troche dziwne pytanie... 5.1

cicik

New member
witam
mam troche dziwne pytanie (przynajmniej moim zdaniem dziwne)
czy buduje sie teraz av z koncowkami 5.1 ?? czy wszystkie nowe maja po 7 i wiecej wyjsc??
chodzi mi o to ze w moim malym pokoiku i tak wiecej niz 5 kolum nie ustawie wiec jak by to powiedziec - pozostale koncowki beda niewykorzystane...
wiem ze to moze i drobnostka ale to jak bym dla siebie kupowal busa i jezdzil nim sam :/
jesli to pytanie nie jest dla was dziwne tylko "glupie" - sorki :)
pozdr
cicik

ArtS007

New member
Bez reklam
Można jeszcze znaleźć amplitunery w układzie 5.1. Np Teac AD-8800, Denon 1306. Ale zaczynają już znikać, a siedmiokanałowe nie są wcale dużo droższe.

Zresztą, jak kupujesz samochód, to masz tam miejsce dla conajmniej czterech osób. Jak jedziesz sam, to też masz takie uczucie, jak w przypadku busa?

ArtS :)

Ostatnia edycja:

S_Mac

New member
Są firmy (np. Denon) których amplitunery 7.1 mają możliwość wykorzystania 2 wolnych końcówek mocy przy układzie 5.1 do podłączenia frontów w bi-ampingu... a taki układ to powinien grać już miodzio.

jotgie

New member
a jesli nie ma bi-ampingu? rozumiem, że nawet jeśli jest 7.1 to są też ustawienia dla 5.1? (i te dwie koncówki nie będą puszczać prądu w powietrze?:D ) i jak będzie 7 trąbek (i bębenek) to na 5 glosnikach (i subie) będę słyszał wszystkie - a nie tylko 5?:)

Ostatnia edycja:

arsenal

Moderator
VIP
To te dwie końcówki możesz wykorzystać do zasilenia 2 kolumn np. w drugim pokoju. Będą dawać dźwięk np. z CD Playera czy tunera radiowego gdy reszta ogląda film DVD z Dolby 5.1 w tym głównym pokoju.

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Witam
Moje pytanie - mam połączenie nboxa z amplitunerem optykiem
przy odbiorze TVN w DD na wyświetlaczu amplitunera zapalone są dwa okienka L-P kolumny (chyba dobrze) następnie gdy wybiorę PRO LOGIC nic się nie zmienia , a słyszałem że powinny zapalic się wszystkie okienka (dżwięk jest).CZ to normalne?a może coś z amplitunerem ?,a może coś mam żle ustawione .DZięki za rady

rabit

Active member
Bez reklam
Dolby Pro Logic ma za zadanie przetwożyć sygnał STEREO na 5 głośników. To co Ci pewnie wyświetla, to sygnał wejściowy. Poczekaj na film w 5.1 i napewno wszystkie się zaświecą. Pozdrawiam

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Przewodem optycznym do gniazda przypisanego dla nboxa (drugie przypisane dla nagrywarki)
teraz rodzinka mi podpowiada że przy wczorajszym filmie Dwie wieże dzwiek był;na wszystkich okienkach;

ArtS007

New member
Bez reklam
Czyli wcześniej było DD 2.0. Wszystko gra. :)

Wygląda na to, że Twój amplituner określa przy pomocy "okienek" rodzaj dźwięku na wejściu. Dolby ProLogic uprzestrzennia go tylko.

ArtS :)

Fatman_1

New member
Bez reklam
Są firmy (np. Denon) których amplitunery 7.1 mają możliwość wykorzystania 2 wolnych końcówek mocy przy układzie 5.1 do podłączenia frontów w bi-ampingu... a taki układ to powinien grać już miodzio.

A jak amplituner jest bardzo wydolny prądowo (np. HK, Onkyo) to nie musisz nawet robić bi-amplingu bo nic już nie musisz poprawiać. Brzmienie nie zyska prawie nic. Bi-ampling stosujesz w słabszych ampli, żeby podać więcej prądu na fronty.

Do góry