Trudny wybór

tomcik

New member
Witam
Przyszła pora kupić nowy telewizor.
W zasadzie zdecydowałem sie Panasonica, i tu pojawił się problem ,który z tych modeli wybrać PV8 cz PV80.( sygnał ze zwykłej anteny dachowej, odległość od TV między 2,7 a 3,7 , rzadko DVD).Od miesiąca nic innego nie robię tylko czytam:eek:k: co dobre ludziska piszą na temat TV.Niestety po całej tej lekturze dalej nie wiem:roll: który z nich wybrać , i czym one poza kontrastem i ilością gniazd się różnią:confused: ,no i oczywiście po za ceną .Czy warto dać parę stów więcej za PV80 bo ? Chodzi mi głównie o obraz na takim sobie sygnale .
Być może znajdzie się dobry człowiek który w prosty i przjrzysty :) sposób wyjaśni :hmm: mi rzeczywiste różnice w obrazie między TH42PV8 a TH42PV80.

Pozdrawiam
Tomcik

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wybierzesz jaki będziesz chciał. Test masz TU:
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=23023
następne ujęcie i znów osłupienie - pomarańcze zapachniały w całym sklepie. Może dlatego że odzwierciedlenie było niesamowicie naturalne. Jedynie LCD Loewe podawało tak czystą strukturę jakości i kolorów.
506e7a8cc16c7b5dmed.jpg

I ja właśnie wybrałbym PV 80.

Drops

New member
Jestem nowy i zielony na forum ale skorzystałem z rad tu udzielanych, kupiłem PV80 i jestem bardzo zadowolony. Mam sygnał ze zwykłej kablówki w małym miasteczku a jednak PV80 daje radę całkiem dobrze. Wybrałem (może trochę pochopnie) 37 cali. Odległość od TV to 2,8 - 4,0. Generalnie jest OK, wzrok obejmuje cały obraz i się nie męczy a obraz na 37 z odległości 4 m jest całkiem bez zastrzerzeń. Jedyny niedosyt po przeczytaniu kilku postów to brak możliwości stwierdzenia różnicy np. w 42 z tej odległości. A może dobrze wybrałem. Większa odległość - mniej widocznych niedoskonałości. Jednak wybór pozostaje zawsze trudny 37 czy 42. Pozdrawiam wszystkich.:)

darcun

New member
Bez reklam
Drops - Zdecydowanie lepszy byłby 42".
Trzeba zawsze przed kupnem pytać o takie sprawy. Na forum jest bardzo dużo informacji na ten temat. Ale nie zamartwiaj się z tego powodu.Będziesz miał w pokoju luźniej.

tomcik

New member
Do Drops
już jakiś czas temu doszedłem do wniosku że chcę 42.
Do Kiki
w teście poza jednym zdjęciem nie ma nic o PV 8 , i pytanie dalej jest aktualne:hmm: .
Niestety w żadnym sklepie w którym byłem(Krak) nie ma ich obu i jeszce na dodatek koło siebie aby można było porównać.

Pozdrawiam
Tomcik

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
róznica kasy jest mała i dla przeszkolonego przez forum użytkownika - wybór lepszy 42 PV 80.

ArtS007

New member
Bez reklam
Również nie miałem okazji widzieć obu obok siebie, ale widziałem je w odstępie ok. 20 minut i 1 km od siebie. Na temat obrazu nie będę się wypowiadał, gdyż takie porównanie jest nie na miejscu (czas, odległość, różne źródła sygnału). Mogę jednak wypowiedzieć się na temat mojego subiektywnego odczucia, jeśli chodzi o wygląd.

Generalnie nie przypadła mi do gustu srebrna, smutna mordka nad głośnikami. Ale co tam. Na żywo i tak nie jest źle. Bardziej ciekawiło mnie, jaka jest różnica w odbiorze wykończenia obudowy. W PV8 obudowa jest ciemnoszara i matowa, zaś w PV80 czarna i błyszcząca. Co ciakwe, odniosłem wrażenie, że wykończenie panelu głośników jest w drugim przypadku ciemniejsze. Ale to mogła być kwestia oświetlenia i braku możliwości bezpośredniego porównania.

Tak, czy inaczej PV80 wyróżnia się z nich dwóch zdecydowanie na korzyść.

ArtS :)

muzyszyn

New member
Arts-jeśli dobrze zrozumiałem treść Twojego posta-to serie PV8 i PV80 róznia sie obudowami ?
Czy ktos kto widział obie obok siebie-moze to potwierdzić/zdementowac ?;)
Bo-prawde pisząc-troche nie chce mi sie w to wierzyc...;)

Cameron30

New member
PV8 którą posiadam ma faktycznie matową obudowę, PV80 ma błyszczącą - bardziej ofektowną (wg mojej opinii) obudowę... Co do osadzania się kurzu na jednym i drugim... mogę się wypowiedzieć tylko w przypadku PV8 - nie wygląda to najgorzej... po prawie dwóch tygodniach wiszenia na ścianie... jeszcze nie ścierany gdyż nie ma takiej potrzeby póki co :)

yazoo22

New member
Czy przy obecnych cenach:
37 - pv8 - 2550 zł
37 - pv80 - 3200 zł

(różnica 650 zł),

opłaca się dopłacić te 650 NBP-ków, czy może różnica w obrazie nie jest warta tych pieniędzy. Nie ukrywam, że zależy mi na cenie i najbardziej interesuje mnie jakość obrazu (2xHDMI mi wystarcza).
Czy różnica między tymi modelami to jedynie kontrast oraz ilośc HDMI? Czy może coś jeszcze? Oba maja kontrast dynamiczny 1 000 000:1?
Odległość od TV 3-4 m źródło sygnału n-ka.
Myślałem o 42' ale jak dla mnie to za duży klamot na mój pokój (wymiary 3,2x4,7).

Ostatnia edycja:
Do góry