Trudny wybór pomiędzy trzema subwooferami

cpu

New member
Dzień dobry,
Staję przed wyborem jednego z trzech subwooferów, które są w bardzo zbliżonych cenach :
1) używana Yamaha YST-SW300, w pełni sprawna małe wizualne mankamenty 400 zł od znajomego
2) używany Wharfedale SW150 (200 zł drożej od Yamahy)
3) nowy Wharfedale WH-S10E (również 200 zł drożej od Yamahy)

Warunki audio :
pokój 20m2 dosyć zagracony :)
amplituner Pioneer VSX-D814S
2x kolumna Paradigm Monitor 9v7 . Świetne niskie tony do większości rodzajów muzyki ale potrzebuję do filmów mocniejsze uderzenie choć i z nowym subem to i muzykę chętnie posłucham.

Decyzję muszę podjąć dziś i rano zamówić coś z powyższej listy. Z góry dziękuję za opinie.

Ostatnia edycja:

cpu

New member
Dziękuję za uwagę. Sprzęt wybrany, zakupiony i przetestowany. Jestem zadowolony z wyboru. Temat do zamknięcia.

mors111

Active member
Bez reklam
to co wybrałeś ?

ja szedłbym w SW 150 jak bardziej do kina pasować ma , jak do stereo to WH-10 , bo konstrukcja zamknięta

SW 150 - 107db , WH-10 -105db

kiedyś rozważałem Wharfedale , ale wybrałem Dali AW-8 , przy 20cm ma 108db

cpu

New member
Dzięki za odpowiedź, co prawda po fakcie ale lepsza taka niż żadna. Nikt nic nie doradził więc zasugerowałem się starymi recenzjami Yamaszki (baaardzo pochlebnymi). Podjechałem obejrzeć ją osobiście i okazało się że jest w jednych rękach od nowości (99-2000). Osoba starsza i całość bardzo zadbana, nigdy nie naprawiany. Krótki test i bez namysłu szarpnąłem go do auta (kloc ponad 25KG).

Miejsca mam sporo więc większe gabaryty nie były problemem. Na tą chwilę podłączyłem kilkoma odcinkami chinch. Porządny 5m kabel Y dedykowany dla subów już zamówiony. Aktualnie pełen odjazd i zapas mocy potężny. Do muzyczki i zwykłych filmów na ampli bass 0 na subie też 0. Pomimo Paradigmów bass szybki - nadąża. Przy filmach z efektami podkręcam troszkę na + tylko w subie. Samej pracy suba nie słychać ale za to pokojem trzęsie jak przy starcie odrzutowca.

Zaraz stuknie jej 20 lat. Za to co zapłaciłem to teraz wiem, że była to kradzież.

PS. W gratisie dostałem dwie satelitki Yamaha NX-S120 :)

Edytowane :
Zastanawiam się czy nie zamontować stopek z twardej gumy. Mam taki komplet o wysokości 8cm. Czy jest w ogóle sens ?

Ostatnia edycja:

mors111

Active member
Bez reklam
dopiero teraz doczytałem że porównywałeś Yamahę 300 ( a nie 030 , cóż latka lecą i wzrok już nie ten )

myślałem , że o tej piszesz :

https://www.ceneo.pl/13626474 ta jak dla mnie nie gra więc Wharfedale wydawało by się być lepsze dlatego odpisałem jw

jak sprzęt zadbany , choć jest pełnoletni powinieneś być zadowolony , stara pewnie bardzo dobra i mocna konstrukcja

tych gumek 8cm wg mnie nie dawaj , lepiej jak niżej stoi

cpu

New member
Miałem na testy w domu lepszy model YST-SW215 i też d... nie urywało :) Obecny zakupiłem z przyklejonymi ślizgaczami meblowymi i tak chyba zostawię. Przy gumowych nóżkach musiałbym nawiercać obudowę i skręcać śrubami.

Do góry