LCD czy CRT).

Moim zdaniem jeśli naprawdę chcemy mieć przyzwoite tego typu urządzenie to trzeba dołożyć do HD Player z DVB-T a nie tego rodzaju czyli tuner DVB-T z opcją media playera (HD) ale to wszystko zależy od oczekiwań lub kwestii ekonomicznych.

Sdolas

New member
...Moim zdaniem jeśli naprawdę chcemy mieć przyzwoite tego typu urządzenie to trzeba dołożyć do HD Player z DVB-T a nie tego rodzaju czyli tuner DVB-T z opcją media playera (HD) ale to wszystko zależy od oczekiwań lub kwestii ekonomicznych.
Właśnie dlatego zalewam Cię pytaniami :) faktycznie nawet nie widząc że wcześniej odpowiedź już padła, sorki. Wszystko wskazuje na to że zdecyduję się na ten tunerek, nawet jeśli nie poradzi sobie z jakimiś tam filmami to żaden problem bo do tych kilku filmów mogę odpalić kompa tak jak to robię dzisiaj. Każdy tuner CVB-T też trochę kosztuje, a z Twoich testów wynika że będę miał dostęp do wszystkich do tej pory nakręconych filmów moją kamerą :) co już mnie bardzo zadowala bo obecnie nie mam takiej możliwości.
Postaram się jeszcze dziś wstawić coś w 1080i jak czas pozwoli do testów.

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Basen.m2ts Test na WIWA HD-100

Basen.m2ts
Video: MPEG4 Video (H264) 1920x1080 25.00fps [Video]
Audio: Dolby AC3 48000Hz 6ch [Audio]

Wszystko identycznie jak w poprzednim testowaniu pliku. Nie widać żadnego złego odtwarzania.

Sdolas

New member
Tak czytam o Wiwie i innych podobnych i widzę że jest opisywany problem z poprawnym dopasowaniem wyświetlanego obrazu do formatu TV.

Chciałem zapytać jak radzi sobie z dopasowaniem Wiwa podłączona po HDMI do TV LCD panoramicznego przy sygnale z DVB-T a także tych puszczanym z playera ?

.. Podobno TVP będzie lada dzień podmieniona na TVP1 HD...

Czy coś się dzieje w temacie ?
Słyszałem od posiadacza platformy N że od tego poniedziałku na platformie TVP zaczęło nadawać cały materiał w HD. Ca słychać w temacie na DVB-T ?

Ostatnia edycja:

Sdolas

New member
cypisek_xl jeszcze raz wielkie dzięki za testy i odpowiedzi.

Wiwa w dniu wczorajszym dotarła :)
W sumie od samego wyjęcia z całkiem estetycznego kartonika same pozytywne odczucia.
Sprawdziłem kierunek anteny, poprawny, podłączyłem, tuner w niecałe 10 min wyszukał wszystkie kanały z obu multipleksów. Obraz w porównaniu z analogiem zdecydowanie lepszy. Na zwykłej antenie szerokopasmowej ( siatka ) ze wzmacniaczem uzyskałem siłę sygnału 82 %, pełna satysfakcja :).
Podłączyłem dysk 2,5", "poszedł" bez zasilania dodatkowego :), większość plików HD jakie miałem odtwarzał niemal wszystkie, 720 wszystkie jedynie przy niektórych 1080 wypisał " brak kodeka", najważniejsze że wszystkie filmy z kamery HD idą bajecznie :) :).
Nagrywanie bajka, jeden przycisk i nagrywa sobie do swojego katalogu, muszę jeszcze sprawdzić programowanie nagrywania które jest bajecznie proste bo wystarczy najechać na pozycję w EPG co się chce nagrać i zatwierdzić :) można też edytować te dane. Co bardzo ważne, tuner zdejmuje napięcie z dysku gdy jest wyłączony :). Nagrany materiał bez problemu można puścić w b fajnej jakości na kompie :).
Nie rozgryzłem jeszcze zmiany formatu :(, jest do tego żółty przycisk, u mnie jakby ta zmiana nie działała, mimo zmiany obraz i tak nie zmienia formatu, sygnał u mnie idzie po HDMI.
Faktycznie potwierdzam że pilot działa za bardzo kierunkowo, bywa że dusi się po kilka razy by uzyskać efekt :( to chyba jeden znaczący minus tego urządzenia, oczywiście kwestia przyzwyczajenia, reszta to same plusy :)

Wiem że można użyć uniwersalnego pilota. Ja akurat mam pilota 10w1 z Lidla, Silvercreast, niestety ale tego urządzenia nie ma w jego liście producentów, możecie mi powiedzieć jak Wam się udało znaleźć kod w Waszych pilotach ?
U mnie wpierw trzeba poszukać Markę - producenta, a potem dopasować kod. U mnie ma razie bez powodzenia :(

Sdolas

New member
Z pilotem sobie poradziłem, skorzystałem z funkcji uczenia pilota, efekt .... zasięg kątowy poprawił się zdecydowanie :).
Dzisiaj zauważyłem kolejny mały minus.
Tuner ma bardzo blisko gniazdo antenowe i wyjście stereo audio. W moim przypadku mam dość duże gniazdo antenowe bo jest ono od zasilacza do wzmacniacza antenowego. Bliskość tych gniazd niestety strasznie utrudnia podłączenia kabli audio. Byłem zmuszony zastosować metrowy kabel antenowy od magnetowidu. Ku mojemu zdziwieniu po podłączeniu nie mam pogorszenia siły sygnału więc tragedii nie ma :) jedynie tylko kombinowanie.

Do góry